Pintér Sándor nyilatkozata meglepte a kormányt is

Nem a kormányzati kommunikációs terv része volt Pintér Sándor pénteki „sötét” nyilatkozata, noha Orbán Viktor is óv a csodavárástól – értesült lapunk. Hogy nehéz időszak jön,az bizonyos. S hogyan lehet tartani a háromszázalékos hiánycélt? „Nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára”, közölte Lázár János a hétvégén.

„Ismerem Pintér Sándor nyilatkozatát, de nem szeretném kommentálni. Biztos vagyok benne, hogy a belügyminiszter úr a legjobb tudása és szakmai felkészültsége alapján mondta, amit mondott”. Így reagált lapunknak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra, hogy Pintér Sándor péntek délután a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) arról beszélt: szerinte az „országban jelentősen viszsza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható”. A belügyminiszter azt prognosztizálta, hogy egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, mind több lesz az utcai bűncselekmény és „nyilvánvaló, hogy egyre több lesz a fegyveres rablástól kezdve minden más”. Szerinte ezek megfékezéséhez elszegényedett rendőrséggel nem lehet nekikezdeni.

Lapunknak kormányzati forrá sok azt mondták: az, hogy Pintér ilyen riasztó képet festett a jövőről, „sokakat meglepett”. Megszólalása nem volt része az előre megtervezett kormányzati kommunikációnak. Annak ellenére sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén, a parlamentben, majd a Syma-csarnokban tartott kampánynyitó beszédében is „határozottan óvott a csodavárástól”. Forrásaink hozzátették: ennek ellenére így, az önkormányzati választások előtt nem sokkal, nem szerencsések az anynyira súlyos mondatok, mint amilyeneket a belügyminiszter mondott.

A 2011-es pontos költségvetési sarokszámokat még a fi deszes és kereszténydemokrata politikusok sem ismerik. De biztosra veszik, hogy „olyan általános érvényű, a szegényeket, a családosokat, a nyugdíjasokat érintő megszorítások nem lesznek, mint a 13. havi nyugdíj elvétele, a Bajnai-kormány csomagja volt”. Orbán Viktor ugyanis Tapolcán, a Fidesz–KDNP-frakció zárt ülésén azt mondta, hogy „nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövőre, és tartani is kell, de nem lehet szó az embereket sújtó megszorításokról”.

Hogy akkor miként lesznek „ezermilliárdszám” forráselvonások a gazdaságból – mint ahogy azt a kormányfő Kötcsén, a szintén zárt pikniken megfogalmazta? Forrásaink állítják: a megoldás egyfelől a bankadó. (Spórolhat a kormány azzal is, hogy a tervezettnél kisebb finanszírozással alakul meg a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, azaz a devizahitelesek megsegítését „más terv” szerint viszi, s nagyobb terhet ró a pénzintézetekre.) A miniszterelnök szerint „onnan kell pénzt elvenni, ahol van”. Vagyis bizonyosan lesznek az önkormányzati választások után olyan lépések, amelyek nagy érdekcsoportokat fognak sérteni. Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a hétvégén, a Hír TV-ben közölte: „Nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára”. Mint mondta, áttörésnek tartja, hogy a kormányzat már nem az emberek zsebéből akar kivenni pénzt, mert ma már nincs az embereknek pénzük, az elmúlt nyolc év gatyára vetkőztette őket”.

– Azoktól kell elvenni, és azoknak kell a közöshöz, adott esetben a hiány csökkentéséhez hozzájárulniuk, akikhez a pénz került az elmúlt években. Szépen lassan, akkurátusan vissza kell szedni ezeket a pénzeket – mondta a hétvégén a frakcióvezető, Hódmezővásárhely polgármestere. A Népszabadság július közepén írt arról, hogy a kormány a bankadóhoz hasonló terhet vetne ki a távközlési- és az energiaszektorra.

Az már nyilvánvaló, hogy a Fidesz fő ígérete, a radikális adócsökkentés nem valósult meg, és az egykulcsos, 16 százalékos (családi) adózás bevezetése is a távolba vész. „Elképzelhető, hogy a segélyezési rendszeren belül lesznek változtatások, hangsúlyeltolódások. De az Orbán-kormány nem hozhat a szociális szférára vonatkozó megszorítást”, véli egyik forrásunk. KDNP-s kormányzati szereplők pedig arra hívták fel a figyelmet: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a gazdasági tárcával közösen dolgozik azon, hogy a jövőre már megszűnő távhőés gázártámogatás fennmaradjon mindazok számára, akik a legalsó két jövedelmi kategóriában élnek.

Ha nem maradna fenn a támogatás, akkor a szociális háló szétszakadna. A nyugdíjak reálértékének a megőrzése állítólag „kőbe vésett” kormánycél. Összességében forrásaink azt valószínűsítették: a kormány nem az embereken, hanem „intézményi szinten akar spórolni”.

Munkatársunknak azt mondták: nem véletlenül „áll szinte minden a minisztériumoknál” az önkormányzati választásokig. Az utána következő időszakban a belső hírek szerint személycserék, létszámleépítések várhatóak. Fideszesek tudni vélik, hogy nemcsak „régieket” cserélnek le, de akár olyan kormánytisztviselők is áldozatul eshetnek, akiket már az új adminisztráció nevezett ki, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A jövő évi költségvetés készítésekor eleve százmilliárdos nagyságban remélnek pluszforrást a bürokrácia leépítésétől – mondta nemrégiben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Pintér Sándor és Orbán Viktor
Újrakezdők – Pintér Sándor és Orbán Viktor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.