Szilvásy embere törte fel az NBH szerverét?

A volt titokminiszter hozta össze a titkosszolgálattal azt az embert, aki utóbb betört a nemzetbiztonsági bizottság és az Országgyűlés informatikai rendszerébe is – állítja Demeter Ervin fideszes politikus. Szilvásy György furcsállja ezt a verziót, és úgy véli: az UD-ügyben érintett Demeter csak tisztára akarja mosni magát.

Megerősödött a gyanú, hogy a Gyurcsány-kormány idején Szilvásy György pártpolitikai célokra használta a titkosszolgálatot – közölte Demeter Ervin (Fidesz) az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának „az elmúlt nyolc évben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működése során tapasztalható anomáliák feltárására alakított” albizottsága tegnapi, zárt ülése után. Emlékeztetett rá: „korábban azzal riogattak, hogy itt számítástechnikai rendszerekbe betörtek és fontos információkat vittek el”. Kiderült azonban –hangoztatta –, hogy aki betört, azt a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkoztatta, és ezt a személyt Szilvásy György mutatta be a Nemzetbiztonsági Hivatalnak. Ezt az embert a fideszes politikus állítása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) „rendszeresen foglalkoztatta és több alkalommal jelentős összegeket fizetett neki”.

A volt titokminiszter ezt állítólag az albizottsági ülésen elismerte. Demeter elmondta azt is, hogy a szóban forgó személy a számítástechnikai betörésből származó iratokat az NBH-nak és MSZP-s politikusoknak juttatta el, s több szocialista politikussal – közöttük Szilvásyval – személyesen is találkozott. A rendelkezésre álló iratokból kiderült – tette hozzá Demeter –, hogy még a parlament számítástechnikai rendszerébe is betörtek.

Demeter közölte: Szilvásy elismerte, hogy ismerte a „betörőt”. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy tájékoztatták az ilyen „fekete úton szerzett” információk tartalmáról és összegzéséről. Az egykori miniszter azt is megerősítette, hogy „rendszeresen tájékoztató jelentést kapott”, de azok tartalmára nem emlékszik. Arra a kérdésre, hogy mindezek után tesz-e az albizottság feljelentést, Demeter hangsúlyozta: erről dönteni kell, de „van elegendő muníció, hogy erre egyértelmű választ tudjunk adni”.

A Magyar Nemzet a múlt szerdán számolt be arról, hogy Szilvásyt és Laborc Sándort, az NBH volt főigazgatóját is meghallgatná a nemzetbiztonsági bizottság tényfeltáró albizottsága. A napilap szerint a testület a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt.-vel szemben folytatott műveleti tevékenység elrendelésének körülményeiről, az adatgyűjtésekről és az ügy utóéletéről kérdezné őket. Az UD neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba. Az ügyben Laborc tett feljelentést még 2008 szeptemberében lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanújamiatt.

E bűncselekmények ügyében azonban megszüntették a nyomozást, az UD Zrt. pedig személyiségi jogi pert indított Laborc és kártérítési pert az állam ellen. Az UD-ügygyel összefüggésben gyanúsított még Tóth Károly volt szocialista képviselő, mert az előző ciklusban fideszes politikusok (köztük Demeter Ervin –a szerk.) érintettségét bemutatni hivatott bizonyítékok megismerhetőségében működött közre, hogy lejárassa őket. Az ügynek más gyanúsítottjai is vannak: Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke, Herényi Károly volt MDF-es politikus és Szilvásy. Az albizottság tegnap hallgatta volna meg Laborcot, ám ő közleményben tudatta: nem megy el az ülésre.

– Demeter, aki az UD-ügyben személyesen érdekelt, pártpolitikai megfontolásokból megpróbál bizonyos koncepciókat elfogadtatni az albizottsággal – így kommentálta az elhangzottakat kérdésünkre Szilvásy. Szerinte a fideszes politikus által ismertetett történet logikailag is sántít, mert aligha fűződhetett érdeke ahhoz, hogy feltörjék az irányítása alatt működő szervezet számítógépes rendszerét. Egyébként fogalma sincs, ki lehet az a személy, akire hivatkoznak, mert tőle az ülésen csak azt kérdezték, ismer-e bizonyos embereket, de hogy az egyes nevek milyen összefüggésben merültek fel, az a meghallgatás során Demeter titka maradt.

– A zárt ülés után a fideszes politikus csúsztatott, esetenként pedig nem mondott igazat, és államtitoksértést is elkövetett – állítja Szilvásy. Miután maga nem akar jogsértést elkövetni, csupán annyit árult el: nem igaz, hogy bármilyen, „fekete úton szerzett” információkról lett volna tudomása, vagy kapott volna ilyenekről tájékoztatást. Emellett, ahogy lapunknak fogalmazott, különösnek tartja, hogy a Fidesz most az informatikai rendszerek feltöréséről beszél, miközben ezt korábban cáfolták. Egyébként a volt miniszter szerint az egész meghallgatás egyetlen célja, hogy Demeter – aki az UD Zrt. vezetőivel kapcsolatot tartott – tisztára mossa magát. Sajnálatos, hogy Demeter Ervin az önkormányzati kampányban pártpolitikai célokra használja a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési albizottságát.

Az albizottság szocialista tagja, Molnár Zsolt közleményben jelentette ki: „nem felelnek meg a valóságnak Demeter Ervinnek, a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési albizottsága elnökének a mai zárt üléséről tett kijelentései. Nem igaz, hogy Szilvásy György pártpolitikai célokra használta volna a titkosszolgálatokat, és nem felel meg a valóságnak az sem, hogy törvénytelen utasítást adott volna a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, vagy az, hogy az MSZP bármely politikusa jogellenes tájékoztatást kapott volna bármely nemzetbiztonsági kérdésben”, írja.

Szavaz a bizottság
Szavaz a bizottság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.