Megduplázott költségvetés, stabil fejlődés

„Összefüggő, minőségi fejlesztésekkel mutattuk meg, hogyan lehetett a XI. kerületből Újbuda. Ha újra bizalmat szavaznak nekem, folytatom a biztonságos, kiszámítható városépítést – nyilatkozta lapunknak a harmadik ciklusára készülő Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere.

– Tavasszal alig maradt le a parlamenti egyéni mandátumról. Most is a győzelemre esélyes szocialista polgármesterjelöltek sorát erősíti. A helyi Fidesz folyamatos támadásai miatt számít-e „váratlan meglepetésre” október 3-ig?

Molnár Gyula
Molnár Gyula

– Úgy gondolom, nem a Fidesz alaptalan vádaskodásaival kell foglalkoznom. Szeretném továbbépíteni a kerületet. Bízom a győzelmemben, hisz az elmúlt nyolc évben olyan fejlődési pályára állítottuk Újbudát, melyet az itt élők is pozitívan értékelnek. Sokan bennem látnak garanciát a folytatásra. Minőségileg többet tettünk egyszerű, egymástól elszigetelt beruházásoknál. Megmutattuk: hogyan építünk a XI. kerületből Újbudát, igazodva a kertvárosi, a panel- vagy épp a bel-budai övezet sajátosságaihoz. Majd 6200 döntésünkből alig hármat-négyet rángat elő a Fidesz újra és újra. Ám a lufik sorra kidurrannak, a nemtelen támadások célja én vagyok, de a jó ügyeket járatják le velük.Mimegalapozott, határozott irányban haladunk, a Fidesz helyi szervezetét nyáron feloszlatták a belső konfliktusok miatt. Hogyan lennének képesek egy 140 ezer lakosú kerületet irányítani, összetartani? Az örökös elutasításon túl nincs valós alternatívájuk.

– Népszerűségben, s 95 százalékos ismertségével jóval megelőzi a többi jelöltet. Ez kitarthat a választásokig?

– A kormányváltás áprilisban megtörtént, az újbudaiaknak ezúttal a városrészről kell dönteniük. Mondhatnák: tavaszszal a párt, ősszel az ember. Ezt egyébként több, különböző értékrendű polgármester sokszori – az országos kurzusváltásokat „túlélő” – újraválasztása igazolja, Tarlós Istvántól Wittinghoff Tamáson át Gémes Györgyig. Remélem, sokan értékelik, hogy nyolc éve 1,7 milliárd forintos hiánnyal vettem át egy 17milliárdos főösszegű önkormányzatot, most viszont egy 30 milliárdos kerületet vezetek, nulla forint hiánnyal. Hitel nélkül stabilizáltuk Újbuda működését. Az is reményre ad okot, hogy a felmérések alapján a várható szavazóimnak csak egy része baloldali szimpatizáns, sokan viszont MSZP-s kötődés nélkül ragaszkodnak hozzám. Eredményes nyolc év van mögöttünk, több programunk cikluson átnyúló vállalkozás, így továbbra is a biztonságos, tiszta, zöld és gondoskodó városrész megteremtésén dolgozunk. A terveimet 11 pontban foglaltam össze, ez 11 határozott lépés a XI. kerületért. Továbbra is kiemelten foglalkozunk az idősekkel, a gyermeküket egyedül nevelőkkel és a fiatalokkal. Népszerű a 60+ nevű programunk, melyben a negyvenezer 60 év feletti újbudainak a legkülönbözőbb szociális, egészségügyi, kulturális támogatást nyújtjuk, kínálunk programot. Nemsokára a tízezredeik 60+ kártyát adjuk át. Mind a 70, őrzött játszótérünket felújítottuk az uniós előírások szerint. A kisdiákoknak ingyenes KRESZ-tanfolyamot, a gimnazistáknak kedvezményes jogosítványprogramot indítottunk, s folytatjuk a fiatal lányok ingyenes vagy kedvezményes HPV elleni oltását.

– Ez diákonként több tízezer forintos hozzájárulás. Továbbra is lesz rájuk pénz?

– A jövőben is kigazdálkodjuk az évi egymilliárd forintot a szociális és jóléti ellátásokra, melyek nyolcvan százaléka önként vállalt feladat. Például az általános iskolások ingyenes tankönyvjuttatása 3. osztályos korig, a megemelt születési gyermektámogatás, a 75 év felettiek alanyi gyógyszertámogatása, hatezer gyerek karácsonyi pénzjuttatása, a diákok kedvezményes, minőségi közétkeztetése, utazási támogatása. A kerületi rendőrséget évi 120 millió forinttal támogatjuk, 41 fős közterület-felügyeletünk és kerületőrségün van. Létrehoztuk a 24 órás Újbudai Közbiztonsági Centrumot, ahol a térfigyelő rendszer diszpécserközpontja is működik. Nyolc éve 20, ma 78 kameránk van, 150-nel teljessé válik a kerület lefedettsége. Ezt is megvalósítjuk – feltételezve egy konstruktív képviselő-testületet.

– Mit tervez a lakhatással öszszefüggő kérdésekben?

– A panelprogramra eddig is sok százmilliót költöttünk, a társasházak egyharmada túl van a rekonstrukción, a ciklus végére legalább ugyanennyi megfiatalodhat. A kormány új konstrukciójában mi átvállaljuk a lakóközösségek önrészének 20-40 százalékát. Minden ötven lakásosnál nagyobb társasházban bevezetnénk a szelektív hulladékgyűjtést, s továbbra is pályázatokkal ösztönöznénk az alternatív energiák terjedését. Szigorítanám a zajrendeletünket, korlátozva a hétvégi hangos munkavégzést. A hajléktalanoknak – egyéb támogatással – megtiltanám az életvitelszerű közterületi tartózkodást a kiemelt helyeken.

A lakóparképítőknek kötelező lesz valamilyen oktatási, kulturális, szociális vagy egészségügyi intézményt is kialakítaniuk, s valamilyen köztéri kulturális műtárgyat (például szobor, szökőkút) felállítaniuk. A diák-, a szabadidős és az élsport is kiemelt terület: hat iskolai sportudvart csaknem 400 millió forintért már felújítottunk, most következhet a többi. A Hauszmann Alajos Sportcsarnokot pedig a felújítás után már jövőre birtokukba vehetik a kerületiek.

– Folytatják-e a közlekedés átalakítását?

– Mindenképp. Újabb kerékpárutakat építünk, a 4-es metró átadása után pedig több forgalomcsillapítást is bevezetünk, nem kell például minden busznak bejönnie a Kosztolányi Dezső térre. A Bartók Béla útra és környékére készített műegyetemi tanulmány sokban megegyezik az elképzeléseinkkel. Tervezzük például, hogy fokozatosan kiszorítjuk az átmenő forgalmat mindkét irányban. A buszokat a villamosvágányokra tereljük, a villamosvonalak megmaradnak, parkolókat, kerékpársávokat építünk, a járdákat korzószélességűre alakítjuk, úgy, hogy egy-egy forgalmi sáv marad meg a célforgalomnak. Ezek is szükségesek a Kulturális Főutca nevű programunk folytatásához. Terveink szerint ugyanis a pesti belváros két-három éven belül „átjön” Bel-Budára, egészen a Kosztolányi Dezső térig. Már most tucatnyi neves galéria jelezte például, hogy megtelepedne a megújuló Bartók Béla úton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.