Kell-e jutalékot fizetni fideszes képviselőknek?

Egy magnófelvételen elhangzottak szerint tízszázalékos jutalékra tartott igényt a szombathelyi önkormányzat két fideszes képviselője egy elnyert pályázat után. Az érintettek cáfolnak, s egyikük már korábban feljelentést tett a rendőrségen zsarolás miatt.

A Népszava online kiadásában lehet hallani azt a magnófelvételt, mely állítólag a hajléktalanokkal és a munkaerőpiacról kiszorult emberekkel foglalkozó önkormányzati intézményben, a szombathelyi Savaria Rehab-Team nonprofit szervezet irodájában készült. A hangfelvételen az hallható, hogy egy „munkaügyben” érkező vállalkozó férfi beszélget az ügyintéző hölgygyel. A nő „biztonsági okokból” még az előszobában kiteteti vele a mobiltelefonját, majd arról beszél: önkormányzati iskolák és óvodák felújításáról, ablakok cseréjéről van szó. (Ehhez tudni kell, hogy a közhasznú társaság építőipari kivitelezési munkálatokra is pályázik, részben saját gondozottjait foglalkoztatja, de alvállalkozó magáncégeket is bevon a munkálatokba.)

A nő felajánlja a vállalkozónak, hogy hagyja ott kitöltetlenül a cégpapírokat, s majd a beérkező ajánlatok ismeretében azoknál alacsonyabb összeget írnak rá, hogy ő nyerjen. A vállalkozó megjegyzi: „Tíz százalékot visszaadok a Marton úrnak és a Szakály úrnak”. A nő azt feleli: „Hát igen, de ne nevezzük meg az urakat”.

Később az ügyintéző azt magyarázza, hogy az önkormányzat a munka megkezdésekor átutal harminc százalékot, „s amikor elutalta, ön abból adja nekünk, vagy hát az uraknak a tíz százalékot”. A férfi újra rákérdez: „Ezt a Marton úrnak és a Szakály úrnak?”. A válasz: „Igen”.

Az utalás bizonyára Marton Zsoltönkormányzati képviselőre, általános tanácsnokra, a Fidesz frakcióvezetőjére, valamint Szakály Gábor városatyára, ugyanennek a pártnak a képviselőjére, a szociális bizottság vezetőjére vonatkozik. Az előzményhez hozzátartozik, hogy a Savaria Rehab-Team tevékenysége az utóbbi két évben a helyi politikai viták kereszttüzében áll. A korábban szocialista többségű városvezetés kisebbségbe került, amikor egyik képviselőjük kilépett a frakciójukból. Így aztán a kiemelten közhasznú társaság ugyan Czeglédy Csaba MSZP-s alpolgármester fennhatósága alá tartozott a korábbi szereposztás szerint, ám tevékenységére gyakorlatilag Martonnak és Szakálynak volt ráhatása. Az MSZP és a Fidesz szociálpolitikai elképzelései között látszólag szakmai ellentétek feszültek, ám ezek hamar átcsaptak pártpolitikai indulatokba.

Czeglédy Csaba azt mondja:

– Agyrém, hogy nonprofi t szociális intézményből egy kvázi építőipari vállalkozást csinált a Fidesz. Ráadásul a Savaria Rehab-Team mint fővállalkozó, az önkormányzatoktól elnyert pályázatokhoz alvállalkozó magáncégekkel működik együtt, a munkák jelentős részét ők végzik, a közpénz tehát átfolyik a privát szférába.

A Rehab-Team ügyvezető igazgatóját, Stankovics Erikát nem tudtuk elérni, mert külföldön tartózkodott. (Ő mellesleg alig több mint egy hónapja dolgozik jelenlegi beosztásában, elődje, a szociális szférában szaktekintélynek számító Horváth Olga a viták miatt végkielégítés nélkül távozott. Szakály Gábor, a szociális bizottság elnöke akkor úgy nyilatkozott a városi televízióban: az igazgatónő nem tudta elviselni, hogy a szocialisták folyamatosan nyomást gyakoroltak rá.)

Marton Zsolt és Szakály Gábor szerint a „választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó”, hiszen október 3-án mindketten egyéni jelöltként is megméretik magukat. A Fidesz–KDNP városi listáján pedig Marton a második, Szakály pedig a negyedik.

Szakály Gábor azt állítja: a múlt héten felhívta egy számára ismeretlen férfi, aki kétmillió forintot követelt tőle egy olyan hangfelvételért, amelyen az ő és Marton Zsolt neve is elhangzik, s közölte, hogy „ebből mindkettőjüknek kellemetlenségei lehetnek”. Szakály Gábor ezért néhány nappal ezelőtt zsarolás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a szombathelyi rendőrkapitányságon. Miután – Marton és Szakály szerint – az ügyben számos más bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, ezért tegnap úgy döntöttek, hogy ismét a rendőrséghez fordulnak – most már a hangfelvétel tartalma és annak elkészítésének körülményei ügyében.

Szombathelyen tegnap délután tartotta utolsó közgyűlését ebben a felállásban az önkormányzat. A testületi ülés helyszínén megjelentek a Savaria Rehab-Team dolgozói, mert szerettek volna szót kérni. Ipkovich György polgármester (MSZP) azonban ezt nem adta meg nekik, mondván, a szabályzat szerint 24 órával korábban kellett volna bejelenteni szándékukat. A dolgozók azzal próbáltak meg érvelni: akkor még nem tudták, hogy nyilvánosságra kerül egy hangfelvétel. Álláspontjukat ennek ellenére nem tudták kifejteni a közgyűlésen. Helyette rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak az épület előtt, s hivatalos közleményüket is ismertették. Bujtás Edit a cég képviseletében kijelentette: a felvételen megszólaló nő szerintük nem a cégük dolgozója, a hangja ismeretlen számukra. Határozottan cáfolta, hogy bármilyen módon megsértették volna a törvényeket, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Feljelentést ígért az MSZP szombathelyi szervezete is, hogy fény derüljön „a hangfelvételen elhangzottak valóságtartalmára”.

Megkérdeztük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét arról, hogy egyelőre hány feljelentés érkezett hozzájuk ebben az ügyben. Leibinger Eszter elmondta: az egyik szombathelyi önkormányzati képviselő szeptember 10-én tett feljelentést (valószínűleg Szakály Gábor – a szerk.), ennek alapján zsarolás bűncselekmény kísérlete miatt el is rendelték a nyomozást.

Szombathelyen 2002 végén alapították meg a Savaria Rehab-Team Szociális Foglalkoztató Kiemelten Közhasznú Társaságot. A korábbi segítőház feladatkörét átvevő új szervezet elsősorban szociális szolgáltatásokkal, a hajléktalan emberek ellátásával foglalkozik, 2009 óta nonprofit kft. formában.

Az ügy friss fejleményeiről itt olvashatnak.

A hírbe hozott cég is jogi lépésekre készül
A hírbe hozott cég is jogi lépésekre készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.