Vitatott árvízi elszámolás

Nem tud elszámolni a májusi árvízi védekezésre kapott előleggel – ezzel vádolják Molnár Oszkárt, Edelény polgármesterét. Ő azt mondja, az elszámolás korrekt volt, az adományok elosztásával kapcsolatban az ombudsman sem emelt kifogást.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nemrégiben egy Edelényben tartott lakossági fórumon azt mondta, hogy a város 150 millió forint vis maior előleget kapott májusban az árvíz miatt, azonban eddig mindöszsze 120 millió forintról nyújtottak be elszámolást, harmincmillió forintról nem igazoltak számlákat. A károsultak közül többen azt állították, hogy az elosztóhelyekre úgy vitték be az adományokat, hogy a hátsó ajtón azonnal vitték is ki azokat a polgármester közeli hozzátartozóinak. A lakossági fórumon elhangzott, hogy rudabányai lakosok is kaptak az edelényi segélyből, pedig ott nem is volt árvíz.

Molnár Oszkár, volt fideszes politikus, jelenleg független polgármester szerint politikai ellenfelei támadják koholt vádakkal: nemrégiben az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál is panaszt tettek számára ismeretlen bejelentők arra hivatkozva, hogy az árvíz után kapott adományok kiosztásánál nem kellő gondossággal járt el. SzabóMáté ombudsman ezzel kapcsolatos vizsgálata időközben lezárult, és az ombudsman megállapította, hogy nem történt az alkotmányos alapjoggal való visszaélés, ezért további intézkedést nem lát indokoltnak. A polgármester – aki korábban Fidesz-színekben lett a város vezetője, tavaly ősszel azonban az elhíresült „gumikalapácsos” kijelentése után kizárták a pártból – úgy véli, azért támadják, mert független jelöltként is esélyes a polgármesteri szék újbóli megnyerésére. (Egyedüli független jelöltként jutott be az idén tavasszal a parlamentbe is.)

Közölte: az árvízi előleget májusban úgy igényelték, hogy nem ismerték még pontosan a védekezés költségét, és ezért csak becsülni tudták, hogy nagyjából 150 millió forint elég lesz az addigi munkákra. A Belügyminisztériumba a számlák beérkezése után, június 22-én elküldték az elszámolást, és rögzítették, hogy 120 millió 415 ezer 792 forint volt a májusi árvízi védekezés tényleges költsége. Júliusban pedig arról tájékoztatták a belügyminisztert hogy a júniusi árvízi védekezés számlákkal igazolt költségei meghaladják a 165 millió forintot. – Miután ebből még egy fillérnyi előleget sem utalt a kormány, nem értem, miért támadnak azzal, hogy nem számoltunk el 30 millió forinttal. Logikusnak tűnik, hogy ezzel a májusban megmaradt öszszeggel csökkentik majd a nekünk juttatott pénzt – mondta Molnár Oszkár. Arra a felvetésre, hogy közeli hozzátartozóinak a hátsó ajtón át vitték volna az adományokat, azt válaszolta: nincs is közeli rokona Edelényben. Elismerte viszont, hogy rudabányaiak valóban részesültek edelényi segélycsomagból. – Rengeteg kenyeret kaptunk az árvíz idején, amit szétosztottunk a lakosságnak, de még így is maradt raktáron száz kiló, ami a további tárolással megromlott volna. A rudabányai cigány kisebbségi önkormányzat kérésére ezt a tételt hozzájuk irányítottuk –mondta Molnár Oszkár.

Az elöntött Edelény májusban
Az elöntött Edelény májusban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.