A maszekban javíttatott aluljáró

Alig néhány héttel azután, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány információs irodát nyitott a Nyugati téri aluljáróban, a lépcső aljában meglazult a burkolat egy darabja.

Miután napokig nem történt semmi más, minthogy néhány járókelő megbotlott az elmozdult járólapon, az irodában ügyeletet tartók telefonálgatni kezdtek, hogy bejelentsék a hibát. De heteken át nem történt más, csak a kijáró kővel szomszédos elemek is meglazultak.

Miután többen elestek a lyukban, a Máltai Szeretetszolgálat emberei az iroda elé tett virágokat áthúzták a veszélyes szakaszra, hogy muszáj legyen kikerülni azt. Pedig a virágoknak fontos szerepük volt az eredeti helyükön, hiszen a két civil szervezet azért hirdette meg a Nyugati téri aluljáró jelképes örökbefogadását, hogy az áldatlan állapotokra, a tér gazdátlanságára felhívják a figyelmet. Az általuk bérelt sarkot éppen ezért takarosan rendben tarják, hogy feltűnő legyen a különbség. Lássa meg mindenki, hogy az aluljárónak nem szükségszerű velejárója a mocsok és a bűz.

A Nyugati téri hatezer négyzetméteres aluljárónak egyaránt tulajdonosa a VI. kerületi és a fővárosi önkormányzat, több fővárosi nagyvállalat és a MÁV is. Ezért fordulhat elő, hogy a falról leesett burkolati elemek látványa, a fejmagasságban kiálló vasdarabok, a mozgássérült lift összezúzása és a lépcsők alatt összefolyó tisztázatlan eredetű szennylé senkit nem zavar. Legalábbis annyira nem, hogy tegyen is valamit.

Hetekkel azután, hogy a meglazult köveket bejelentették, munkások érkeztek az aluljáróba, és az addigra már több négyzetméteren tönkrement burkolatot szakszerűen megszemlézték, majd piros-fehér csíkos szalaggal körbekerítették.

Az aluljáró örökbefogadását meghirdető civilek addigra már kellő rutint szereztek abban, hogyan kell errefelé intézni az ügyeket. Volt kitől tanulniuk, az árusok egy csoportja például gátlástalan módon lopja az áramot a mennyezetről, a közvilágítás hálózatáról életveszélyes lekötések ágaznak le számos helyen, amit filmre vettek, nyilvánosságra hoztak – majd maradt minden ugyanúgy, mint addig.

Egy nagyszabású civil faltakarító akciót követően hajléktalanok által vezetett takarítógépet indítottak az aluljáróban. Majd (szintén a menynyezetről lelógatott illegális áramforrást használva) flexszel levágták a falból fejmagasságban kiálló vasakat. Titokban elszállítottak néhány rozsdás fém szemétgyűjtő edényt, amit fogyatékkal élő emberek kézműves műhelyeiben átfestettek, majd a tiszta szemeteseket viszszacsempészték az aluljáróba. Majd, miután valaki olyan szerencsétlenül esett el a fellazult köveken, hogy mentőt kellett hívni hozzá, a civilek szakembereket hívtak, akik teljesen illegálisan ugyan, de végül feltörték a tönkrement burkolatot és újraragasztották a járólapokat.

Az örökbefogadási akció csütörtökön új szakaszába lépett, Vecsei Miklós, a máltai szervezet alelnöke és Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke sajtótájékoztatón mutatta be, milyen lehetne az aluljáró akkor, ha a sok tulajdonos végre létrehozna egy felelős szervezetet a terület működtetésére. Részletes és konkrét javaslatokat terjesztettek be az aluljárót jellemző káosz felszámolására, lényegében persze most sem állítottak mást, minthogy a környezet rendezése a viszonyok rendeződését is eredményezné.

Csak egy felelős gazda kellene hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.