Az ÁSZ-vizsgálat tart, a feljelentés elkészült

Feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a 4-es metró beruházási folyamatának vizsgálatakor több szabálytalanságot is feltárt – közölte a szervezet kedden a távirati irodával. A főpolgármesteri iroda vezetője szerint a vizsgálat még folyamatban van, de az ÁSZ elnöke a parlamentben már bejelentette annak eredményét.

A közlemény szerint az ÁSZ a 2010. évi ellenőrzési tervének megfelelően elvégezte a 4-es metró beruházási folyamatának vizsgálatát. A számvevők által feltárt szabálytalanságok közül több a büntetőjogi felelősség tisztázását is szükségessé teszi.

Ezért az ÁSZ jogi osztálya több cselekménnyel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A hűtlen kezeléssel az államnak, illetőleg a Fővárosi Önkormányzatnak okozott vagyoni hátrány szabálytalanul lefolytatott közbeszerzési eljárásokból, a teljesítéssel arányban nem álló díjfizetésekből, továbbá a felelőtlen, nyilvánvalóan és előre láthatóan kárt okozó szerződéskötési gyakorlatból adódott – áll a közleményben. A 4-es metró beruházását évek óta több szervezet vizsgálja; mivel uniós projektről van szó, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és annak közreműködő szervezete, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. is folyamatosan fi gyelemmel kíséri a beruházást a BKV belső ellenőrzése, felügyelőbizottsága, valamint egy független ellenőrző mérnöki tevékenységet ellátó személy. Ezenkívül vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság is.

Gyekiczki András, az Állami Számvevőszékkel tárgyaló fővárosi delegáció vezetője kedden közleményben reagált az ÁSZ bejelentésére.

Mint írja: a 4-es metró beruházását vizsgáló ÁSZ-jelentés tervezeteit megkapták, az észrevételeiket több körben megküldték, s ezekben ténybeli tévedések tucatjaira hívták fel a figyelmet.

Az ennek nyomán átdolgozott vizsgálati jelentést még nem kapták meg, ezután még nyolc nap állna a főváros rendelkezésére az észrevételeiket megtenni, tehát az eljárás még javában tart.

„Ehhez képest az ÁSZ elnöke a parlamentben már bejelentette az eljárás eredményét. Ez példátlan az ÁSZ eddigi két évtizedes gyakorlatában. Ezért kár volt vizsgálatot indítani, elég lett volna felolvasni egy előre megírt vádiratot. Az ÁSZ vizsgálati jelentéstervezeteire adott válaszokat a Fővárosi Önkormányzat hamarosan nyilvánosságra hozza, mivel az önkormányzati választások után nincs remény rá, hogy a válaszaink nyilvánosságot kaphatnak” – olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.