Molnár Gyulát nem találták az ügyészek, hétfőn lesz a kihallgatása

Pár nappal az önkormányzati választások előtt Lakos Imre újbudai alpolgármester és Molnár Gyula, a XI.kerület szocialista vezetője ellen is eljárást indított az ügyészség a Lágymányosi öböl egyik ingatlaneladásával kapcsolatban. Molnár Gyulát tegnap hiába próbálták meghallgatni, nemkapta meg az idézést. Munkatársunk épp a polgármesterrel volt, amikor az ügyészség képviselői megjelentek az irodájában. Hétfőn várják kihallgatásra Molnárt.

Szabadságot vett ki a vasárnapi választásokig Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere, hogy a kampányra és a választók mozgósítására koncentrálhasson. A polgármester egyike azon MSZP-s politikusoknak, akiknek hozzáértők szerint van esélyük újrázni. Molnár Gyula tegnap reggel a Bocskai úti nyugdíjasklubba látogatott. A nyugdíjasok elsősorban a kedvezményes étkezésről és az úgynevezett 60+ program folytatásáról, valamint a munkahelyteremtésről kérdezték a kerület vezetőjét. Az ellene indított eljárásról ekkor még nem esett szó.

A fórummal egy időben jelent meg ugyanis a hír: Újbuda alpolgármesterét, Lakos Imrét hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen, és hasonló minőségben idézték be Molnár Gyulát is. A polgármester lapunknak nyilatkozva azt mondta: tudja, hogy kapott az ügyészségtől egy tértivevényes levelet, de szabadságolása és kampányfeladatai miatt eddig nem volt ideje átvenni azt, így nem tudta, hogy mi szerepelt benne. Mint később az ügyészségi szóvivő, Fazekas Géza közléséből kiderült: Molnárt keddre idézték be gyanúsítottként.

Az ügy meglehetősen régi. Még 2007-ben tett feljelentést Schneller Domokos újbudai fideszes képviselő a Lágymányosi-öböl fejlesztése ügyében. Feltételezése szerint ugyanis Újbuda szocialista vezetése busás haszonhoz juttatta az MSZP-közelinek tartott vállalkozó, LeisztingerTamás érdekeltségébe tartozó cégcsoportot. A beruházásra a kerület a Leisztenger-féle Eravis Zrt.-vel közösen alapította meg az Öböl XI. Kft.-t, amelybe később mindketten földterületeket apportáltak.

A Fidesz szerint Újbuda jóval áron aluli értéken tette ezt, többmilliárdos, jogtalan előnyhöz juttatva Leisztingert, aki a telekegyüttest busás haszonnal, 25-30 milliárd forintért adta tovább egy portugál cégnek. Az üggyel a sajtó is sokszor foglalkozott, miközben a polgármester a kerület számára előnyös fejlesztésről beszélt. Az ügyet a hatóság végül bűncselekmény hiányában lezárta, megállapítva, hogy Molnár Gyula és a kerület vezetése nem követett el még szabálytalanságot sem. Mindennek azonban volt egy mellékszála is. Még tavaly év végén a Központi Nyomozó Főügyészség új vizsgálatba kezdett a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon zajló ingatlanátjátszásokkal kapcsolatos nyomozás során felbukkanó „újabb öbölügylet” kapcsán. A korábban említett projekt részeként ugyanis 2006-ban – az újbudai képviselő-testület döntésével – apportáltak egy 3,8 hektáros területet a kerület vagyonkezelő cégébe, négyszázmillió forintért. Majd negyvenmillió forinttal többért azt továbbadták a Nádor Öböl Kft.-nek, amely ekkor már szintén Leisztinger-érdekeltség volt. A vádhatóság szerint Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős, egykoron szabad demokrata alpolgármester, aki most képviselőjelölt a kerületben és Molnár Gyula polgármester – hivatali helyzetüket kihasználva –jogtalan előnyhöz juttatták a céget: versenytárgyalás nélkül adták tovább neki az említett ingatlant. A hivatali visszaélés a hűtlen kezeléstől abban különbözik, hogy a hatóság sem állítja, hogy kár érte volna az önkormányzatot, de álláspontja szerint a gyanúsítottak jogtalan előnyhöz juttatták az érintetteket.

Lakos Imre panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje, Papp Gábor azt mondta: az alpolgármester nem is volt abban a helyzetben, hogy egy ilyen jellegű bűncselekményben közreműködjön.

Molnár Gyula tegnap épp a helyi vásárcsarnokban kampányolt – lapunk munkatársa jelenlétében –, amikor értesült Lakos Imre kihallgatásáról és saját meggyanúsításáról. Ugyanitt tartózkodott még akkor is, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai a polgármesteri irodájában keresték, hogy egy újabb levelet, egy újabb idézést adjanak át neki. Miután Molnár nem volt a hivatalában, a levelet a titkárságán hagyták.

„Több mint hatezer döntést hoztunk az elmúlt években, és ezekből csak hármat vitatnak. Az említett ügyben már ezer napja nyomoznak, szerintem magáért beszél, hogy épp a választás előtt pár nappal jutott erre az eredményre az ügyészség”, nyilatkozta a Népszabadságnak a polgármester. Molnár Gyula lapunknak hozzátette: az ügyletek során semmilyen vagyoni hátrány az önkormányzatot nem érte, mindenben jogszerűen és erkölcsösen jártak el.

Arra a kérdésünkre, igaz-e az a híresztelés, amely szerint pár nappal korábban politikai ellenfeleitől figyelmeztetést kapott, hogy az ügyészség meg fogja gyanúsítani, a polgármester nem kívánt érdemben válaszolni, mindössze annyit mondott: „az időzítés magáért beszél”.

Abban a levélben egyébként, amelyet kora délután Molnár titkárságán hagytak az ügyészek, egy újabb idézés volt, ezúttal jövő hétfői dátummal. Tegnap délután Fazekas Géza szóvivő személyesen vitt el egy újabb példányt a politikusnak. Molnár Gyula lapunkat úgy tájékoztatta: együttműködik és elmegy a meghallgatásra.

A Népszabadság nem hivatalos ügyészségi forrásból származó információi szerint nemcsak Lakos Imrét és Molnár Gyulát, de az Öböl XI. Kft. ügyvezető igazgatóját, Zala Lászlót is beidézték a vádhatóság képviselői. Őt nem értük utol.

MolnárGyula egyébként tegnap este részt vett egy jelölti vitán, amelyet egy helyi civil szervezet kezdeményezett. A szocialista politikus mellett csak a Jobbikos és az LMP-s jelölt volt ott, a fideszes kihívó már korábban jelezte: ő nem vitázik.

Molnár Gyula nyugdíjasok között
Molnár Gyula nyugdíjasok között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.