Mi a legnagyobb gátja a szólás szabadságának a neten?

Mi a legnagyobb gátja a szólás szabadságának az interneten, és te mit tennél, hogy át tudd lépni? – kérdezte a Google a budapesti Közép-európai Egyetem konferenciája előtt. A válaszadók a kormányokat, a szolgáltatókat, a jogvédettséget, a cenzúrát (Kína), sőt magukat az internetező embereket nevezték meg a háló korlátozójaként.

Szeptember 20–22-én lesz az Internet szabadon (Internet at Liberty) elnevezésű tanácskozás, amelyet a Google és a Közép-európai Egyetem közösen szervez azért, hogy civil szervezetek, akadémikusok, kormányok és vállalatok képviselői együtt vitathassák meg a szabad internetezés problémáit a cenzúrától a „kétsávos” internetig (az egyik sávon gyorsabban elérhető, de drágább szolgáltatással, a másikon lassabb, de olcsóbban vagy ingyen hozzáférhetővel).

Ellen Hume, a Közép-európai Egyetem kutatója szerint azáltal, hogy itt egy platformon lesz a világ egyik legnagyobb internetes vállalata, a Google, és olyanok, akik kutatják és vitatják a digitális szólás szabadságát, nyílt és őszinte párbeszéd alakulhat ki arról, milyen problémák merülnek fel az internet korlátozása során, hogyan használja a társadalom ezt az eszközt a szólásszabadság érvényesítésére. (Az eredeti toborzó szerint Szergej Brin Google-alapító is jött volna, de mára lemondta a részvételt.)

Szeptember 21–22-én a Magyar Tudományos Akadémián is rendeznek egy hasonló konferenciát Az internet hatása gyermekekre és fiatalokra címmel. Az előadók itt leginkább a 6–21 éves korúakat veszélyeztető hatásokról beszélnek majd. Nemcsak a közösségi oldalak fenyegető környezetéről (A gyermekek védelme a közösségi oldalakon – Bayer Judit, a Zsigmond Király Főiskola docensének előadása), hanem az interneten elkövetett bűncselekményekről is szó lesz (Fiatalkorúak internetes szokásai a bűnüldözés szemszögéből – Pál Tamás rendőr százados). Frank Puschin, a Niedersachseni Tartományi Rendőrség munkatársa a gyermekpornográfia elleni harcról tart előadást.

Az internet felügyeletéről szóló számos cím közül kitűnik Máder Miklós Péter (Magyar Telekom) előadása: Nem kell ezekre vigyázni!. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Szalai Annamária is felszólal, a hivatalos meghívó e-mailben még nem szerepelt hozzászólásának címe.

Infó: Internet At Liberty Konferencia a Közép-európai Egyetemen (Budapest V., Nádor u. 9.) szeptember 20-22. Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra a Magyar tudományos Akadémián (Budapest V., Roosevelt tér 9.) szeptember 21-22-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.