Neptun, az elátkozott balatoni strand

Nyolcévnyi sikertelen próbálkozás után végre elkelt a balatonalmádi Neptun strand. Az eladó Veszprém Megyei Önkormányzat sikerről beszél, az egyik vevőjelölt szerint viszont jogsértés történt. Az ügy a bíróságon folytatódik, így a strand sorsa továbbra is kétséges.

– Az idén nyáron már nem nyitott ki a balatonalmádi Neptun strand. Nem csoda, hiszen a létesítmény jelenlegi állapotában használhatatlan, ráadásul a rajta lévő lepusztult épületeket életveszélyesnek minősítették. A tulajdonos Veszprém Megyei Önkormányzat nyolc éve próbál túladni az egyhektáros ingatlanon, ám eddig minden kísérlete kudarcba fulladt.

Az érdeklődőket leginkább az a tény riasztotta el, hogy a terület csak korlátozottan beépíthető, a jelenlegi szabályozás mellett kizárólag strandként hasznosítható. Ennek ellenére a megyei önkormányzat már kétszer – 2006-ban és 2008-ban – is „eladta” az ingatlant, csak éppen a vevők nem fi zették ki a kialkudott vételárat.

– Ettől függetlenül nem ért minket kár, mivel az első esetben 33 millió, a második alkalommal pedig 50 millió forint foglalót tehettünk zsebre – mondja Lasztovicza Jenő, aVeszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Ez utóbbi 50 millió forint sorsa azonban még bizonytalan. Ezt az összeget az a Neptun 2008 Kft. fizette be az önkormányzat kasszájába, amely 2008 nyarán kötött adásvételi szerződést a strandra 262 millió forintos áron. A kontraktus szerint a vevő egyéves haladékot kapott a vételár kifizetésére, a szerződéskötéskor csupán a 26 millió forintos foglalót kellett letennie az asztalra. A kft. vezetői arra számítottak, hogy banki finanszírozással könnyedén kifizethetik a teljes vételárat, ám a 2008 őszén beköszönő válság miatt a cég nem jutott hitelhez.

– Többször is kértünk fizetési halasztást a megyei önkormányzattól, amit először feltétel nélkül, később pedig 24 millió forintos kötbér megfizetése mellett kaptunk meg – mondja Rabb Viktor, a cég ügyvezetője. – Mivel a módosított határidőt sem tudtuk tartani, a megyei önkormányzat 2009 decemberében elállt az adásvételtől.

– Nem sokkal később egy új ajánlattal kereste meg az önkormányzatot a Neptun 2008 Kft., mi pedig adtunk a cégnek még egy esélyt – mondja Lasztovicza Jenő. – Nem akartuk, hogy elbukják az addig befizetett 50 millió forintjukat.

Hónapokig tartó tárgyalássorozat kezdődött, amelynek eredményeképpen az idén áprilisban megszületett egy új egyezség, amit a megyei közgyűlés is szentesített. E szerint 2010. július 20-ára egy zártkörű versenytárgyalást írtak ki, amelyre kizárólag a Neptun 2008 Kft. kapott meghívást. Az egyedüli induló bemutatott egy banki ígérvényt, valamint vállalta, hogy a versenytárgyaláson 238 millió forintot ajánl a strandért, továbbá lemond a már korábban általa befizetett 50 millió forintról. Ez azt jelenti, hogy a megyei önkormányzat összesen 288 millió forintot kapott volna a Neptun standért.

Négy nappal a zárt versenytárgyalás előtt aztán váratlan fordulat történt.

– Bejelentést kaptunk egy magánszemélytől, hogy a Neptun strandot az ingatlan. com weboldalon az önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül valaki eladásra kínálja, mégpedig 350 millió forintért – mondja Lasztovicza Jenő. – Felmerült a gyanú, hogy esetleg a Neptun 2008 Kft. áll a hirdetés mögött, és talán abból a pénzből akarja kifizetni az önkormányzatot, amit az ingatlan továbbértékesítéséből remél. Nem tehettünk mást, lefújtuk a zárt versenytárgyalást, helyette augusztus 24-re egy nyílt versenytárgyalást írtunk ki.

– Megdöbbentett az önkormányzat lépése, mivel a szóban forgó internetes hirdetéshez semmi közünk nem volt –mondja Rabb Viktor. – A 350 millió forintos vételár egyébként teljesen irreális lett volna, hiszen 2010-ben két hivatalos értékbecslés is készült: az egyik 210, a másik 225 millió forintra értékelte az ingatlant.

– Nem vagyunk nyomozó hatóság, hogy kiderítsük, ki tetette fel a hirdetést az internetre – mondja Zsédenyi Imre megyei főjegyző. – A nyílt versenytárgyalás megteremtette a lehetőségét, hogy valós képet kapjunk a strand piaci értékéről. A kikiáltási árat 270 millió forintban határoztuk meg.

Az önkormányzat lépését a Neptun 2008 Kft. vezetői jogsértőnek ítélték, ezért nem vettek részt a liciten. A nyílt versenytárgyalás egyébként bebizonyította, hogy a kft. reális árat ajánlott az ingatlanért: a két licitáló közül a nyertes pályázó végül 240 millió forintért vihette el az ingatlant.

– Abban a pillanatban érvénytelenné kellett volna nyilvánítani a versenytárgyalást, amikor a licit lefelé indult el, hiszen bebizonyosodott, hogy az önkormányzat hivatkozása ellenére nem változtak meg az értékesítés feltételei – állítja Bősze Ferenc ügyvéd, a Neptun 2008 Kft. jogi képviselője. Zsédenyi Imre szerint ezt csak akkor kellett volna megtenniük, ha a licit során elérik a Neptun által ajánlott 238 millió forintot.

Az önkormányzat egyébként úgy számol, hogy remek üzletet csinált: a mostani 240 millióval, valamint a Neptun korábban befi zetett 50 milliójával, illetve a 2006-ban bennmaradt 33 millió forintos foglalóval együtt összesen 323 millió forintot kaptak a strandért.

Bősze Ferenc szerint hibás a számítás, mivel a Neptun 2008 Kft. pert indított a megyei önkormányzat ellen részben az általa jogszerűtlennek tartott nyílt versenytárgyalás miatt, részben a befi zetett 50 millió forint visszaszerzése érdekében. Ráadásul a Neptun 2008 Kft. perfeljegyzést kért az ingatlanra, így kérdésessé vált, hogy a nyílt versenytárgyaláson győztes licitáló hajlandó-e fi zetni a hányatott sorsú strandért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.