Szeged: egy esetleges kudarc, amelytől Orbán is tart

Szegeden nincs elvadult kampány: B. Nagy László, a Fidesz polgármesterjelöltje próbálja óvatosan megőrizni pártja országos előnyét. Noha Botka László a második ciklusában komoly támadási felületeket adott, ellenfele ezt eddig nem tudta kihasználni. Orbán Viktor nem mert nagy kampánygyűlésen kiállni a jelöltjük mellett. Igaz, hétfői szegedi villámlátogatásán megígérte a lézerközpont és egy harmadik híd építésének támogatását, de látszott: nagyon nem akarja magára húzni a szegedi fideszesek esetleges újabb kudarcát.

Hétfőn este csak tíz perccel a kezdés előtt derült ki, hogy B. Nagy László, a Fidesz–KDNP szegedi polgármesterjelöltje részt vesz a Délmagyarország napilap által rendezett vitán. Szegeden négy politikai csoportosulás állított polgármesterjelöltet: az MSZP, a Fidesz–KDNP, a Jobbik és a Zöld Baloldal aspiránsa ült ki a Belvárosi mozi színpadára, hogy véleményt mondjon a város helyzetéről és vázolja elképzeléseit. Az LMP nem tudott Szegeden polgármesterjelöltet állítani. Meglepetést keltett a Zöld Baloldal jó szereplése az ajánlások gyűjtésekor: ezt sokan a Botkáék működésére vonatkozó baloldali kritikának tekintették.

Balogh Tibor, a Zöld Baloldal jelöltje leszerepelt: a saját zöldpolitikáját firtató kérdés után egyszerűen belesült a válaszba. A vitát – ha csak azt a másfél órát nézzük – Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik jelöltje nyerte. Esélye nem lett több, de emiatt a két fő rivális közül B. Nagy Lászlótól több szavazatot vihet el a Jobbik, mint a város jelenlegi polgármesterétől, az MSZP-s Botka Lászlótól a Zöld Baloldal jelöltje.

B. Nagy a kampány kezdetétől kerülte a nyílt színi vitát Botkával. Gyakorló polgármesterként Botkának naprakész ismeretei vannak a város ügyeiről, viszonylag jó szónok, és dinamikus, hatásos vitázó. B. Nagy László viszont, aki kiscsoportos beszélgetésben jó benyomást kelt, a gazdasághoz értő embernek tűnik, nyilvános vitában szinte lebénul; képtelen gyorsan és szellemesen reagálni, nem tudja kihasználni azokat a helyzeteket sem, amelyekben tényszerűen igaza van. Az utolsó percig úgy tűnt, nem is megy el a polgármesterjelöltek vitájára. Végül a kisebbik rosszat választotta: pártjának támogatói könynyebben megbocsátják a kevésbé hatásos részvételt, mint a nehezen kimagyarázható megfutamodást.

Orbán Viktornak is nagy dilemmát okozhatott a szegedi helyzet. Hétfő délután váratlanul megjelent a város főutcáján, de nemcsak B. Nagy László, hanem Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő is a kíséretében volt. Emlékezetes, hogy a tavaszi parlamenti választáson a kívülről hozott Bohács verte meg egyéni körzetben Botkát, de aztán nem Bohácsot, hanem a szintén külsős B. Nagy Lászlót indították az MSZP-s polgármester ellen, ami érzékelhetően megosztja a helyi Fidesz-szervezetet. 1998-ban Bartha László tudott ugyan győzni, de nem tudott kormányozni, és máig ható rossz emléket hagyott a Fideszről Szegeden. B. Nagy személyében alighanem olyan jelöltet kerestek, aki kormányozni is tud, de ahhoz előbb nyerni kellene. Orbán a Fidesz-közeli helyi médiumoknak hosszú interjúkat adott hétfő délután, és bejelentette, hogy még ebben a ciklusban megkezdik a harmadik szegedi híd építését, és a kormány támogatja az ELI, a szegedi lézerközpont megvalósítását. Ebbe a projektbe szeptember 17-i kampánylátogatásán még beleverte a csúfot Kósa Lajos, aki azt állította, hogy nem szuperlézer kell ide, hanem munkahelyek.

A szegedi kampányt vélhetőleg nem az dönti el, amiről vitáznak, hanem az: ahogyan – s ebben Botka sokkal rutinosabb. De azért van miről vitázni. A várost érintő nagyobb fejlesztések nem készültek el határidőre. Az 1-es villamos rekonstrukciója hosszabb ideig késett, mint amennyi időt a kivitelezésre terveztek. A Rókusi körúton megkezdett új villamosvonal építése is késik. Augusztus 31-re a Makót elkerülő úttal együtt át kellett volna adni az M43-as autópályát – biztosra vehető, hogy az év végéig sem lesz kész, elsősorban azért, mert késik az algyői autópályahíd építése. Nemrég vonult le az egyik kivitelező a szintén felbontott Kálvária sugárúton zajló villamospálya-rekonstrukcióról.

A szegedi Fidesz-kampányban szinte nem ejtik ki a felszámolás alatt álló Szeviép nevét, amelytől 12,5 milliárd forintot követelnek a hitelezői, és több száz alvállalkozó munkáját nem fizette ki. Nem firtatják az SZVSE-pálya, a Genomikai Központ ügyét, a Mars téri buszpályaudvar ingatlancseréjét. Ha a Szeviép nevét valaki mégis megemlíti, Botka könnyedén lerázza magáról a felelősséget azzal, hogy az uniós projektek kivitelezőit nem ő választotta, a Szeviép pedig évek óta nem nyert projektet Szeged városában.

A Fidesz-kampány egyik központi kérdése Szegeden a munkahelyteremtés. Botka itt is fölényben van, mert arra hivatkozhat, hogy a KSH által kimutatott helyimunkanélküliségmindöszsze 5,47 százalék, a város lakossága pedig nőtt. Eközben senkinek nincsenek pontos adatai arról, hány ezer bejelentett szegedi lakással rendelkező fiatal kényszerül Budapesten vagy külföldön dolgozni, akik a munkanélküli-statisztikát nem rontják, a város lakosságát pedig növelik – papíron.

Egy kiszivárgott felmérés eredménye szerint hétfőn B. Nagy László vezetett egy hajszállal –de a statisztikai hibahatáron belül. A hétfői nyilvános vitában felmerült: mi történik, ha Botka győz, de kisebbségben marad? Az MSZP-s polgármester azt mondta, a választók jól ismerik az ő csapatát: aki az eddigi sikeres várospolitika folytatását akarja, az a képviselőjelöltek közül is tudja, kire kell voksolni. Botka László hozzátette: ha polgármesterként mégis kisebbségben maradna, ő akkor is mindenkivel képes együttműködni.

A vita után véleményt kértünk a két főszereplőtől.

B. Nagy László:

– A vitát megnyertük, hiszen látható volt, hogy az MSZP-s jelöltnek nincs programja Szegeddel kapcsolatban. Botka László botrányos beruházásaival kampányolt, és nem mutatott valódi kiutat Szegednek. Szeged sem maradhat ki a változásokból – én ezen a vitán is ezt képviseltem.

Botka László:

– Normális demokráciában a vita alternatívákról folyik, felkészült politikusok között. Nekem viszont közéleti és politikai élettapasztalat nélküli, a város ügyeit sem ismerő jelöltekkel kellett vitatkoznom, akik meglehetősen szabadon beszéltek csacskaságokat. Világosan kiderült, hogy a Fidesz elhibázott stratégiát választott, amikor az elmúlt nyolc év minden beruházását, fejlesztését tagadja és támadja. Ezzel nem engem sértenek, hanem a szegedieket.

A vasárnapi választás után fontos kérdés lesz, hogy ki kivel tud együttműködni
A vasárnapi választás után fontos kérdés lesz, hogy ki kivel tud együttműködni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.