Az alagút folyamatosan közelít a Balaton felé

A nyár elején majdnem egy kilométer hosszú földcsuszamlás vágott ketté egy borsodi falut, Abaújvárt. Augusztusban Piliscsaba és Leányvár között nem járt a vonat hasonló ok miatt. Százhalombattán két házat eltüntetett, egy harmadikat súlyosan megrongált a leomló lösz. Az esőzések nyomán fellépő földcsuszamlások idén 7,1 milliárd forintnyi kárt okoztak.

„A rekordmennyiségű csapadékáldással járó májusi–júniusi esőzések közel ötven olyan településen okoztak földtani katasztrófát, földcsuszamlást, partfalomlást, pincebeszakadást, amelyeknél eddig ilyen probléma nem fordult elő. A károk összege július közepéig elérte a 7,1 milliárd forintot” – tájékoztatta lapunkat Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal főosztályvezető-helyettese, aki szerint döntően a lösz-, illetve agyagrétegek mozdultak meg.

A lösztakaró önmagában semmiféle problémát nem jelent, akkor válik veszélyessé, amikor a jelentős csapadéktól a tömege megnő, összerogy, vagy ha agyagréteg van alul, akkor azon megcsúszik. Hazánkban a Balatont veszik körbe, illetve a Duna nyugati partját kísérik látványos löszfalak, de az ország területének közel felén a felszínen lösz található. Ezeken a területeken Oszvald Tamás szerint már nem is rendezésre, hanem veszélyelhárításra lenne szükség. Mint például Százhalombattán.

Az óvárosi Turul utcában három családi ház vált életveszélyessé május végén, miután a soha nem látott mennyiségű csapadék átáztatta a löszt, és megcsúszott a lejtő. Az épületeket nem lehet megmenteni, a családokat lakótelepi szükséglakásokba költöztették. Az országos Pince és Partfal Veszélyelhárítási Szakértői Bizottság a legveszélyesebb kategóriába sorolta az eseményt, amely alapján a város a helyreállításhoz támogatást igényelhet a központi vis maior alapból.

A megcsúszott partfal alatti és feletti ingatlanok védelme érdekében kidolgozott műszaki megoldás becsült költsége 187 millió forint, amelynek 70 százalékára lehet pályázatot benyújtani. Ugyanakkor a hivatal műszaki irodája arra tett javaslatot, hogy – mivel a Turul utcai lakóingatlanokat nem lehet helyreállítani – szerezze meg tulajdonjogukat a város, zárja le a területet, és végezze el a szükséges beavatkozásokat.

A löszös területeken rézsű építésével és a talajt megkötő növényzet telepítésével akadályozhatják meg a löszfalak omlását, már ha jut rá megfelelő anyagi forrás. Az elmúlt években erre nem volt pénz. Pénzre pedig most nagy szükség lenne: az elmúlt időszak csapadékos időjárása felgyorsította a földmozgásokat, a potenciális veszélyforrást jelentő területek csaknem mindegyikén romlott a helyzet. Míg 2009-ben 114 káreseményt jeleztek a pince- és partfalvédelmi bizottságnál, idén július 15-ig ez a szám már 400-nál jár. Oszvald Tamás szerint sokkal kisebbek lennének a károk, ha betartanák azt a szakmai ajánlást, hogy a löszfal szélétől számítva a partfal magasságával egyező távolságban nem lehetne építkezni. Szükség lenne a települések földtani felmérésére. Ennek során meghatározhatnák, hogy hova nem lehet kiadni építési engedélyt.

Egy program keretében évi százötvenmillió forintból 70-100 település térképezése lenne megoldható. Így is közel 10 évig tartana a 943, földtani veszélyforrással érintett település feltérképezése. Továbbra sincs megoldás a korábban felhúzott épületekre, építményekre. A balatonakarattyai alagút évente egy-két centimétert közelít a Balaton felé, a balatonvilágosi vasútállomás is csúszik a tó felé. A domboldalak mozgásával küzd Hollóháza – itt 1999-ben volt egy nagy földcsuszamlás –, Ercsi és Rácalmás is. Jelenleg a Miskolc melletti Harsány iskolája van a legnagyobb veszélyben – itt egy domb csúszik az iskolára.

Ugyancsak állandó problémát jelent a közműhálózat építése. Az elmúlt másfél évtizedben legalább száz alkalommal fordult elő, hogy a nem szigetelt csatornahálózat miatt pincék omlottak be. A helytelenül vagy egyáltalán nem tömörített közműárkok felszín alatti csatornaként működnek, és olyan területekre vezetik a vizet, ahol az földcsuszamlást, partfalomlást, pincebeszakadást okoz.

Dunaszekcső, 2008. február: löszfalomlás a Várhegyen
Dunaszekcső, 2008. február: löszfalomlás a Várhegyen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.