'Nem bízunk a Fidesz politikusaiban'

Valóban felmerült a gyanú, hogy a kopogtatócédula-gyűjtés idején bizonyos felajánlkozások politikai céllal és a Fidesztől érkeztek – mondta Jávor Benedek a Népszabadságnak. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint az ökopártiak célja a fideszes többség megakadályozása a Fővárosi Közgyűlésben, mert nem bíznak a kormánypártiakban és politikájukban. Hozzátette: az MSZP budapesti öröksége is vállalhatatlan.

– Kinyomtattam önnek az internetről a szocialista főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba majd százhúsz oldalas programját. Annak idején azt mondták, aki be tudja mutatni, kap egy láda sört. Jelzem, a fotós kollégával a búzasört kedveljük.

– Amikor ezt a felhívást tettük, akkor még semmilyen elérhető hivatalos programja nem volt az MSZP-nek, még a kampányfőnök Szanyi Tibor is csak egy pár oldalas szórólappal tudott előrukkolni. Ettől függetlenül, ha gondolja, örömmel látjuk a frakcióban egy sörözésre. Így együtt örülhetünk annak, hogy két héttel a választás előtt végre előkerült egy program a szocialisták részéről is.

– Ha jól veszem ki a szavaiból, még nem olvasta Horváth Csaba programját.

– Ezt a százhúsz oldalt még nem, korábban megpróbáltam összevadászni különböző anyagokat, amelyekből kiderül, mit kínál az MSZP. Mindent elolvastam, ami elérhető volt, Tarlós István programját is. Azzal büntettem magam, hogy a Jobbik ajánlatait is végigrágtam.

– Melyik ellenfél programjában találta a legtöbb egyezést? Tarlós István számtalanszor elmondta, hogy az LMP környezetvédelmi programja szinte egy az egyben megvalósítható, de az MSZP téziseivel is sok az egyezés. Horváth Csabát sokat támadták a dugódíjból megvalósítandó ingyen-BKV ötletéért, pedig az ön programjában is szerepel a behajtási díj.

– Vannak közös pontok, és ennek örülünk is. Annak legalábbis, hogy a 2010-es önkormányzati kampány olyan, amely alapvetően a zöldprogramokról szól. Ennek nyoma sem volt négy éve. Bennünket is meglepett, hogy az ellenfelek programjaiban szerepelnek olyan tételek, amelyeket az LMP már megalakulása óta mond. De ennek inkább örülni kell. Azzal együtt, hogy némi szkepszis van bennünk azzal kapcsolatban, hogy ezt mennyire gondolják komolyan. A szocialistáknak húsz évük volt arra, hogy zöldirányba mozdítsák el a várost, mégsem tették. A fideszes vezetésű kerületek sem jártak élen a hasonló programok megvalósításában. Elég csak a Tarlós István által sokáig vezetett Óbudára gondolni, ahol a kerékpárút-hálózat ugyanolyan gyalázatos, mint bárhol a városban. Vagy ott az Álomsziget-beruházás, amelynek során zöld felületek pusztítására van kilátás a Hajógyári-szigeten és az óbudai fideszes önkormányzat nem különösebben áll ellen a folyamatnak.

– Azt mondta korábban, hogy az LMP-nek egyetlen célja van Budapesten: megakadályozni Tarlós István és a Fidesz többségét a Fővárosi Közgyűlésben. Ha így van, miért nem szövetkeztek az MSZP-vel, amikor még voltak szocialista felajánlkozások? Egyesek szerint azért, mert a háttérben összebarátkoztak a kormánypárttal, amely jobban örülne egy LMP-ből álló, „konstruktívabb” ellenzéknek.

– Ha mindenki logikusan gondolkodna, akkor világossá válna, hogy nincs más út, mint amelyen az LMP jár. Mi, a megalakulásunkkor azt mondtuk: a jelenlegi politikai paletta egyetlen szereplőjében sincs bizalmunk. Azok, akik velünk szimpatizálnak, határozottan mást kerestek. És ez a „más” nem lehetett a Fidesz tekintélyelvű, demokráciakorlátozó, időnként ókonzervatív politikája, amely az MSZP elmúlt évekbeli teljesítményének alternatívája. Mi ügyek mentén politizálunk. Mindent támogatunk, ami a programunkkal összeegyeztethető. Ami nem, azt nem. A politikai élet görcsösen kétosztatú rendszerben gondolkodik: vagy itt vagyok vérszerződéssel kötött hű szövetséges, vagy a másik oldalon. És ha nem vagyok egyik oldal örök életre szóló szövetségese, akkor biztosan a másik oldalon állok. Új helyzet van a politikában, ezt az MSZP-nek és a Fidesznek is ideje lenne felismernie. Az LMP-vel együtt lehet működni, de csak témák és ügyek mentén, általánosan nem. A Fidesz lehetséges többségét a közgyűlésben azért tartjuk veszélyesnek, mert nem bízunk a párt fővárosi politikusaiban és politikájában. A cél, hogy ezt a Fidesz által a parlamentben gyakorolt egyoldalú, offenzív, demokráciakorlátozó politikát megakadályozzuk a fővárosban. Ez csak úgy megy, ha a Fidesznek nem lesz többsége a közgyűlésben, és kompromiszszumokra szorul.

– Ehhez képest, amikor az MSZP közös jelöltnek ajánlotta Kaltenbach Jenő volt ombudsmant, két kézzel lökték el a lehetőséget, majd Kaltenbach az LMP fővárosi listáján kapott helyet. Most vagy önök nem gondolják komolyan a fideszes többség megakadályozását, vagy nem merik kimondani, hogy az MSZP „szagos” az ökopártiaknak.

– A tavaszi választások során, amikor azMSZP néhány fővárosi kerületben egyoldalúan visszalépett az LMP javára, kiderült, hogy mindez nem növeli, hanem csökkenti az ellenzék esélyeit. Ha szövetkezünk a szocialistákkal, akkor mindkét párt szavazóbázisának egy része automatikusan leválik. Vagyis, ketten együtt kevesebbre megyünk, mint külön-külön. Ami Kaltenbach Jenő esetét illeti, tegyük egyértelművé: az LMP számára a szocialisták budapesti öröksége vállalhatatlan. Ennyi. Nem beszélve arról, hogy az MSZP egy „civil jelölti” álca mögött valójában koalíciós ajánlatot tett, ami vállalhatatlan. A „civil jelölti” akció egy kommunikációs stratégia része, egy szocialista blöff volt, amit az is jól mutat, hogy leginkább a sajtón keresztül üzengettek az ügyben. A lényeg, hogy az LMP intézményesített együttműködésre egyik párttal sem lép.

– Ha győzelme esetén Tarlós István felkéri főpolgármester-helyettesnek, visszautasítaná?

– Nem lépünk koalícióra a Fidesszel a fővárosban, és nem adunk egyetlen helyettest vagy más pozíciót betöltő vezetőt sem.

– Sokan csodaként élték meg, hogy a kopogtatócédula-gyűjtés során szó szerint az utolsó pillanatokban sikerült csak összeszedni a szükséges mennyiséget. Egészen pontosan 31 267 szelvényt adtak le. Nem tart attól, hogy ha ennél kevesebb voksot kap október 3-án, akkor az annak bizonyítéka lesz, hogy mégsem csoda történt?

– Őszintén remélem, hogy több voksot kapok majd, mint amennyi szelvényt leadtunk. Persze előfordulhat, hogy a szám kevesebb lesz. Ez viszont nem jelent semmit. Semmi sem garantálja, hogy az, akihez becsöngettünk és elkértük a céduláját, a választás napján el is megy majd az urnákhoz.

– Karácsony Gergely kampányfőnök lapunknak korábban elismerte: voltak informális felajánlkozások a Fidesz részéről kopogtatócédula-ügyben. Schiffer András frakcióvezető viszont ezt tagadta, sőt azt is állította, hogy Karácsony nem nyilatkozott a Népszabadságnak. Melyikük nem mondott igazat?

– Karácsony Gergelynek kampányfőnökként lehetnek olyan információi, amelyek hozzám nem jutnak el. Azt tudom, hogy a kampány során érték az LMP-t ilyen megkeresések. Ezeket sokszor nehéz beazonosítani, nehézmegállapítani, honnan, milyen célból érkeznek. Egy részük biztosan provokáció. Egy jelöltünket például felhívták, hogy adnának neki pár száz cédulát, amire azt válaszoltuk: ezzel a Jobbikhoz tessék fordulni. Miután erre egy testes zsidózás volt a reakció, hamar kiderült, honnan is fújt a szél. Biztosan voltak a provokáción kívül üzleti célú megkeresések, és valóban felmerült annak a gyanúja, hogy voltak politikai jellegű ajánlatok is. Aki valaha tíz kilométernél közelebbről látott ajánlószelvény-gyűjtést, az tudja, hogy az egész rendszer bűzlik és táptalajt teremt mindenféle visszaéléshez. Újra is kellene gondolni a szisztémát mielőbb. Voltak olyan megkeresések, amelyekkel kapcsolatban valóban felmerült, hogy a Fidesztől jött ajánlatok. Ezeket mind visszautasítottuk. Ott, ahol erőszakosan érkeztek ezek a megkeresések – mint például Kőbányán –, feljelentést is tettük. Abban pedig, hogy a kampányfőnök és a frakcióvezető mit és hogyan nyilatkozik, nem nekem kell igazságot tenni.

Jávor: Mindent támogatunk, ami a programunkkal összeegyeztethető. Ami nem, azt nem.
Jávor: Mindent támogatunk, ami a programunkkal összeegyeztethető. Ami nem, azt nem.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.