A lőrinciek imádnak takarítani

Múlt szombaton újabb takarítási akcióval folytatódott a XVIII. kerületben évek óta népszerű, az önkormányzat és a lakosság összefogásával zajló környezetszépítési program.

Ezúttal két helyszínen szépítették az iskolások, a felnőttek, valamint civil szervezetek és önkormányzati dolgozók a kerületet. Az egyik helyszín a Kapocs utcai erdő volt, melynek kitakarítása már nyáron elkezdődött, amikor az önkormányzat városüzemeltető cége az ott felhalmozott nagy mennyiségű hulladékot elszállította, ugyanakkor még mindig lehetett találni szétszórt műanyag palackokat, eldobott papírokat. A másik akcióterület a Benjamin utcai buszforduló volt, amelynek évek óta rendezetlen, parlagfüves a területe. A kitisztítás mellett a városüzemeltető egy virágágyat épített, melyet a környéken élők ültettek be virágokkal. Ehhez az önkormányzat 2000 darab árvácskát biztosított, az önkénteseknek pedig – csakúgy mint máskor – mindkét helyszínen zsákot és kesztyűt.

Munkában a Havanna Egyesület vezetői és tagjai
Munkában a Havanna Egyesület vezetői és tagjai

Pestszentlőrinc-Pestszentimre évek óta nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, szépítésére. Sikeresek a kerületet átfogó lakossági takarítási akciók is, hiszen ilyenkor több százan áldozzák szabadidejüket környezetük szépítésére. A környezetvédelmi napok mellett számos pályázati felhívása is van az önkormányzatnak: 1998 óta például minden évben meghirdetik a Szebb, virágosabb kerületünkért, valamint a Föld napja pályázatot, amelynek keretében a lakók virágokat, cserjéket kapnak környezetük szépítéséhez. A legszebb, legvirágosabb kertek tulajdonosait értékes díjakkal is jutalmazzák.

A lakosság lelkesedését az is mutatja, hogy havonta egyszer népszerű szemétszedő versenyt szervez a Havannalakótelepen a 2008-ban alakult Havanna Egyesület. A szervezet elnöke, Vilmányi Gáborné lapunknak korábban elmondta, az a céljuk, hogy eloszlassák a Havannával kapcsolatos negatív beidegződéseket. Vándorserlegüket egyébként minden évben az az általános iskola nyeri el, amely a legtöbbet teszi a környezet tisztaságáért, megóvásáért. Az egyesület emellett rendszeresen szervez kirándulásokat, kulturális programokat is.

Népszerű zöldpályázatok

A kerület minden tavasszal meghirdeti növénypályázatát, az idei felhívásra 338 pályázó jelentkezett. Az önkormányzat mintegy hatezer cserjét és 600 kilogramm fűmagot, 14 ezer kétnyári virágpalántát, 11 ezer árvácskát, 2040 százszorszépet, 940 nefelejcset osztott ki. A cserjék között a népszerű virágosak és a hagyományosak egyaránt megtalálhatók, mint a pimpó, gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, hóbogyó, jázmin, levendula, lonc, nyári orgona, rózsalonc, som. Több mint háromezer fagyal is gazdára talált. Ezenkívül 2007-től minden évben meghirdetik az Ültess fát kerületünkért pályázatot is. Idén 762 darab fát kaptak a pályázók, 13 millió forintért. (K. A. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.