Vizsgálat, iratfoglalás Várpalotán

Az ügyészség, a rendőrség és a vámhatóság is vizsgálatot folytat a fideszes irányítású várpalotai önkormányzatnak és a város közüzemi cégének a gazdálkodásával kapcsolatban.Egyelőre mindhárom nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

Tavaly decemberben és az idén januárban több névtelen levelet kaptak a várpalotai közélet vezetői: a polgármester, a városatyák és a város parlamenti képviselője. Ebben az ismeretlen bejelentő azt állította, hogy az önkormányzat, illetve az önkormányzati tulajdonú Várpalotai Közüzemi Kft. gazdálkodásában számos törvénytelenség történt. A címzettek közül többen is – így például NémethÁrpád fideszes polgármester és Deák Istvánné, aki akkor még MSZP-s országgyűlési képviselő volt, jelenleg pedig a szocialisták polgármesterjelöltje – egymástól függetlenül továbbították a leveleket az ügyészséghez és a rendőrséghez. A feljelentésben szereplő állítások értékelését követően három hatóság is vizsgálatot indított, ám ezekről egyik helyen sem árultak el részleteket.

A Veszprém Megyei Főügyészségtől kapott információnk szerint a Veszprémi NyomozóÜgyészség hivatali bűncselekménnyel kapcsolatban – úgy tudjuk, vesztegetés gyanúja miatt – folytat nyomozást. A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala jövedéki termékekkel való viszszaélés miatt vizsgálódik, míg a rendőrség vagyon elleni bűncselekmények miatt nyomoz.

FrankóMariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: a gazdaságvédelmi osztály munkatársai szeptember 7-én jártak a várpalotai polgármesteri hivatalban és a közüzemi kft.-nél, ahol olyan iratokat foglaltak le, amelyekre a későbbiekben szükség lehet a nyomozáshoz. Információink szerint a rendőrség egyebek mellett az önkormányzat ingatlanvásárlásait vizsgálja: felmerült ugyanis a gyanú, hogy több ingatlanhoz is a forgalmi értékénél drágábban jutott hozzá a város. Németh Árpádtól megtudtuk, hogy a rendőrség testületi határozatokat, ingatlan-értékbecsléseket és adásvételi szerződéseket foglalt le. A vámhatóság információink szerint a névtelen feljelentőnek azt az állítását vizsgálja, miszerint a Várpalotai Közüzemi Kft. alkalmazottai munkafelügyelőként arra kényszerítették a közmunkásokat, hogy számukra színesfémet, valamint gázolajat és benzint lopjanak, azzal fenyegetve őket, hogy máskülönben többé nem kapnak közmunkát.

Németh Árpád kérdésünkre válaszolva tagadta, hogy az ügynek máris politikai következményei lennének. Mint ismert, a Fidesz nyáron úgy döntött, hogy Németh helyett Talabér Mártát, a térség parlamenti képviselőjét jelöli Várpalota polgármesterének, ám a leköszönő városvezető szerint a váltásnak nincs köze a hatósági vizsgálatokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.