Baloldali vagyok, és az is maradok

Tizenhat éve polgármester, és az egyetlen, akit tavasszal egyéni jelöltként választottak parlamenti képviselővé a szocialista városvezetők közül. Tóth József nem tart attól, hogy ellenzéki polgármestere miatt bármiben hátrányt szenvedne a XIII. kerület.

– Már többen elhagyták a süllyedő hajót, az MSZP színeiben indulni most – finoman szólva –kockázatos lehet. Az ön választási plakátjain sem túl hangsúlyos a párt logója. Miért?

Tóth József
Tóth József

– Ez így nem igaz,mert ugyanakkora a logó, mint tavasszal, sőt mint négy éve volt. Négy éve sem a pártot hangsúlyoztam, hanem a teljesítményt, amit a kerületben meg lehet nézni. Az önkormányzati választásokon a személyiség jobban előtérbe kerül, mint a párthovatartozás.

– Szocialistának érzi, annak tartja magát még mindig?

– Baloldalinak tartom magam, és a programom is baloldali. Tizenhat éve baloldali értékek szerint vezetem a kerületet, és ezt az irányt szeretném továbbvinni. Nálunk nincs külön polgármesteri és külön pártprogram, itt csapatmunka van. Nincs külön polgármesteri választási plakátom sem, az összes választókerületben a helyi szocialista jelölttel közös plakáton vagyok látható.

– Könnyen megtörténhet, hogy ha meg is nyeri a polgármesterválasztást, kisebbségi pozícióból kell kormányoznia a kerületet egy jobboldali többségű testület élén.

– Remélem, hogy továbbra is baloldali többségű kerület leszünk.

– Érthető, hogy reméli, de mi lesz, ha mégsem így lesz?

– Csak azt mondhatom, hogy reménykedem. A tizennégy egyéni választókerületben induló MSZP-s jelölt mindegyike helyi kötődésű, kettő kivételével mind itt laknak most is. Heten jelenleg is képviselők, hárman tizenhat éve azok. Öt nő van köztünk, ami európai összehasonlításban is figyelemre méltó arány. Jelöltjeinknek összesen huszonöt diplomája van, hatnak közülünk több is. A kopogtatócédula-gyűjtés eredménye bizalommal tölt el a voksolás várható kimenetelét tekintve, választókerületenként jelöltjeink majdnem ezret kaptak, és a tavaszi választások részvételi arányával számolva ennek körülbelül a duplájával meg lehet nyerni egy-egy egyéni körzetet. A kerületben sem az SZDSZ, sem az MDF nem indított önálló jelöltet, a helyi szocialisták már négy éve sem az SZDSZ-szel indultak, hanem mindannyian az MSZP színeiben.

– Ha helyben nem is, de a kormánnyal, sőt akár a főváros vezetésével szemben is ellenzéki polgármester lehet. Mire számít felülről?

– Nem számítok diszkriminatív döntésekre, mert csak a tizenharmadik kerületre vonatkozó döntést sem a parlamentben, sem a Fővárosi Közgyűlésben nem lehet, nem tudnak hozni. A normatív támogatásokat is országosan állapítják meg, ezzel sem tudnak – úgymond – büntetni. Legfeljebb a pályázatok elbírálása lehetne eszköz, de Közép-Magyarországra, azon belül is Budapestre a fejlettsége miatt eleve kevesebb pénz jut majd. Budapest szintjén meg szintén nem lehet minket megkülönböztetni, hiszen a forrásmegosztás objektív számokon alapul. Egyébként meg nem tartok semmitől, 1998–2002 között is voltunk már ellenzékben, és mégis meg tudtuk építeni a Lehel piacot, elkezdtük a bérlakásprogramot a Petneházy utcában, és akkor épült fel a polgármesteri hivatal új szárnya is.

– Több szempontból is érdekes kerület a tizenharmadik, ahol az országban egyedülálló módon tudott két szocialista jelölt, ön és Szanyi Tibor egyéni győzelmet aratni. Kérdezték-e, kutatták-e párton belül a siker titkát?

– Nem akarok semmi rosszat mondani, csak annyit, hogy tapasztalatainkat, a módszertant jobban fel lehetne használni. Egy módszertani előadásra azért meghívtak.

– Mikor, milyen helyzetben jelentené ki a kerületről azt, hogy végre minden ideális állapotban van?

– Soha, mert egy település sosincs befejezve, az egyenlő lenne a település halálával, ha hátradőlnék. Itt minden állandó mozgásban, változásban van, folyamatosan kellenek a víziók, hogy merre tovább. Két támpont van, az értékőrzés és a megújulás. Az irány jó, azt ki lehet jelenteni, ahogy meg is teszem, de azt, hogy készen lennénk mindennel, azt nem lehet se most, se később kimondani.

– Tizenhat év, vagyis négyszeri újraválasztás után, egy új ciklus előtt mit ígér, miben lehet más a következő négy év az előzőektől?

– 2008 októbere óta más világ van, és az ország helyzete is megváltozott. Az önkormányzatok az állam alrendszerei, nagyban függenek az állami költségvetéstől. Még nem tudni, mit hoz a jövő, hogy az önkormányzatok visszakapják-e az Orbán-kormánytól például azt a 120 milliárd forintot, amit a Bajnai-kormány megvont tőlük, és amit akkor a Fidesz rendkívül ellenzett. Egyelőre ennek a szándéknak a szikráját sem látom, pedig a forrás nagysága jelentősen befolyásolja az önkormányzatok helyzetét. Ami rajtam, rajtunk múlik itt helyben, arról tájékoztattuk a választókat, hogy felelősen dönthessenek. Programunk négy pillérre támaszkodik. Ezek egyike, hogy miután modern, korszerű, élhető kerületté váltunk, folytassuk a fejlesztéseket, méghozzá átterelve a befektetőket immár a Dózsa György út–Dráva utca és a Róbert Károly körút felé. A bérlakásépítést is folytatni szeretnénk. A másik pillér a színvonalas szolgáltatások szélesítése. Ebből csak néhány példát említek, mert rengeteg dolgot tervezünk. Például a helyieknek állampolgári jogon járó széles sávú internet biztosításának kezdeményezését, új bölcsődéket és óvodákat, egy két tannyelvű óvodát is, a gyesen lévők utazási költségeinek további támogatását, lakhatási támogatást, és az őstermelők bejuttatását a szociális bolthálózatunkba. A harmadik pillér a környezet mint közös kincs témája köré épül, ami a zöld felület növelését is jelenti. Erre az első példát a Vizafogó-lakótelep és az Országbíró sétány szolgáltatja. A negyedik pillér a felelős gazdálkodás, nyilvánosság, demokrácia címet kapta, és a komolyan vett elvek mellett komolyan vett gyakorlatot is jelent.

– Hatvanéves, esetleg utolsó ciklusára készül már?

– Magyarországon a nyugdíjkorhatár 65 év, még az új ciklus végén sem leszek annyi. De nálam idősebb polgármesterek is újraindulnak a választáson, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós úr is idősebb nálam. Nincs okom tehát kijelenteni, hogy a korom miatt legfeljebb négyéves távlatban gondolkodom. Kerületfejlesztési terveink sem egy ciklusra szólnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.