Félmilliárdos ünnep a 40 éves Újpalotán

Komplex lakótelep-felújítási programot indít Újpalota 40 éves jubileumával egy időben a XV. kerület: a mintegy félmilliárd forintos első ütemben a Zsókavár utca egyik társasháza és orvosi rendelője fiatalodik meg.

Idén négy évtizede annak, hogy beköltözhettek az első lakók az újpalotai lakótelepre. A házgyári épületek megérettek tehát a felújításra, amely az évfordulóval egybeesve idén el is kezdődik a Zsókavár utcában. A nagyszabású, három ütemben megvalósuló projektet kivitelezői szerződést a közelmúltban írta alá Hajdu László polgármester, a közbeszerzési pályázaton győztes építőkkel. Az önkormányzat már korábban határozott az összetett felújításról, amellyel lényegében egy önálló lakótelepi körzetet sikerül majd megfiatalítani. Az első fázis mintegy 550 millió forintjából az Európai Unió 456 milliót biztosít, a fennmaradó csaknem százmilliót pedig Rákospalota saját forrásból. A felújítások az egész kerület életére kihatnak, biztonságosabbá, rendezettebbé válik a palotai lakókörnyezet.

A felújítás a Zsókavár utca 2. szám alatti 72 lakásos épület teljes rekonstrukciójával indul, mely érinti a homlokzatot, a ház teljes hőszigetelését, emellett minden lakásba új nyílászárókat építenek be. A Zsókavár utca 42–44. szám alatti orvosi rendelőben is megtörténik a teljes körű külső és belső felújítás. Modern rendelők, várók, közlekedők, vizesblokkok és öltözőegységek épülnek, megtörténnek a szükséges épületelem-cserék. Korszerűsítik a teljes gépészeti rendszert, s az egész épületet hőszigetelik. A felújítás végére egy teljesen új járóbeteg-ellátási központ létesül Újpalota szívében. Mindemellett megszépülnek a társasház és a rendelő környezetének zöld területei is, kis szigeteket alakítanak ki, utcabútorokat helyeznek el, felújítják a köztéri világítást, kicserélve az oszlopokat és a világítótesteket. A felújítás kiterjed a Zsókavár utca 2. és 44. között húzódó szervizútra is.

Mivel a három ütemben megvalósuló rekonstrukcióra egy önálló városfejlesztési társaságot kellett létrehozni, a kerület megalapította a RUP 15 (Rákospalota–Újpalota–Pestújhely) Városfejlesztési Kft-t. Az első ütem felújítási munkálataival a tervek szerint 2011. március végéig végeznek, ám a rendelőintézet várhatóan már korábban elkészül.

A Zsókavár utcai rehabilitációs projekt része az Európai Szociális Alap (ESZA) által előírt, a kerületi családok számára nyújtandó szociális gondoskodásnak is. Ez mentális felkészítő programokkal valósul meg. A helyi Családsegítő Szolgálat egyebek mellett konfliktuskezelő- és stresszoldó tréningeket, klubokat szervez, a gyerekeknek pedig korrepetálásokat, tanulmányi ösztöndíjakat.

A uniós projekt még elbírálás alatt lévő második és harmadik ütemében valósulhat meg a Hartyán Nevelési és Oktatási Központ Árendás köz 4–6. alatti óvodájának és környezetének, majd több, Zsókavár utcai lakóépület felújítása. Ezek szintén több százmillió forintba kerülnek majd, melyekre ugyancsak pályázik a kerület, megvalósításuk a következő önkormányzati ciklusban várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.