Vizsgálódó albizottság

A mai napig nem tudta megválaszolni az 1990 utáni magyar demokrácia a gyülekezési jog, illetve ezzel összefüggésben mások jogainak gyakorlásával, az ezek összeegyeztetésével kapcsolatos kérdéseket –mondta Draskovics Tibor volt igazságügyi és rendészeti miniszter a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának tegnapi ülésén.

Bonyolultak ezek a kérdések – mondta a volt miniszter. Emlékeztetett az ellentmondó bírói gyakorlatra, a szűkszavú, két évtizeddel ezelőtti gyülekezési törvényre, ami kétharmados, így ellenzéki támogatás nélkül az elmúlt években nem is volt módosítható. A volt tárcavezető szólt arról is, hogy a demonstrációk helyszínén irányító rendőrparancsnokoknak egy-egy kiélezett helyzetben is nagyon gyors döntést kell hozniuk, és mindenkor tekintettel kell lenni nemcsak a tüntetők jogaira, de a mindennapi életüket minél zavartalanabbul élni kívánó többi állampolgárra is. Arra a képviselői felvetésre, hogy egyes megvádolt rendőrök felmentő ítéletének indoklásában a bírák egyértelműen kimondták, a meghallgatott rendőr tanúk hazudtak, ezért nem bizonyítható, hogy ki követte el a kétségtelenül megtörtént bűncselekményeket, Draskovics Tibor úgy reagált: furcsállja, hogy így minősítették a történteket a bírák, és ezután mégsem tettek hamis tanúzás miatt feljelentést, holott feljelentési kötelezettség terheli őket.

Bencze József szerint a Teve utcai rendőrszékházra revánsból lőttek, és meggyőződése, hogy a rendőrség tudja, kik voltak az elkövetők. A volt országos rendőr-főkapitány erről a 2002–2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság tegnapi ülésén beszélt.

– Meggyőződésem és a kollegáimé is, hogy a rendőrség tudja kik az elkövetők és felbujtók – állította egy kérdésére a rendőrség korábbi vezetője. Hozzátette: ez egy egyszerű reváns volt egy bizonyos rendőri intézkedésre, a rendőrség megleckéztetése volt a cél, az ügyészség viszont nem találta elegendőnek a nyomozók bizonyítékait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.