„A Wildmann-féléknek sosem fogok hinni”

– Nem tudok semmit – csaknem mindig ezzel kezdték válaszukat azok a templomba igyekvő, pécsi katolikus hívők, akiket vasárnap délelőtt faggattunk az egyházmegyében történtekről. Fél perccel később viszont kiderült, hogy a kérdezettek többsége az internetes portálokról vagy ismerőseitől mégiscsak értesült a két egyházmegyei vezető felmentéséről.

– Akkor hinném el, hogy a két ember elkövetett valami törvénysértést, ha nem Wildmann János kavarna a háttérben – mondta egy negyvenéves férfi az Irgalmasok templomának kapujában. – Wildmann Gyurcsány tanácsadója volt, most meg LMP-s jelöltként tűnt fel, ilyen embernek nem hihetek. Ő le akarja járatni az egyházat.

Amikor megjegyeztem, hogy a felmentést egy vatikáni vizsgálat előzte meg, Wildmann csak nyilvánosságra hozta ezt a tényt, a férfi így reagált:

– Nézze, én fideszes vagyok, a pártnak végzek szakértőimunkát, és aWildmann-féléknek sosem fogok hinni.

Két idős asszony ugyanennél a templomnál azt mondta: a gazdasági igazgatóval sok egyházi embernek volt baja, s tudnak arról is, hogy az egyik pap rátámadt az igazgatóra, ezért mennie kellett a megyéből.

– Több plébános neheztelt a gazdasági igazgatóra – jelentette ki egy középkorú férfi az Irgalmasok templománál. – Remélem, a pedofilvádakat a püspöknek lesz elég ereje kivizsgálni.

– Mayer püspök úr nagyon kemény ember – állította egy a pécsi bazilikába igyekvő, nyugdíjas doktornő –, ezért nem hinném, hogy ő, ha tudott volna visszaélésekről, akkor szemet huny felettük. Azt is hallottam, hogy a püspöknek sokan panaszkodtak a gazdasági igazgatóra, de Mayer úr leintette őket. A püspökünket nehéz meggyőzni, mert ő kemény ember.

Egy ősz hajú férfi, aki a Belvárosi templom német nyelvű miséje után hazafelé tartott, védelmébe vette a távozó gazdasági igazgatót:

– A pénz mindenre kevés, a gazdasági igazgató is ezért követhetett el szabálytalanságokat. Olyat, mint bárki más, amikor például nem kér számlát.

A megállított hívők közül néhányan nem akartak megszólalni. Egyikük azt mondta: az egyház belső ügye nem tartozik a sajtóra. Egy hátizsákos fiatalasszony, aki két fiát a bazilika gyermekmiséjére kísérte, így hárította el a választ:

– Kérem, ne a gyerekek előtt!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.