A kis boltok jobban szeretik a készpénzt

Az emberek döntő többsége vásárlásait készpénzzel intézi, s még akkor is az automatából felvett bankjegyet használja, ha fizethetne mindjárt kártyájával is.

Magyarországon még jócskán várni kell a „svéd modellre” – azonban kivételesen ezen nem a skandináv életnívóról elhíresült szociális piacgazdaságot vagy a nyugdíjrendszer működését kell érteni. A svédeket egyre inkább foglalkoztatja a gondolat, hogy végleg búcsút mondjanak a készpénznek, és helyette kizárólag elektronikus úton fizessenek. Az északi országban még a stockholmi busz- és villamosjáratokon is bevezették a bankkártyás jegyvásárlás lehetőségét. Ezzel kisebb a rizikója, hogy kirabolják a készpénzzel babráló sofőrt.

Idehaza azonban egy ilyen törekvés még csak a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozna. Bár a bankkártyás vásárlás nálunk is mind nagyobb teret hódít, de a kiskereskedelmi forgalom túlnyomó része még ma is készpénzben zajlik. A hazai háztartások bevásárlásainak nagyjából ötödét fizetik bankkártyával, a többi esetben készpénzt használnak. Nemritkán a vásárlás előtt a bankautomatából vesznek fel készpénzt, és utána azzal fizetnek – még az olyan áruházakban is, melyek rendelkeznek a bankkártya-elfogadó szerkezettel, az úgynevezett POS-terminállal.

Pedig ez nemcsak értelmetlen, hanem drága is: ha a boltban bankkártyával fizetünk, azért a bank nekünk nem számít fel pénzt (költsége persze ennek is van, de ezt a kereskedőnek kell állnia), miközben a pénzfelvétel jellemzően nincs ingyen, és különösen sokba kerülhet, ha nem a saját bankunk ATM-ét használjuk. Ám a többség nem figyel erre: egyszerűen azt az automatát használja, amely útba esik, ez éves szinten akár több tízezer forintos felesleges pluszkiadást jelent. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első fél évben 2623 milliárd forint készpénzt vettünk fel bankkártyáról, miközben vásárlásra 723 milliárd forintot fizettünk ki.

A készpénz favorizálása az elektronikus fizetési módokkal szemben vélhetőleg abból fakad, hogy készpénzzel bárhol tudunk fizetni, míg kártyával nem. A kisebb boltokban még igen ritka, mindössze egy-két százaléknyi a kártyahasználat. Nem ritka, hogy az amúgy POS-terminállal ellátott bolt eladója arra kéri a vevőt, inkább fizessen készpénzzel, mivel a kiválasztott termék árrése olyan kicsi, hogy a bankkártyás tranzakció költsége elvinné a nyereségét. Olyan eset is előfordult, hogy a kereskedő két külön árat alkalmazott: egyet készpénzes, míg egy másikat a bankkártyás vásárlás esetére, amikor is felszámolta a vevőnek a tranzakció költségét is.

A plasztikok biztonságos használatához jó tudni

- A PIN kódot jegyezze meg, és soha ne tartsa felírva, különösen ne a kártya közelében.

- Ha gyakran fizet az interneten, célszerű e célra külön kártyát tartania.

- E-mailben lehetőség szerint ne küldje el a kártyája adatait, a hozzá tartozó kódot pedig még akkor sem, ha látszólag a bank kéri. Pénzintézet soha nem kér semmilyen személyes kódot levélben.

- A bankkártya elvesztése, ellopása esetén azonnal értesítse bankját. Ezt követően a jogosulatlan használatból eredő kár a bankot terheli, de a hatályos jogszabályok alapján az értesítést megelőzően is maximum negyvenötezer forint lehet a tulajdonos kára.

- A használat során sose tévessze szem elől a kártyáját.

- Rendelje meg az SMS-értesítő szolgáltatást: így azonnal értesül arról, ha valaki illetéktelenül használta a kártyáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.