Utcaszínház: ez kész kabaré

A trolibusz csendben hajtott át a Fővárosi Operettszínház nézőterén. A közönség mit sem törődve a különc befurakodóval, élvezettel bámulta a színpadot és áhítattal hallgatta az előadást. A nézők néha-néha beljebb húzták magukat, hogy az újabb trolik elférjenek közöttük, de egyáltalán nem zavarták őket. Ha mégis, tudomásul vették az utcai kakasülők sajátos, bámész világát. Minden éppolyan volt, mint egy kellemes teátrumi estén.

Az ingyenszínházba persze belefér a trolibusz, a kissé hűvös, kardigános viselet. Különösen, ha a színpadot a néhai nagy nevettető, Hofi Géza vigyázó tekintetétől kísérve a Komédiás kávéház bejáratánál ácsolták, a Thália Színház mellett, szemben a Fővárosi Operettszínházzal. A Terézvárosi Kabaré társulata a pesti Broadway kellős közepén játszik, alkalmi előadásai a szabadtéren zajlanak, alig két négyzetméteres színpada a bejárati portál előtti dobogó, nézőtere a kávéház terasza, de az onnan kiszorult közönség gyakran ácsingózik a Nagymező utca mindkét oldalán. Egyre többen. A három éve indított alkalmi teátrumnak ugyanis alkalmanként több száz látogatója is akad, akik forró csokit kortyolgatva élvezhetik a kabarétréfákat, újabban pedig az operett- és musicalesteket, neves vagy ígéretes, még pályájuk elején lévő előadók tolmácsolásában.

Hofi  Géza „vigyázza” az egyre népszerűbb, ingyenes Terézvárosi Kabarét
Hofi Géza „vigyázza” az egyre népszerűbb, ingyenes Terézvárosi Kabarét

Az ötletgazda, Verók István polgármester kezdeményezése alapján három esztendeje vált valósággá az alkalmi színház, s elindult a Terézvárosi

Kabaré első évada. Kezdetben a nyári hónapokban, július elejétől szeptember közepéig, ám a nagy érdeklődés miatt tavaly már télen is tartottak előadásokat, igaz, csak havonta egyszer, és a VI. kerület kulturális központjába, az Eötvös 10-be „átköltöztetve”. Ez idén sem lesz másképp. Ami pedig a repertoárt illeti: induláskor kizárólag a pesti kabaréé volt a főszerep a csütörtökönkénti egyórás műsorokban, ám látva az érdeklődést, a kínálatot, csakhamar kibővítették operett- és kuplészámokkal, sanzonokkal. Az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal indította útjára szórakoztató programsorozatát. Az ingyenes Terézvárosi Kabaréval sikerült felfrissíteni a legendás kerületi és egyben budapesti kabarét, amely e városrész hangulatához amúgy is már vagy 100 éve hozzá tartozik. A Terézvárosi Kabaré saját honlapja videók és képek segítségével felidézi a korábbi előadásokat, de friss információkat is közöl az aktuális előadásokról. Emellett érdekes írások ismertetik meg az olvasót a kabaré izgalmas világával, benne a pesti kabaréval.

Lapunk munkatársai szeptember 2-án látogattak el az Terézvárosi Kabaré egyik előadására. Aznap Peller Károly, Bordás Barbara és Bódi Barbara, az operettszínház fiatal művészei szórakoztatták a nagyérdeműt, Lejtényi Ágnes zongorakíséretével. Ők, sok más előadóval együtt, szintén visszajáró művészei az alkalmi teátrumnak. Sőt, mint azt Peller Károly a publikumnak megsúgta: maga is a VI. kerület lakója. Jól érzi ott magát, épp ezért semmindegy,mi lesz Terézvárossal, mi lesz a kabaréval. Ezt tudakolta a nagyérdemű előtt Verók Istvántól az előadás végén, a polgármester ugyanis, mint jó házigazda, a műsorokat minden alkalommal maga konferálja fel- és le. Verók István az est egyik híres nótájára visszautalva anynyit mondott: reméli, a barométer jól áll.

Leszámítva a kosztümök és a nagyzenekar hiányát, a hely szelleméhez és hangulatához illő volt az előadás, a művészek lelkesedése is érezhető volt. Arcukon, játékukon nem érződött a kényszer, sőt: minta az esti nagyelőadáson játszottak volna, néhány méterrel arrébb, egy kőszínház publikumának. Kérdésünkre mindhárman elismerően szóltak a kezdeményezésről, a meghívásoknak mindannyiszor szívesen eleget tesznek. Szerintük a nézőkkel való közvetlen kapcsolat is másfajta játékra inspirálja a művészeket, közvetlenebb a visszacsatolás is, a fogadtatás. Jó érzés hálás közönségnek játszani, márpedig a Terézvárosi Kabarénak ilyen a publikuma. Egy alkalommal jócskán rázendített az eső, ám a nézőket nem tántorította el. Akinek végképp nem jutott ernyőből, napernyőből, az egy tányérral a feje fölött várta végig az előadást. Az ilyen nézősereg a művész hálájára is számíthat: német turisták kedvéért például átváltottak németre, ami lenyűgözte az alkalmi nézősereget. „Visszajövünk más kor is”.

A Terézvárosi Kabaré szezonzáró gálaműsorát szeptember 23., jövő csütörtök délután öt órától rendezik meg az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (VI., Eötvös utca 10.) épületében. A gála fellépői előreláthatólag: Kalocsai Zsuzsa és Vadász Zsolt, Bach Szilvia, Rácz Kati, Paor Lilla, Munkácsi Sándor, Homonnay Zsolt és Polyák Lilla, Heller Tamás, Beregi Péter, Bozsó József és Vásári Mónika. Műsorvezető: Cserháti Pál. A belépés terézvárosi lakosok számára ingyenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.