Vácról hódítanának a furcsa magyar republikánusok

Hat képviselőjelöltje is indul az önkormányzati választásokon a Magyar Republikánus Politikai Pártnak, mindegyik Vácott. A szervezet saját alkotmánytervezetet is készített, amelyben a Szent Korona mellett a „nyílt tengeri bűncselekmények” szabályozása is szerepel. Vácott a KDNP és a Fidesz egymással is csatázik, ami elemzők szerint kedvezhet az újrázni készülő MSZP-s Bóth János polgármesternek.

Kifejezetten sikeresnek ítélték meg a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP) vezetői az önkormányzati választásra való felkészülésüket, miután nyolc jelöltjük közül hatnak sikerült összegyűjtenie a szükséges ajánlásokat az induláshoz. Az MRPP-t egy, korábban az Egyesült Államokban több mint negyvenöt évig élt ’56-os diszszidens, Szigeti Sándor alapította. A pártot 2008-ban jegyezték be hivatalosan. Tizenegy pontos programjukban többek között új munkahelyek teremtése, a közbiztonság növelése, az őstermelők, valamint a fogyatékos és hátrányos helyzetben lévők segítése, illetve a dunai vízi út hasznosítása is szerepel. „Nemcsak Vácott, hanem más településeken is működik a párt, de egyelőre csak itt indultunk el. Remélem, hogy 2014-ben már a parlamentben is erősen bent leszünk” – nyilatkozta lapunknak Szigeti Sándor, hozzátéve: elvi szinten majd minden párttól távol állnak, ezért egyik oldalt sem érzik partnerüknek.

Az MRPP – egyébként a Szent Korona-tant is hangsúlyosan beemelő – alkotmánya meghatározza azt is, hogy „béke idején katonát csak a ház tulajdonosának hozzájárulásával lehet beszállásolni”, de olvasható az is, hogy az ítélkezések során „nem lehet túl magas óvadékot megállapítani, túl magas pénzbírságokat kiszabni, vagy kegyetlen és szokatlan büntetéseket kimondani”. A republikánusok elképzelése szerint a kormányfő mandátuma négyévenként, egészen pontosan május huszadikán délben járna le, de a kongresszusnak is kötött időpontjai lennének: évenként legalább egyszer kellene üléseznie, május 3-án, déli tizenkét órai kezdettel. További meghökkentő tétel, hogy a kongresszus hatáskörébe tartozna „a kalózkodás és a nyílt tengeren elkövetett súlyos bűncselekmények, valamint a nemzetközi jog elleni cselekmények meghatározása és megbüntetése”, ahogyan a „hadüzenetek, elkobzó és megtorló levelek kibocsátása, valamint a szárazföldi és tengeri zsákmányolás szabályozása” is. Szigeti Sándor pártelnök arra a felvetésünkre, hogy Magyarországnak jelenleg nincs „nyílt tengere”, azt válaszolta: „majd lesz”.

A politikus kérdésünkre azt is leszögezte: az MRPP egy új szerveződés, nincs semmilyen köze ahhoz a korábban Magyarországon létező republikánus párthoz, amelynek egyik alelnöke az elszámolási viták miatt gyilkosság áldozatává vált alvilági szereplő, Szlávy Bulcsú volt. Korabeli rendőrségi nyilatkozatok szerint a hivatkozott republikánus szervezetet a kilencvenes évek elején a magyarországi szervezett bűnözői körök azért alapították, hogy politikai befolyást szerezzenek.

A republikánusok polgármesterjelöltet is állítottak, de Noszeda Tibornak nem sikerült a megfelelő mennyiségű ajánlást összegyűjtenie, így Vácott négy polgármesterjelölt száll ringbe: Bóth János, a település jelenlegi szocialista polgármestere, Schenk Lajos, a helyi lokálpatrióták képviseletében, és saját jelöltet indított a helyi Fidesz és a KDNP is. Előbbi Pető Tibort, utóbbi – a Nemzeti Fórummal karöltve – Fördős Attilát, aki nem mellesleg a váci Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A két szervezet versengése legutóbb odáig fajult, hogy a városban fideszes óriásplakátok hirdették: „A kormánypártoknak semmi közük Fördős Attilához.”

A helyi kereszténydemokraták ezt kikérték maguknak. Az ügyben legutóbb Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke is megszólalt egy helyi fórumon. A politikus azt mondta: a kormány sikeres tevékenysége azon is múlik, hogy az önkormányzatokba ne a kormánypárttal ellentétes nézeteket valló polgármesterek és képviselők kerüljenek többségbe. „Persze nem arról van szó, hogy ha például Vácon nem a kormánypártok polgármesterjelöltje, Pető Tibor nyerne az őszi voksoláson, akkor megbüntetnénk a várost. Más települések esetében is ugyanez a helyzet” – fogalmazott Kövér, hozzátéve: Vácott „csak egy igazi, a kormánypártok támogatását bíró jobboldali jelölt indul a polgármesteri címért, és az Pető Tibor”.

A jobboldali jelöltek egyre harcosabb versengése leginkább az újabb ciklusára készülő szocialista polgármester Bóth Jánosnak jöhet jól. Az MSZP-s politikus lapunknak elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben sikerült dinamikus pályára állítani a várost, kiegyensúlyozott költségvetést tartani és gyarapítani az önkormányzati vagyont. Programjában kreatív és digitális várost ígér, nyugodtabb közéletet és biztonságos polgári létet. Bóth János közölte: aki működésbeli változatlanságot ígér a jövőre, az a biztos eladósodás útjára taszítja Vácot.

„Az iparűzési adó radikális csökkenésével megkérdőjeleződik az eddigi intézményrendszer fenntarthatósága. Már látható, hogy stratégiát kell váltanunk. Külön gondot okoz, hogy a jobboldali többségű pénzügyi és ellenőrzési bizottság statisztálása mellett létrejött egy kétmilliárdos kórházi adósságállomány, amely hosszú ideig komoly terhe lesz a városnak. Az utolsó egy év »urambátyám«-beszerzései, a nagyprojektek tönkretétele, illetve kockáztatása az önkormányzat gazdálkodását és a város jövőjét veszélyezteti” – mondta Bóth, aki ezért rugalmas és felelős képviselői magatartást szorgalmaz az egyes szakbizottságokban.

A republikánusok saját alkotmánytervezetet is közzétettek, amelyben számos meghökkentő tétel szerepel: a törvényhozást amerikai mintára felső- és alsóházra bontaná, miniszterelnök pedig csak az lehetne, aki legalább harmincöt éves, és húsz évet Magyarországon tartózkodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.