Budapest lelkével is foglalkozni akarunk

Reálisnak tartja győzelmi esélyeit az MSZP főpolgármester-jelöltje. Horváth Csaba a Népszabadságnak adott interjújában többek között arról beszélt: az őszödi beszéd semmi volt ahhoz képest, amire az Orbán-kabinet a választások után készül és ha a Fidesz nyer, a fővárost a pártközpont irányítja majd.

– Szanyi Tibor országos kampányfőnök azt nyilatkozta nemrég az egyik hírportálnak, hogy Tarlós István és Horváth Csaba egyenlő esélyekkel indul az október 3-i választáson. Szanyi ezek szerint vagy tud valamit, amit a közvélemény-kutatók nem, vagy vesztett a realitásérzékéből.

– Abszolút megmaradt a realitásérzékünk, vannak olyan tények, amelyek ezt megalapozzák. De ennél sokkal közelebbi tapasztalat az érzékelhető hangulatváltozás. Az utóbbi hetekben a jelöltkollégák és jómagam is azt érezzük, hogy változott a szavazók szimpátiája. Volt egy elhidegülés tavasszal, amelynek komoly politikai következménye, hogy a „fülkeforradalom” kétharmados parlamenti többséget biztosított a Fidesznek. Az utóbbi öt hónap kormányzati döntései és aktivitása viszont éppen annak ellenkezőjét hozta, mint amit a Fidesz a választóknak megígért. És ezt a választók is kezdik felismerni. A legfrissebb esemény: Orbán Viktor az utolsó pillanatig azt mondta, hogy azonnali és radikális adócsökkentést hajtanak végre. Ehhez képest éppen a minap jelentették be, hogy erre legkorábban 2013-tól lehet számítani. Ha ennyire nem lehet megbízni valakiben, akkor az a kormányra jutott politikai erő nem hiteles. Ha a politika valamiért elvesztette a presztízsét, az éppen az, hogy nem lehet hinni az adott szónak. A Fidesz-kormány a rendszerváltás óta eltelt idő legnagyobb hazugsága előtt áll. Az őszödi beszéd semmi nem volt ahhoz képest, amire most Orbán Viktor készül. Kialakulóban van egy olyan jövőkép, amelyben nem lesz jó magyarnak lenni. A mostani választásnak az a tétje – és ezért beszél az esélyekről Szanyi Tibor is helyesen –, hogy az emberek számára kezd világossá válni: becsapták őket és a kormány hazugsággal került hatalomra. Elmaradt az az őszinteség, ami megroppantotta a Gyurcsány-kormányt. Biztos, hogy a Fidesz hiába fogja mondani: „mi a nép barátai vagyunk”, hiszen olyan döntéseket hoznak, amelyek ellentétesek az emberek érdekeivel.

– A napokban került fel az internetre az ön imázskampányfilmje, amelyben mosolyogva járja a várost, és együtt hallgatja a jókedvű utcazenészeket a bizakodó polgárokkal. A kisfi lmben viszont egyetlen szlogen sem hangzik el, ön sem szólal meg. Nincs mondanivalója a választóknak?

– Egy csaknem százoldalas szakmai program minden fontos üzenetét egy imázsklipbe nem lehet belezsúfolni, nem is az a célja. Lesz a szakmai programnak is egy elérhető kiadványformája. A mi kampányunk nem arról szól, hogy különböző közéleti személyiségek miért és mennyiért szeretnek engem. Harminc másodpercből mind a harmincban vállalom az arcomat. Régóta hangsúlyozom, hogy a közösségek fővárosát szeretném újjáépíteni, az egymásra odafigyeléssel, közösségi terek aktivizálásával. Nem csak infrastrukturális beruházásokkal kell foglalkozni, hanem a város lelkével is. Mi a materiális fejlesztések mellett Budapest lelkével is foglalkozni akarunk. Ez a kampányfilm annak az újfajta baloldali életérzésnek a bemutatása, amilyenek vagyunk. Ez egy szerethető baloldal, amelyhez érdemes csatlakozni. A szabadság városában nem a politika diktál felülről, hanem az emberek. Abban kell dönteni október 3-án, hogy egy, a közmegegyezésen alapuló szabadság rendje érvényesül-e majd Budapesten vagy a Fidesz felülről irányított, bakancsos rendje, amelyben mindent irányítanak és megszabnak. Abban kell dönteni, hogy ki tudja jobban képviselni az emberek érdekeit. Az MSZP-ben minden polgármesternek van szabad döntési joga, míg a Fideszben mindent a pártközpontból mondanak meg. A legenda szerint mindegyik fideszes politikusnak alá kellett írnia egy lemondónyilatkozatot, amelyet bármikor elővehet a párt vezére. A Fideszben nincs mozgástere senkinek. Ha Tarlós Istvánt választanák a fővárosiak, akkor azzal is számolniuk kell, hogy Tarlós gondolkodjon akárhogyan a városról, azt kellene végrehajtania, amit a pártközpontból mondanak neki. Budapest legfőbb értéke a nyitottsága, a sokszínűsége, a toleranciája, amit úgy fogalmaztunk meg: ez a szabadság városa. Én ezt akarom és ezt kínálom. A szabadság ott kezdődik, ahol az emberek biztonságban érzik magukat, az életük minden területén.

– Az interneten sokan tréfálkoznak is azzal, hogy „azért akarja a szabadság városát építeni, mert politikustársai közül sokan már börtönben vannak”.

– Egy ilyen megjegyzés egy internetes felületen nyilván jól mutat. De az szomorú tény, hogy ma Magyarországon évekig lehet valaki úgy gyanúban vagy előzetes letartóztatásban, hogy nincs ellene konkrét bizonyíték, vádemelés. Nem mondom, hogy adott politikus nem hibázhatott. De az évekig tartó eljárások és azok a tévéprodukciók, amelyek során vezetőszáron, kantáron hurcolva mutatják a politikusokat, nem azt bizonyítják, hogy gyors és hatékony igazságszolgáltatásra törekszenek. Inkább politikai cirkuszkeltésre és haszonszerzésre. A boszorkányüldözést pedig nem támogatom.

– Az ön legújabb „jó híre” egy, a fővárosi devizahitelesek megsegítését szolgáló csomag tervének bejelentése volt. A Fidesz erre annyit mondott: tetszett volna az elmúlt években tenni a hitelkárosultakért.

– Ez álságos magatartás. A Fidesz most döntötte romba minden devizahiteles polgár jövőjét, most hozta őket olyan helyzetbe, amellyel nem számolhattak. Azok, akik áprilisban, az MSZP-kormány idején még hatvanötezer forintot fizettek hiteltörlesztésként, most több mint nyolcvanezer forintot fizetnek havonta. Ez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány kontár és dilettáns módon nyúlt hozzá a gazdaságpolitikához. Már a világgazdasági válság is tíz százalékkal megnövelte a törlesztőrészleteket, de most nem volt olyan nemzetközi folyamat, ami indokolta volna hogy újabb harminc-negyven százalékkal megugorjanak. A válság most belülről jött: Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Matolcsy György és Orbán Viktor olyan nyilatkozatokat tettek és lettek perben-haragban mindenkivel, hogy emiatt csaknem négyszázezer budapesti család került lehetetlen helyzetbe, már több mint 59 ezer családnak van 90 napon túli törlesztési késedelme, amely az otthonuk elvesztését jelentheti. Akármi lesz az októberi választás eredménye, az átmeneti segítség programjának tervezetét be fogjuk nyújtani a Fővárosi Közgyűlésnek. Meg kell védeni a budapesti lakókat, ez elsőbbséget kell élvezzen, mindennel szemben. Azt javasoljuk, hogy bizonyos beruházások átütemezésével hozzunk létre egy olyan alapot, amely átmeneti segítséget nyújt a bajbajutottaknak. Rá adásul úgy, hogy alapelvként érvényesítjük: a családok nem veszítik el a tulajdonjogukat. Csak olyan mértékben avatkozna be az önkormányzat, amennyire szükséges. A legfontosabb célunk, hogy egyetlen budapesti család se kerüljön utcára, egyetlen budapesti család se veszítse el az otthonát.

– Főpolgármester-jelölti kampányát az ingyenes BKV ígéretével nyitotta meg, komoly vitákat kiváltva ezzel. Tarlós István például a Népszabadságnak adott interjújában is azért kritizálta, mert kormánybiztosként még tarifaemelésről és járatritkításról állapodott meg a Bajnai-kabinettel, most meg díjmentes tömegközlekedést ígér.

– Tarlós István valótlanságot állít, amikor – nem először – azt a látszatot kelti, hogy a kormány minden részletfizetésénél automatikusan emelni kellene a BKV-tarifákat is. Ez nem igaz. Olyan megállapodást hoztam tető alá, amely nem engedi a BKV veszteségének gyarapítását. Hosszú távú üzleti és fejlesztési tervről van szó, amelynek prioritása az utazás minőségének javítása és a rendszer korszerűsítése. Ráadásul úgy, hogy üzemi szempontból nullszaldós legyen a végszámla. Ahhoz, hogy a közösségi közlekedés vállalata megőrizze a működőképességét, az utasnak, az államnak és az önkormányzatnak is inflációkövető módon kell biztosítania a forrásokat. Ezt a szerződést most az Orbán-kormány cinikus módon az elsők között rúgta fel és nem hajlandó kifizetni az utolsó, 7,5 milliárdos támogatásrészletet. Vélhetően a választások után ki fogják fizetni ezt az összeget. Ha nem, akkor egyértelműen el akarják lehetetleníteni a fővárosiak és az agglomerációból érkezők utazását. Ez nem lehet a Fidesz-kormány végső célja. Remélem, legalábbis. Ha az Orbán-kormány lefullasztja a fővárost, akkor az ország motorját állítják le.

– Az MSZP budapesti elnökeként – nyilván a választást követően – rendeznie kell majd bizonyos kerületekben kialakult, olykor személyeskedésig fajuló belső vitákat. Felkészült erre?

– A választások után kulcskérdés lesz, hogyan tudjuk az újrapozicionáló kampányban megfogalmazott újfajta baloldali életérzést továbbvinni. Egy szerethető párt képét építjük, egy jó közösséget, amelyhez jó csatlakozni. Össze kell kapaszkodnunk, nincs más út. Nem jó, ha a különvélemények az utcán jelennek meg. Van helye a pártdemokráciában a többségi és kisebbségi vélemények megvitatásának, sőt kell is a vita. De, ha megszületett egy döntés, akkor elvárható, hogy mindenki tartsa be a játékszabályokat és egy irányba húzzon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.