A magyarok többsége kivonulna Afganisztánból

Immár négy honvéd esett el Afganisztánban, melynek következtében élénk vita alakult ki arról, milyen szerepet is kéne a NATO-szövetséges Magyarországnak betöltenie ebben a nemzetközi misszióban. Felerősödtek azok a hangok, melyek szerint magyar katonáknak semmi keresnivalójuk sincs ezen a távoli, közép-ázsiai vidéken, amelyhez közvetlen nemzetbiztonsági érdekek nem is fűzik hazánkat.

Ráadásul a kivonulás mellett érvel már egy parlamenti párt is. Mindeközben a magyarországi szerepvállalás támogatóinak fogynak az érvei, ahogy a NATO-misszió sikertelenségéről vagy az afgán kormány korrupciójáról hallunk egyre aggasztóbb híreket. Feltehetően a vasárnapi parlamenti választás sem lesz mentes a visszaélésektől, a csalásoktól, s újabb ellentmondásos fejezete lesz a nemzetközi közösség afganisztáni jelenlétének.

Szerettük volna megtudni, hogyan vélekedik a közvélemény – legalábbis a kutatásban megkérdezett keresztmetszet – afganisztáni szerepvállalásunkról. A kérdéseket a külpolitikai rovat munkatársai állították össze. A Népszabadság által készített kutatás a legalább heti rendszerességgel internetező, 18 éven felüli magyar állampolgárok véleményét reprezentálja. A kutatás szeptember 14-e és 16-a között készült, 556 fő vett részt benne.

Az derült ki a kutatásból – mely tudomásunk szerint az egyetlen ilyen nyilvános felmérés –: míg a megkérdezettek 69 százaléka egyetért NATO-tagságunkkal, 52 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarország részt vegyen az atlanti szövetség afganisztáni miszsziójában. 35 százalék támogatja a részvételt, 14 százalék felelt „nem tudommal”.

A megkérdezettek 43 százaléka szerint szerepvállalásunk inkább gyengíti Magyarország biztonságát. Ez elég nagy arány, azonban árnyalja a képet, hogy 19 százalék szerint inkább erősíti, 20 százalékuk pedig úgy véli, nincs hatással rá. Az afganisztáni missziónk ellen és mellett is fontos érv a nemzetbiztonság. Vannak, akik szerint ebben a korban már határainktól akár több ezer kilométerre kell megállítani, felszámolni azokat, akik veszélyt jelenthetnek a szövetség tagországaira, így hazánkra is, mondván: jobb náluk megharcolni a harcot, mint nálunk.

A kivonulás mellett kardoskodók szerint azonban Magyarországot nem fenyegeti terrortámadás (hacsak az afganisztáni szerepvállalás miatt nem), a nálunk élő kiszszámú muszlim közösség mérsékelt és békés, és nem érdemes egy bukásra ítélt misszióban részt venni, ami csak viszi a pénzt, és magyarok életét követeli. Ebből a szempontból a közvélemény megosztottnak tűnik.

Érdekes kérdés, ahhoz képest, hogy 2003-tól részt veszünk az afganisztáni misszióban, 2006-tól komolyabb szerepet vállalva, valójában talán csak most, a halálesetek kapcsán alakult ki szélesebb vita arról, mit is keresünk mi ott. Ezzel is összefüggésben állhat, hogy a megkérdezettek 66 százaléka nem érzi megfelelőnek a kormányzati tájékoztatást a magyar katonák afganisztáni tevékenységével kapcsolatban.

Ezzel együtt 57 százalékuk tisztában van vele, hogy a magyar honvédek katonai és civil, fejlesztési feladatokat egyaránt ellátnak. 17 százalék azonban azt gondolja, hogy csak katonai, 13 százalék pedig úgy véli, hogy csak civil, fejlesztési feladatokat végeznek katonáink.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.