Nagy eredmény a biztonságos fejlődés

Október 3-án talán számítani fog, hogy egy stabil gazdálkodású, fejlődésnek indult kerület lettünk –mondja lapunknak adott interjújában Gajda Péter kispesti polgármester.

– A fővárosban elsőként adta le a polgármester-jelölti kopogtató céduláit. Bizakodik?

– Valóban nagyon rövid idő alatt sikerült összegyűjteni az ajánlószelvényeket. A közvetlen visszajelzések alapján az a reményem, hogy az itt élők többségében talán elégedettek lehetnek az elmúlt négy évvel, még akkor is, ha tudom, hogy sok a tennivalónk. Talán számítani fog, hogy a helyiek közvetlenül érzékelhetik: egy eladósodott városrészből stabil gazdálkodású kerület lettünk. Igaz, ehhez szigorú takarékoskodás kellett, de a válság ellenére a 2009-es költségvetésünket már hiány nélkül tervezhettük, sőt többlettel zártuk az évet. Miközben több területen is számos fejlesztéshez hozzákezdtünk. Tény, van egy valamivel több mint egymilliárdos, még az előző vezetés által felvett, húsz évre szóló fejlesztési hitelünk. De ne feledjük el, a kispestiek ennek számos hasznát látják, mára például minden utca aszfaltburkolatú, s nagyjából teljes a közművesítés. Ebből a pénzből a kerület vagyona is gyarapodott, korszerű rendelővel, megújuló intézményekkel. A jövőben viszont nem tervezünk újabb hitelfelvételt.

 

– A nadrágszíjhúzás nem lehetett népszerű. Mit adott cserébe?

– Mára Kispest összes nagyobb alközpontja megújult, így a Templom tér, a Kossuth tér és a Városháza tér, összességében több százmillió forintból. Ezekhez sok esetben sikerül bevonni külső forrásokat is, közcélú fejlesztések révén. A Városház teret például 110 millióért újította fel a Köki kivitelezője, az Europark tulajdonosa 60 milliót áldozott a Kossuth térre, de a leendő Neocenter tulajdonosai is beígértek egy kétszázmilliós közcélú fejlesztést, amiből már 80 milliót kifi zettek. A most zárult legnagyobb projektünkhöz, a Wekerle-telepi Kós Károly tér teljes megújításához 714 millió forintot nyertünk az uniótól, további kétszázmilliót magunk gazdálkodtunk ki, s jelentősek voltak a közcélú felajánlások is. A következő évek fejlesztéseit is hasonló konstrukcióban kell megoldanunk.

– Mennyire élő a kerület és a helyiek kapcsolata?

– Azt mondanám, a folyamatosság mellett szükség lesz bizonyos gyorsításokra, s a civilekkel való párbeszéd erősítésére. Életre hívom például a Kispesti Gazdasági Kabinetet, az önkormányzat vezetői és a kerület jelentős adófizető vállalkozóinak formális fórumát, mely sokat lendíthet a fejlesztéseken. A kereskedőkkel közösen rendezzük a Kossuth téri piac ügyét, és erősítendő a kispesti kötődést, új ösztönző rendszert dolgozunk ki az itt dolgozó pedagógusoknak. A már említett takarékoskodásnak köszönhetően jelenleg több százmilliós tartalékunk van, ami lehetőséget ad az intézményfejlesztésekre, a mérsékelt, de megalapozott növekedésre.

– Mennyire mérsékelt?

– Amennyire a stabil gazdálkodás indokolja. De az elmúlt évek igazolják: egyensúly mellett is lehet fejlődni. Ezért megőrizzük a szociális és jóléti programjainkat, mint például a házi távfelügyeleti segítségnyújtás, a kispestiek ingyenes angolnyelv-tanfolyama, az idősek számítógépes oktatása. Átfogóan szeretnénk korszerűsíteni a Kispesti Egészségügyi Központot, s mivel 12 ezer panellakásunk van, megmarad az épületfelújítási pályázatunk. Idén száztízmillió forintunk van erre a célra. Eddig vissza nem térítendő támogatásként adtuk oda az egyharmadnyi önkormányzati részt a lakóközösségeknek, amivel nagyjából háromezer háztartás újult meg. Folytatjuk a játszóterek felújítását, de meg kell oldani a Trefort Ágost Szakiskola előtti elhanyagolt terület sorsát is. Két éve elindítottuk óvodáink fejlesztését, tavaly elkezdtük az Ady Endre Általános Iskola felújítását, jövőre terveink szerint befejezzük. Idén az Erkel Ferenc Általános Iskolában indult ez a program, utóbbi új tornatermet is kap. A Puskás Ferenc Általános Iskola sportcsarnokbővítésének tervei megvannak, remélem, jövőre az építkezés is elindul. Ezek évente több százmillió forintunkba kerülnek. Megtörtént több sportpályánk és a központi játszótér megépítése, utóbbi kétszázmillió forintért. Hamarosan hozzálátunk a központi sporttelep rekonstrukciójához. Jelenleg egyébként 40 felújítandó középületünk van, ám ezekhez sok milliárd forint kellene. Marad tehát a lassú építkezés.

– A közbiztonságban is?

– Szerintem jók az eredményeink. Az elmúlt években például 30 százalékkal csökkent az autólopások és negyven százalékkal a rablások száma. Érdemes volt összekapcsolni a közés a közlekedésbiztonságot. A kerületi rendőrséget évente több tízmillió forinttal támogatjuk, 2006-ban belevágtunk a térfigyelő rendszer kiépítésébe. Év végére 35 kameránk lesz, jövőre legalább újabb tízzel gyarapodik a számuk. Célunk, hogy ne csak a statisztikák javuljanak, de mindenki a saját bőrén érezze, hogy biztonságosabb a kerület. Ehhez persze nem elég az önkormányzat segítsége, a rend fenntartása elsősorban a rendőrség feladata.

– Mivel vannak még „szürke” területek, hol folytatódik a zöldprogram?

– Nemrég elkezdődött az Üllői út–Fő utca találkozásának a parkosítása, készülünk a Vásár tér, a Hunyadi tér, az Ötvenhatosok tere és az Élmunkás lakótelep parkjainak a felújítására. A kulturált ebtartás érdekében eddig kilenc kutyafuttatót építettünk, 150 ürülékgyűjtőt telepítettünk, számukat bővíteni szeretnénk. Az erdőgazdasággal közösen a kiserdőt kulturált pihenőhellyé szeretnénk varázsolni, egy újabb takarítógéppel pedig a közterületeink tisztításáról gondoskodunk.

Gajda Péter
Gajda Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.