Bene Brazíliától Gyurcsány szobájáig

Bene László volt országos rendőrfőkapitány elismerte, hogy követtek el hibákat a 2006. őszi fővárosi események kapcsán, de a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén azt mondta: az ő lelkiismerete nyugodt. Miután a tévészékház ostromát követő napon, 2006. szeptember 20-án este Brazíliából hazaérkezett, emberileg és szakmailag mindent megtett, amit megtehetett.

Magának gyakran feltette a kérdést, mit tehetett volna még, és az a válasza, hogy semmit, hiszen akkoriban ő maga személyesen és alárendeltjein keresztül utasítások formájában is próbálta meggyőzni az állományt arról: mindenkor a törvények betartásával járjanak el. Ám egy olyan hatalmas szervezet, mint a magyar rendőrség, rendkívül nehezen mozdítható. Elismerte ugyanakkor, hogy általános felelősség terheli, mint minden első számú vezetőt, a történtek miatt.

Bene László az ülésen felvetette: azt miért nem vizsgálja senki, vajon a 2006. október 23-i Fidesz-rendezvény végén a rendezők miért nem tájékoztatták a megjelenteket arról, hogy ne menjenek a Deák tér irányába, mert ott rendőri intézkedés zajlik? Az albizottság tagjai szó nélkül hagyták a volt főkapitánynak azt a megjegyzését is, amely szerint van magánvéleménye arról, hogyan és miért keveredhetett a rendbontók közé a békés Fidesz-rendezvényen megjelentek egy része, de ezt most nem fogja kifejteni.

Az ülésen szóba került egy 2006 novemberében készült jelentés is, amely a BRFK vezetőjének büntetőjogi felelősségét firtatta. Bene László emlékeztetett rá: a 2006. október 23-i események után Gergényi Péter beadta nyugdíjazási kérelmét, ezzel ő és az igazságügy-miniszter is egyetértett. Gyurcsány Ferenc azonban magához hívatta Gergényit, és felkérte, vonja vissza kérelmét. Bene László felvetette, hogy ezek után miként indíthatott volna eljárást Gergényi ellen. Közölte, hogy Gergényit úgy hívatták a miniszterelnökhöz, hogy ő arról nem tudott, ezt sértőnek tartotta, szóvá is tette. A kormányfő reakciója az volt, hogy vegye tudomásul, vagy mondjon le. Arra a kérdésre, hogy lemondott-e, igennel felelt. Mint mondta, ez nagyon nehéz döntés volt. Két érv viaskodott benne: az egyik, hogy ha lemond, akkor az állomány, a közvélemény nem úgy fogjae értékelni ezt a helyzetet, hogy cserbenhagyta őket egy nehéz helyzetben, a másik érv viszont az volt, hogy azok után, hogy korlátozták a jogkörét ebben a vonatkozásban, még a véleményét se kérdezték meg, szabade ezt tovább csinálnia. Amikor azonban a miniszterelnök megkérte, hogy maradjon, ő „elkövette azt a hibát”, hogy eleget tett a kérésnek.

Bene László elismerte: a történtek miatt felelősség terheli
Bene László elismerte: a történtek miatt felelősség terheli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.