Megerőszakolták-e a fogyatékos lányt?

Súlyos társadalmi gondokat vet föl annak a bűncselekménynek a gyanúja, amely szerint egy pszichiátriaiosztályon ápolt nőt megerőszakolt egy közhasznú munkás a győri kórházban.

Pszichiáterek, gyámügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint több társadalmi problémára hívja fel a figyelmet a győri kórházban történt bűncselekmény gyanúja. A hét végén sírva kereste meg az éppen ügyelő Feller Gábor osztályvezető főorvost az egyik beteg. A tizennyolc éves lány elmondta neki, hogy a kórházban beteghordóként dolgozó közmunkás a tüdőgyógyászat épületének alagsorában megerőszakolta őt. Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a bűncselekmény elkövetését tagadó férfit nem vették őrizetbe, de gyanúsítottként hallgatták ki.

Feller Gábor megerősítette: a sértett tizennyolc éves koráig az anya-, csecsemő- és gyermekotthon lakója volt. Az állami gondozottak felnőttkori élete teljesen megoldatlan –fogalmazott a pszichiáter. Az értelmileg enyhe fokban sérült lány két hónapja a kórházban vár arra, hogy szakintézetbe kerüljön. Az osztályvezető hangsúlyozta: a beteget a kórházi tartózkodása idején kezelték is.

Egy nevét nem vállaló szakember szerint a családban felnövő, enyhe fokú értelmi fogyatékosok közül sokan válnak segéd- vagy szakmunkássá, környezetük nem is tudja róluk, hogy betegek. Az ilyen fogyatékossággal élő állami gondozottak jelentős része azonban felnőtt korában elkallódik, önálló életvitelre nem képes, sokan csak intézetekben tudnak élni. Nincs mögöttük ugyanis szülői, baráti háttér, segítő társadalmi közeg. Nem ritka, hogy az ilyen lányokat kihasználják a futtatók, s prostituált válik belőlük. Jobbak az esélyeik azoknak, akik lelkiismeretes hivatásos gondozót kapnak. Úgy értesültünk – bár ezt hivatalosan senki nem erősítette meg –, hogy a győri lánnyal a gondozó nem tartott kielégítő kapcsolatot.

Jogi kérdések is felmerülnek – sorolják a szakemberek. Így például nincs pontosan körülírva, miben cselekvőképes az ilyen beteg. A felnőtt nő például nem kötelezhető fogamzásgátló szedésére, ám ha akár akarata ellenére gyermeke születik, őt felnevelni nem képes.

A szakemberek szerint a közmunkások foglalkoztatásában is sok hiányosság tapasztalható. A nemi erőszakkal gyanúsított férfi például büntetett előéletű volt, ám a kórház erről semmit sem tudott. Személyiségi jogok miatt az alkalmazó nem informálódhat a neki kiközvetített közmunkásokról.

Úgy tudjuk, a gyanúsított férfi hat hónapon át dolgozott beteghordóként a kórházban, s utolsó napjait töltötte az intézményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.