Szégyellnivaló nélkül

Jól határoztunk, igaz, ma már másképp kommunikálnám a kerület számára kifejezetten előnyös döntéseinket – mondja a Népszabadságnak Verók István polgármester, aki bízik a terézvárosi választók bölcsességében.

– Ön a lapunknak adott korábbi interjújában lényegében koncepciós eljárásnak nevezte, ami Terézvárosban zajlik, személy szerint ön ellen is. Önök tavaly januárban az Alkotmánybírósághoz fordultak, mert példátlan módon a teljes MSZP- és SZDSZ-frakciót meggyanúsította az ügyészség. Az Andrássy út 47-es számú ház ügyében nyár elejére várták az ítéletet, ám az csak most született meg. Csalódott?

– Különös módon alakulnak ezek az ügyek. Az Alkotmánybíróság állásfoglalására egy és háromnegyed éve várunk. Az Andrássy út 47. esetében pedig az ítélethirdetést a bíróság többször is elnapolta, húzta az időt, és jó érzékkel most, szeptember végén döntött, hogy érvénytelen a szerződés. Szerintem az ítélet és az indoklás is bírói tévedés, csak remélni tudom, nem politikai döntés volt. Természetesen fellebbezünk. A Fidesz–KDNP és a Jobbik taktikája az állandó feljelentgetés, ám eddig – riogatásukkal szemben – egyetlen ügyben sem történt vádemelés. Sőt, mintegy 30 sajtó-helyreigazítási pert nyertünk már.

 

– Azt is mondta: valakiknek útban lehetnek. Fenntartja?

– Semmi okommásként látni. Az általunk sokszor cáfolt vádak hátterében üzleti-politikai érdekek húzódnak meg. Ellenlábasainkat egyetlen cél vezérelheti: a volt kormányzati negyed beépítése. A többhektáros terület ma Budapest egyik legértékesebb ingatlanegyüttese. Nagyjából azután kezdődtek el a vizsgálatok, hogy a projekt leállt, s én kijelentettem: a kormányzati negyed előkészítése során kialkudott feltételeken a jövőben sem lazítunk. A beépítéshez szigorú feltételeket szabunk a kerületi szabályozási terv módosításával. Mi egy nagy, szabadidős és sportcélú közparkkal szeretnénk biztosítani a kerület légátjárását. Ám a szigorítást érdekes módon néhány hete épp a helyi Fidesz fúrta meg, amiből arra következtetek: az ő érdekeik nem a kerületével esnek egybe. Kézenfekvőnek tűnik a mi besározásunkkal megszerezni a terézvárosi önkormányzat feletti ellenőrzést. Érdekes, hogy a 2002 előtti, fideszes időszakban ugyanilyen konstrukcióban történt ingatlaneladásokat egyetlen hatóság sem vizsgálja. Miközben mi is az akkoriban született vagyonrendelet alapján jártunk el, melyet sem a közigazgatási hivatal, sem az Állami Számvevőszék nem kifogásolt. A Jobbik és a Fidesz mégis bedobta az Andrássy út 47. ügyét. Miután megnyertem a rágalmazási pert, elindult a jobboldali lavina. Csak megismételni tudom: kényszerhelyzetben, de törvényesen, minden lehetőséget mérlegelve cselekedtünk. A paloták értékesítésével több tízmilliárdos, felelőtlen felújítási kötelezettségvállalástól mentettük meg a kerületet. Tanulság viszont, hogy ezt az egyetlen ésszerű döntést talán többször és jobban kellett volna kommunikálnunk. Azt hittük: ami egyértelmű nekünk, az a nyilvánosságnak is az. Tévedtünk.

– Hamarosan elválik, ébredtek-e kétségek a helyiekben. Bizalmukat visszaigazolta a kopogtatócédula-gyűjtés?

– Teljes mértékben. A szükséges többszörösét sikerült öszszegyűjtenem, nagyon rövid idő alatt. A helyi választási bizottság engem és 10 képviselőjelöltünket elsőként regisztrált a kerületben. Hadd tegyem hozzá, naponta sokat forgolódok a kerületben, egyáltalán nem érezem, hogy a helyiek eltávolodtak volna tőlem. Ellenkezőleg, támogatnak, sőt ragaszkodnak hozzám, hisz saját életükön mérik le, mit tettünk le az asztalra. Nincs szégyenkeznivalónk. Nyolc éve a Fidesztől hárommilliárd forintos hiánnyal vettem át Terézvárost, melynek 14 milliárdos költségvetése ugyan nem nőtt, de az adósságot szinte a nullára sikerült ledolgoznunk. Egyetlen hitelünk van csupán: a kulturális központunkra, az Eötvös 10.-re vettünk fel néhány százmillió forintot, de a felét az állam fi zette. Egy ilyen kedvező pályázatról kár lett volna lemondanunk. Szociális-jóléti és kulturális programjainkra a jövőben is több százmilliót szeretnénk költeni évente. Budapesten egyedül nálunk van Szolidaritási Központ, ahol eddig csaknem félezer tonna kiváló minőségű élelmiszert osztottunk ki, ingyen. Október 3-án annak is lehet jelentősége, hogy a Fidesz végül Hassay Zsófiát indította velem szemben. Ő már volt itt alpolgármester, saját fideszes polgármestere több mint fél évre felfüggesztette, amire nyomós oka lehetett.

– Miért késik a Hunyadi téri vásárcsarnok felújítása?

– Ez az egyik olyan fő programpontom, melyet mindenképp szeretnék megvalósítani a következő ciklusban, ha arra lehetőséget kapok. Évek alatt több próbálkozásunk volt a felújításra, de ez egy nehezenmegtérülő beruházás, ha a piacon a fogyasztói árakat változatlanul akarjuk tartani. Legutóbb a szakmailag teljesen megalapozott pályázatunkat az Európai Unió elfogadta, ám pénzhiányra hivatkozva elutasította a támogatást. Mivel milliárdos nagyságrendről van szó, keressük a forrásokat, hogy mielőbb eredeti, századelős szépségében állíthassuk helyre a csarnokot. A pletykákkal szemben szó nincs arról, hogy egy modern létesítményt építenénk a helyére, de mélygarázs sem lesz alatta, de a tér alatt sem. A következő ciklus talán legfontosabb teendője, hogy megóvjuk Terézváros önállóságát. Határozottan fellépünk a kerületek már meglebegtetett esetleges összevonása ellen. A szomszédos Belváros-Lipótvárosnak például többmilliárdos adóssága van, melyet így a VI. kerületiek is fizetnének. Ez elfogadhatatlan. Ezért ez ügyben és a volt kormányzati negyedében a fővárossal és a kormánnyal is tárgyalásokat kezdeményezünk. Felgyorsítjuk a társasházak felújítását: a Fidesz erre évente összesen csupán 400 ezer forintot biztosított, mi 300 milliót adunk oda pályázati úton a lakóközösségeknek. Eddig mintegy hárommilliárd forintot. Többsége teljes egészében vagy felerészben vissza nem térítendő támogatás. Szeretnék újabb forgalomcsillapító korlátozásokat bevezetni a kerületek és a főváros összefogásával. Folytatjuk a Zöld Start programunkat, fásítunk, virágosítunk és parkosítunk. És végül egy „meglepetés”: több kerületet is partnerül híva, kezdeményezzük a teljes Nagykörút világörökségi védettségét, ezzel is növelve annak vonzerejét és gazdasági fellendülését.

Verók István
Verók István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.