Titkosított Orbán-útvonal

A kormányfő keddi, veszprémi vizitjét is szokatlan titokzatosság övezte: a sajtó képviselőinek többsége még a programját sem ismerhette meg. Az, hogy a miniszterelnök miért járt Veszprémben, csak utólag, szóvivője semmitmondó közleményéből derült ki. A miniszterelnök a szombathelyi kampányprogramot némileg megzavarta a helyi MSZP-s polgármester.

– Mi folyik itt? – kérdezte Veszprém belvárosában egy középkorú német turista, amikor meglátta a csődületet a Tűztorony Kisvendéglő előtt.

– Magyarország miniszterelnöke érkezik – világosítottuk fel az asszonyt, mire férjére parancsolt: –Fényképezd le gyorsan!

A férfi lassúnak bizonyult, mire előkerült volna a kamera, a kormányfő már eltűnt az étteremben, amely a választások idejére a Narancs Kávézó nevet vette fel. A turista némileg kedveszegetten kérdezgette, hogy „mit csinál itt ez a bizonyos Herr Orbán?”

– Azt mi is szeretnénk tudni –válaszoltuk. Kedd délelőtt ugyanis hiába kerestük Szijjártó Pétert, a kormányfő szóvivőjét, hogy megismerjük a miniszterelnök veszprémi programját: munkatársa – bár ígérte – nem adott felvilágosítást. A miniszterelnökség helyszínen lévő munkatársa csak azt közölte: Orbán Viktor nem nyilatkozik, programja nem sajtónyilvános. Amikor „kiszivárgott”, hogy a kormányfő rövid sétát tesz Veszprémben, azt szerettük volna megtudni: vajon merre jár majd? Választ erre sem kaptunk.

A titkosított program még a Fidesz helyi képviselőjelöltjeit sem tájékoztatták: ők másutt sorakoztak fel a kormányfő fogadására, mint ahol később Orbán Viktor felbukkant. Végül a kormányfő kezet fogott a jelöltekkel, majd gyűrűjükben rövid városnéző sétára indult. Orbán érdeklődött a választási esélyekről, az ellenfelekről. A Séd mozi láttán megemlítette, hogy az nem tetszik neki, s derűsen megkérdezte, Navracsics Tiborra utalva:

– A Tibor jön-e minden héten?

– Minden héten! – biztosították a kormányfőt kórusban a jelöltek.

– És mégis ilyen jól állunk? – tréfálkozott Orbán Viktor, s ezen minden jelenlévő jót derült. Néhány perccel később aztán Orbán Viktor a húszemeletes toronyháznál beült a kormányfői mikrobuszba, s konvojával körútja következő állomása, Szombathely felé indult.

Miért járt Veszprémben Magyarország miniszterelnöke? Ezt csak utólag, Szijjártó Péter szűkszavú „tudósításából” derült ki. Közleménye szerint Orbán Viktor megbeszélést folytatott Porga Gyulával, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjével és elmondta, hogy a 8-as út négysávosítása elkerülhetetlen fejlesztési feladat, amely egész Nyugat-Magyarország infrastruktúrája szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír. Szijjártó szerint a miniszterelnök elmondta, hogy „bízik Veszprém további fejlődésében, hiszen komoly fejlesztések állnak küszöbön, a Fidesz pedig tapasztalt, de friss erőt jelentő vezetők számára kéri a veszprémiek bizalmát”. A miniszterelnök szerint – áll a közleményben – ma Magyarországon hiányzik egymillió munkahely és egymillió gyermek, ezért a nemzeti ügyek kormánya úgy alakítja át az adórendszert, hogy az munkaés családbarát legyen.”

Tisztábban látunk?

A kampánykörút következő állomásán Ipkovich György polgármester a Szombathely belvárosában lévő Claudia cukrászdában köszöntötte a város nevében Orbán Viktort. A polgármester, miként azt győri tudósítónknak elmondta, nem hivatalosan megtudta ugyanis, hogy a kormányfő a stábjával ott kávézik. Orbán barátságosan fogadta a nem várt gesztust, és átvette Ipkovich neki címzett levelét. Ebben a polgármester négy helyi ügyben kérte a segítségét. Így kérte, hogy a 86-os út lehetőleg már 2013-ban készüljön el, s felhívta a kormányfő figyelmét arra is, hogy a Fidesz vezette megye három éve Szentgotthárdra telepítette a helyi kórház székhelyét, így a városnak nincs rálátása a jelentős mértékben szombathelyieket gyógyító intézmény munkájára. Kérte továbbá, hogy a kormány kiemelten támogassa a helyi repülőtér-beruházást. A polgármester javasolta, hogy tegyék lehetővé állami ingatlanok önkormányzati megvásárlását a szombathelyi Haladás futballstadionjának megépítésére. Szijjártó közleményéből mindez azonban kimaradt: ő annyit írt, hogy Orbán Viktor megbeszélést folytatott Puskás Tivadarral, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjével. „A miniszterelnök elmondta, hogy a 86-os számú főút képtelen állapotán mindenképpen javítani kell, ezért ennek az útnak a négysávosítása a kormány első számú fejlesztési célkitűzései között szerepel. Világossá tette, hogy az MSZP nevével fémjelzett, megszorításokra épülő gazdaságpolitika ideje lejárt, a nemzeti ügyek kormánya az együttműködés gazdaságpolitikájának középpontjába a növekedést és a munkahelyteremtést állítja. Orbán Viktor szerint az önkormányzati választás lehetőséget ad az embereknek arra, hogy elmondják véleményüket a kormány eddigi teljesítményéről, így minél több szavazatot kapnak a Fidesz jelöltjei, annál gyorsabb lesz a változás Magyarországon.”

Veszprémi fogadtatás
Veszprémi fogadtatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.