Régi arcok, színészek, celebek a polgármesterjelöltek közt

Nagy visszatérők, művészek és „celebek” is vannak a polgármesterjelöltek között országszerte. Akad olyan jelölt is, aki a rendszerváltás óta minden ciklusban ebben a székben ült.

Tíz éve, 1999 és 2002 között már volt polgármester a Pest megyei Üröm községben G. Nagyné Maczó Ágnes, aki most újra elindul e posztért. A korábban ügyvédként dolgozó, majd előbb az MDF, később a Független Kisgazdapárt színeiben országgyűlési képviselővé választott ötgyermekes asszony hoszszú időre visszavonult a közélettől, s eredeti szakmájában dolgozott, most viszont független jelöltként ringbe száll a település vezetéséért. Ugyanitt egy ismert sportoló, Storcz Botond többszörös olimpiai és világbajnok kajakozó is ringbe száll, igaz, nem a polgármesteri, hanem a képviselői mandátumért. Jász-Nagykun-Szolnok megyében két korábbi MSZP-s honvédelmi államtitkárt találunk a városvezetői posztokra újonnan pályázók között: Iváncsik Imre Szolnokon, Vadai Ágnes Tiszafüreden méretteti meg magát. A rendszerváltás óta Kisvárda polgármestere Oláh Albert, aki még egy időközi választást is megnyert, így összesen hatszor szavaztak már neki bizalmat a városban. Ha most is ő lesz a befutó, valószínűleg csúcstartó lehet. Az első két ciklusban az SZDSZ jelöltjeként, a Fidesz támogatásával indult a posztért, majd 1995-ben kilépett a liberális pártból, azóta függetlenként indult, és nyert. A Fidesz egészen az előző ciklusig támogatta, az idén viszont elindította vele szemben jelöltjét, Leleszi Tibort.

„Régi motorosnak” számít a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszkán Sértő-Radics István: az SZDSZ-ből tavaly kilépett, s mások mellett Ungár Klárával a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) néven új pártot alapított háziorvos az egyetlen jelölt a kis falu vezetői posztjára, amelyet 1994 óta minden ciklusban ő tölt be. Azt mondja: kialakult a kölcsönös bizalom a lakosság és közte, és ez jó érzés. Vincze Ferenc Tibor, Döge korábbi polgármestere viszont, ha akarna, se indulhatna a székért, miután vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt nemrég első fokon három év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. A posztért itt négyen szállnak versenybe, köztük a fia, Vincze Ferenc is, aki független jelölt.

Nem sikerült viszont az induláshoz elegendő ajánlószelvényt összegyűjtenie a Megasztárban „Bikicsunájként” ismertté vált Szarka Lászlónak, aki a sikertelen tehetségkutatós szereplés után a politikai karrierrel próbálkozott Ököritófülpö sön. A Fejér megyei Bakonykútiban viszont a szavazócédulák összegyűjtése nem okozott gondot Miklósa Erika opera-énekesnőnek, polgármesterjelöltként indul. Az alig harminclelkes Zala megyei Magyarföld falut 2006 óta vezeti Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze. A hétvégiház-tulajdonosból lett polgármester a fővárosban él, ám a távolból is sikerrel vezette a falut: kitartó gyűjtésének, lobbizásának köszönhetően például templomot építhetett magának az évente mindössze tízmillió forintból gazdálkodó Magyarföld. Ezek után nem volt kétséges, hogy újraindul-e a posztért Rátóti Zoltán, csakhogy már jelölt volt, amikor kiderült: ő lesz a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Bár sokan úgy vélték, hogy a direktori poszt miatt visszalép a polgármester-jelöltségtől, Rátóti másképp döntött. Ezt azzal indokolta: vannak még befejezetlen feladatai a faluban, szeretné például tovább bővíteni a kulturális programok kínálatát. Arra a kérdésünkre, hogy ha megválasztják, jut-e majd ideje a színigazgatói feladatok ellátásamellett a falu vezetésére, azt felelte: „Minden erőmre, energiámra szükség lesz, de Magyarföldön sok segítőm akad, meg tudok birkózni a feladattal.”

Rátóti Zoltán, a kaposvári színigazgató, Magyarföldön újra indul
Rátóti Zoltán, a kaposvári színigazgató, Magyarföldön újra indul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.