„Tudományfesztivál” jurtákkal, busókkal

A világ számos pontján jelentkező Science-Fest mozgalomba a magyar tudományos életet is egy jelentős tudományünneppel kapcsoljuk be – így határozták meg a szervezők az I. Tudományfesztivál küldetését. Ha valóban ez volt a cél, akkor a teljesülésére még várni kell: e hétvégén a rendezvényre meglehetősen eklektikus (egyszerűbben: vásári) programot sikerült összeállítani, aminek kevés köze van a nyugati világban sok éve sikerrel zajló valódi tudományos fesztiválokhoz.

Ha megnézzük mondjuk a műfajteremtő World Science Festival idei programját (New York, június 2–6.), első pillantásra kiderül, mivel foglalkoznak a tudományos fesztiválok: a tudomány legizgalmasabb és a nagyközönség számára a legjobban eladható témáit viszik –szó szerint – az utcára, tudományos sztárokat vonultatnak fel, és megpróbálják érthetően bemutatni, hogy mire megy el az a temérdek pénz, amivel a társadalom a kutatást támogatja. A műsor pedig az űrteleszkópoktól a genomikán át az emberi brutalitás biológiai alapjainak a feltárásáig és a tudomány „legcoolabb” munkahelyeinek szisztematikus számbavételéig terjedt, csupa olyan témával, amelyek a világ vezető tudományos lapjaiban is bármikor címlapra kerülhetnének. De nem is kell ilyen messzire menni: az Európában a jobbak (de nem a legnagyobbak) közé tartozó Edinburgh International Science Festival idén egyebek között a természetfotózás, a számítógépes játékok, a robotfejlesztés, az őslénykutatás, az új fertőző betegségek és a gitározás (!) tudományos kulisszái közé kalauzolta a közönséget, mindig az adott szakterület vezető kutatóinak közreműködésével, látványos és kipróbálható kísérletekkel.

A budapesti Múzeum-kertben és környékén zajló magyar Tudományfesztivál programjában – www.tudomanyfesztival.hu – túlteng a múltba néző, a régi dicsőséget megidéző esemény (Kőrösi Csoma Sándor munkássága, életútja és szellemi öröksége az utókor mérlegén, A jezsuiták 100 éve a Palotanegyedben, Barátunk, Bolyai János, Tudós magyarok –akik a XX. századot csinálták), de nagyon kevés az igazi tudomány-népszerűsítő, ismeretterjesztő, a jövőre tekintő tudásbővítő programpont. Ami viszont van, az inkább a tudományos fesztivál kifejezés devalválására alkalmas: a látogatók sokat megtudhatnak majd a jurtaépítésről, a csipkevarrásról, a hagyományőrző lovasok és íjászok mindennapjairól, a népi mesterségekről és – mindenekelőtt – a busójárásról, de ezek még a magyar tudományon belül sem számítanak slágertémának, nemzetközi relevanciájuk pedig még inkább kérdéses. A kínálatból a magyar innováció sikereit bemutató TudományExpo, az alternatívjármű-bemutató vagy az Itt a tudományról van show című, a Csodák Palotája attrakcióira épülő prezentáció tűnik klasszikus Science-Fest-programnak, a többi inkább protokollesemény vagy a szépszámú nyári (nem tudományos előjelű) kulturális, hagyományőrző fesztiválra illene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.