Koldulás miatt nincs ügyfélfogadás

A Parlament elé vonult tegnap koldulni a faluja számára Dús Ildikó, a Békés megyei Magyardombegyház polgármestere és a 284 lakosú település tizenöt lakója. A rendőrök demonstrációnak minősítették az eseményt, és mivel nem volt előre bejelentve, feloszlatták azt.

„2010. szeptember 27-én koldulás miatt ügyfélfogadás nincs” –ez a felirat állt hétfőn a magyardombegyházi polgármesteri hivatal kapuján. Dús Ildikó polgármester és 15 társa Budapesten, az Országház előtt koldult a falujának. A falu ugyanis nem kapott az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került településeknek járó támogatásból, így a korábban kiutalt csaknem csaknem nyolcmillió forint előleget is vissza kell fizetniük. A múlt hét pénteken derült ki, hogy nem kaptak a Pintér Sándor belügyminiszter által odaítélt „működésképtelen helyi önkormányzatok rendkívüli támogatása” jogcímű keretből sem. A helyi önkormányzat még megmaradt négy dolgozójának már szeptemberre sem lesz miből fizetést adni.

„Nem tüntetünk, koldulunk!” – ez a felirat állt a magyardombegyháziak egyik tábláján. A rendőrök azonban nagyon rövid ideig engedték a táblákat felmutatni, mert az szerintük nem koldulás, hanem demonstráció volt. Dús Ildikó abból a szempontból mégis sikeresnek minősítette útjukat, hogy felhívták a fi gyelmet Magyardombegyház és a hozzá hasonló települések tarthatatlan helyzetére.

A faluban több embertől megkérdeztem: bíznak-e a koldulás és a figyelemfelkeltés sikerében?

– Hogyan húzzanak ki a békából szőrt, ha csupasz a háta? –kérdezett vissza a polgármesteri hivatallal átellenben lakó Király Mihály. A 75 éves férfi szerint az a baj, hogy a faluban már kisebbségbe kerültek, akik ott születtek. Akik pedig az utóbbi időben települtek be, másként gondolkoznak. Egyikük a minap a községháza előtt árulta a krumplit, pedig a kertje sincsen fölásva; ha leesne oda egy repülő, meg sem találnák, akkora benne a gaz.

– Nem a mi érdekünkben mentek ők Budapestre – jegyezte meg Király Mihály.

Többen úgy vélték, a budapesti koldulás Dús Ildikó polgármesteri kampányának része. Nem osztotta ezt a véleményt a falugondnok, aki három közalkalmazott társával már nem kap fizetést szeptemberre. A neve elhallgatását kérő fiatal férfi szerint a polgármester minden követ megmozgat, hogy fizetni tudjon az alkalmazottainak.

– Mezőkovácsháza például sokkal jobb helyzetben van, mint mi, mégis kaptak pluszpénzt. Ha a mezőkovácsháziaknak nem 15 milliót, hanem csak 13-at adtak volna, akkor ide is jutott volna annyi, amennyiből kifizetik a munkánkat.

Király Mihályék feltételezik, hogy azért nem kapott támogatást Magyardombegyház, mert a Fidesz Dús Ildikó ellenfelét, Rácz Mihálynét támogatja, kopogtatócédulákat is gyűjtöttek neki. Rácz Mihályné nem kívánt nyilatkozni, Dús Ildikó szerint azonban riválisa is független, Simonka György, a körzet fideszes országgyűlési képviselője pedig segítséget ígért nekik.

A faluban most annak örülnek, hogy egy battonyai vállalkozó hagymát pucoltat; kilónként 17 forintot fizet érte. Egynapos munkával akár 1700 forintot is meg lehet keresni. A hagymapucolók közül egy idősebb asszonytól is megkérdeztem: bízik-e benne, hogy sikerrel jár Budapesten a koldulás? Azt felelte: nem bízik benne, de adná az Isten, hogy sikerüljön.

– Miért nem bízik a sikerben? – kérdeztem.

– Ha a mi polgármesterünkön megkönyörülnének, akkor megindulna a többi is a Parlament elé koldulni.

Nem kaptak támogatást, nehéz helyzetbe kerültek
Nem kaptak támogatást, nehéz helyzetbe kerültek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.