Pintér-beszéd: BM-magyarázat

A Belügyminisztérium hétfőn közleményben próbálta „helyre tenni” Pintér Sándor pénteki, rendkívül sötét jövőt vázoló kijelentését. Emlékeztetőül: a belügyi tárca vezetője a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának ülésén azt mondta: „az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható”. Szerinte emiatt egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, egyre több lesz az utcai bűncselekmény, és – mint fogalmazott – „nyilvánvaló, hogy egyre több lesz a fegyveres rablástól kezdve minden más”. Török Zsolt, az MSZP szóvivője erre szombaton úgy reagált: a belügyminiszter szavai arra engednek következtetni, hogy a Fidesz megszorításokra, létszámleépítésekre készül az október 3-i választások után. Hétfői számunkban megírtuk, hogy Pintér Sándor meglehetősen borús, a kormányzati kommunikációval teljesen ellentétes jövőképe a kormányon belül is meglepetést okozott, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár ismerte, de nem kívánta kommentálni a belügyminiszter szavait.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya hétfőn kiadott egy közleményt, amely a szocialisták szombati tájékoztatójára reagál. Ebben gyenge és nevetséges kísérletnek nevezik, hogy „az MSZP vezetőinek hazugságaiból, szavahihetőségüknek hiányából eredő óvatos gazdasági gondolkodást az esetleges következmények tekintetében a kormányon belüli ellentétekre próbálják kivetíteni”. A közlemény szerint a megbeszélés során a lehetséges gazdasági következmények tekintetében a belügyminiszter által közölt helyzetértékelés gondolatmenete úgy kezdődött, „ha még ennyi adósságállomány kiderül, ami idáig nem volt a költségvetésben (...)”, és ennek esetleges negatív következményeit vázolta fel az MSZP szóvivője által idézettek szerint – közölte a BM, hozzátéve: az MSZP szóvivőjének reagálásából úgy tűnik, hogy sajnálatos módon még várhatók ilyen, a költségvetés elől elrejtett gazdasági csontvázak.

A BM közleményével szemben Pintér szavait másként idézi föl a fórum egyik résztvevője, aki lapunknak elmondta: Pintér Sándor – ellentétben a Belügyminisztérium állításával – nem „a még ismeretlen adósságállomány” gondolatával vezette fel azt a mondatát, hogy az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő és szegényednek az emberek. A miniszter a rendőrök alacsony fizetésével összefüggésben valóban beszélt arról, hogy lehetnek még olyan tételek, amelyek nem voltak benne a költségvetésben, és ez megnehezíti a kormány helyzetét. Arról is beszélt, hogy egy rendőr átlagosan havonta 100 ezer forintot visz haza, ezért ő partner abban, hogy ez az összeg egyre több legyen. Arra azonban nem lát esélyt, hogy 2011 januárjától emelkedjen a rendőrök fizetése. Ezt követően mondta a belügyminiszter, hogy még egy érve van a rendőrök fizetésemelésére a kormánnyal szemben: az, hogy az országban vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több dolguk lesz a rendvédelmi szerveknek.

Tegnap az MSZP azt hangoztatta, hogy a Pintér Sándor által mondottakból az következik: megszorítás lesz. Ezt közölte sajtótájékoztatóján a Jobbik is.

Nem lesz demonstráció október 2-án

Közeledtek az álláspontok a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának munkavállalói és munkaadói oldala között a demonstrációs bizottság hétfői közlése szerint. Kónya Péter ugyanakkor nem ért egyet a csomagjavaslattal, ezért lemondott a SZÉF munkavállalói oldalának és a demonstrációs bizottságnak a vezető tisztségéről.

Ha a szeptember 29-i végső egyeztetésen és október 1-jén, a SZÉF plenáris ülésén a munkaadói oldal a tárgyalási ajánlatát megállapodásban rögzíti, akkor eltekintenek az október 2-ára tervezett egységes rendvédelmi demonstráció megtartásától – tartalmazza a demonstrációs bizottság nevében a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetségének, valamint a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének képviselői által jegyzett közlemény. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.