A zöldek kérik az Audi-dokumentumokat

Nyílt levélben kéri a miniszterelnöktől a CEEWeb nemzetközi természetvédelmi szervezet az Audi győri telephelybővítésével kapcsolatos adatok, háttéranyagok és dokumentumok közzétételét.

A zöldek szerint az eddig nyilvánosságra került információkból semmi nem utal arra, hogy a kormány számára szempont lenne a természeti értékek lehetőség szerinti megóvása.

Az Orbán Viktornak címzett levél szerint az Audi Hungaria Motor Kft. bővítési tervei érintik az eddigi telephelye mellett található Natura 2000 területet, amelynek természeti értékei a bővítéssel nagyrészt megsemmisülnének. „A sajtóhírekből sajnos nem értesülhettünk afelől, hogy Magyarország milyen intézkedéseket tett ennek a természetkárosításnak az elkerülése érdekében. A természet védelméért felelős intézmények semmilyen infomációt nem tettek eddig közzé, ami az értékek megőrzésére, a károk enyhítésére, illetve az uniós törvények előírta eljárás betartására engedne következtetni”, írják a zöldek.

A magyarországi székhelyű, de az egész régióban tevékenykedő szervezet egyebek mellett azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy mely helyszínen, milyen nagyságú területen valósulna meg az építkezés, milyen várható hatása lesz a fejlesztésnek a személyautó- és teherforgalom növekedésére és szennyezőanyag-kibocsátására, pontosan hány és milyen típusú munkahely keletkezik, illetve megvizsgálták-e előzetesen, hogy az Opel- és az Audi-gyár együttes fejlesztései nyomán keletkező szakemberigény kielégíthető-e, vagy határos országokból is fogadnak-e majd a gyárak vendégmunkásokat.

Arra a kérdésre is választ keresnek, hogy az Európai Bizottság élőhelyvédelmi irányelvében kötelezően előírt vizsgálat során milyen területi és egyéb munkahely-teremtési alternatívákat vizsgáltak a helyszín kijelölése előtt, és igaz-e az a hír, hogy az állam átvállalta a szükséges kárenyhítő természetvédelmi intézkedések költségeit. A CEEWeb azt is tudni szeretné, hogy hogyan valósul meg az ilyen esetekben elvileg kötelező, de az adott ügyben eddig elmaradt lakossági tájékoztatás.

A levélben végezetül azt kérik, hogy a kormány tegye nyilvánossá az illetékes minisztériumok honlapján az Európai Bizottságnak megküldött véleménykérő adatlapot – vagyis azt a dokumentumot, amely alapján a jelenleg Natura 2000-es besorolású terület védettségének feloldását az EU engedélyezheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.