Negyvenöt másodperc három kameraállásból

A veszprémi Patrióta lokálban készült videofelvételek több ponton is cáfolják a Cozma-ügy vádlottjainak védekezését. A gyilkosságot bemutató rendőrségi animációból kiderült: az áldozat több csapattársa is szemtanúja volt a bűnténynek.

A Veszprém Megyei Bíróságon folyó Cozma-perben csütörtökön az ügyészség megkezdte a tárgyi bizonyítékok ismertetését: elsőként a Patrióta lokálban elhelyezett öt biztonsági kamera által a bűntény éjszakáján készített videofelvételeket mutatták be.

A szórakozóhelyen a tetőtéri bárban és a diszkóba vezető lépcsőfordulóban egy-egy berendezés volt felszerelve, míg a táncteret három kamera is pásztázta. A csütörtöki tárgyaláson valamennyi kamera felvételeit bemutatták, így a diszkóban történt eseményeket három nézőpontból is elemezni lehetett.

Az ügyészség nem csupán az egyes kamerák felvételeit játszotta le, hanem a képeken különböző színű körökkel jelölték meg a vádlottakat – Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, Pál Gábort és Bihari Csabát –, négyszögekkel pedig a megtámadott veszprémi kézilabdázókat – Marian Cozmát, Ivan Pesicset és Uros Vilovskit. Ezáltal követhetővé vált a verekedésben résztvevő személyek egymáshoz viszonyított mozgása.

A felvételek számos ponton igazolják a vádirat megállapításait, egyúttal cáfolják a vádlottak védekezését. Az egyik kamera felvételén például tisztán kivehető, hogy a vádlottak állításával szemben Cozma a tánc közben egyáltalán nem viselkedett kihívóan, nem lökdöste a körülötte állókat.

Ezzel szemben pontosan kivehető, hogy a támadók provokálták a tömegből két fejjel kiemelkedő kézilabdást. Raffael, Németh és Sztojka mintegy két méterről figyelték a sportolót, Pál Gábor pedig hátulról többször is szándékosan rálépett Cozma lábára, aki háromszor is hátranézett tánc közben, de egyszer sem lépett fel fenyegetően.

A képek bizonyítják: a verekedés azzal kezdődött, hogy Németh Győző minden ok nélkül hátulról fellökte a sportolót, és erre – mintha előre megbeszélt jel lett volna – Raffael, Sztojka, Pál és Bihari is rávetették magukat Cozmára, aki az egyenlőtlen küzdelemben többször is a földre került. Támadói ütöttékrúgták, székkel vágták hátba. A felvételeken azt nem látni, hogy ki szúrta vesén Marian Cozmát, ám a kézilabdás életét valószínűleg akkor is már csak az mentette meg, hogy csapattársai közül Vilovski és Pesics a segítségére siettek.

Megdöbbentő, de a felvételek tanúsága szerint a diszkóban tartózkodók többsége a nagy tömeg és a sötét miatt észre sem vette a 45 másodpercig tartó dulakodást: a vendégek csak akkor érzékelték, hogy baj történt, amikor a verekedés után felkapcsolták a villanyt.

A lépcsőt pásztázó kamera felvételei egyébként cáfolják Raffaelnek azt az állítását, miszerint a benti verekedést követően utolsóként ment ki a bár elé. Ezzel szemben jól látható, hogy a veseszúrás miatt vérző pólóban menekülő Cozma, és az őt követő Vilovski után alig négy-öt másodperces késéssel közvetlenül Raffael ment fel a lépcsőn. Németh és Sztojka nagyjából tíz másodperccel később követték Raffaelt.

A bár előtt nem volt biztonsági kamera, a rendőrség azonban a tárgyi bizonyítékok között becsatolt egy animációs filmet, ami a nyomozó hatóság verziója szerint vázolja fel az utcán történteket. A filmen az látható, hogy Raffael döfte szíven Cozmát, Németh Győző szúrta vesén Pesicset, és rúgta fejbe Sesumot. A filmből azonban olyasmi is kiderül, amiről eddig az ügyészség nem nyilatkozott: a gyilkosságnak számos szemtanúja volt, köztük Cozma több csapattársa – az ő tanúvallomásuk így kulcsfontosságú lehet a per későbbi szakaszában.

Az ügyben bűnpártolással vádolt Gergely Péterné – Raffael Sándor élettársa – a bíróságon tett vallomásában elmondta, hogy a Patrióta lokálban üveggel fejbevágott Raffaelnek órákkal a bűncselekmény után is vérzett a feje, látszott, hogy orvos kell az ellátásához.

Az elsőrendű vádlott fejsebét végül a telki magánkórházban varrták össze. Buda Kornélia, a kórház marketingigazgatója kérdésünkre a konkrét esetről nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, az intézmény orvosainak csak abban az esetben kell jelentést tenniük egy páciensről a rendőrségen, ha „kriminális jelekre” utaló sérülést észlel rajta. Amennyiben egy beteg „felületi sérüléssel” jelentkezik, akkor az általa elmondottakat is elég rögzíteni az adatlapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.