Médiacsomag: létrejött a 'mindent egybe' közalapítvány

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján fogadták el a Fidesz médiacsomagjának két újabb „adagját”: felállították az ORTT testületi utódjaként létrejövő médiatanács tagjait jelölő bizottságot, illetve létrehozták a Közszolgálati Közalapítványt.

Ezzel tehát tovább folytatódik az Orbán-kormány megalakulása után azonnal elindított átalakítási folyamat. A médiatanács, valamint a közalapítvány kuratóriumi tagjait kilenc évre választják, ők pedig a közszolgálati televízió, rádió, valamint az MTI új vezetőjét választják majd meg, valószínűleg még ősszel. A médiatanács létrejöttével pedig (ennek előzménye a hírközlési felügyelet és az ORTT öszszevonása volt Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság néven) megindíthatják többtucatnyi rádiófrekvencia pályáztatását is.

A Közszolgálati Közalapítványról szóló határozat szerint a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületének közös utódja lesz az új intézmény, ennek majdani kuratóriumára pedig (amely az Országgyűlés által választott tagokból, illetve a médiatanács által delegált elnökből áll majd össze) „átszáll” a négy médium vezérigazgatójának kinevezési joga, ahogy valamennyi közgyűlési jogosítványa is. Ezzel – tehát a szervezeti-szerkezeti átalakítással és a vezetők lecserélésével, valamint a még elfogadásra váró „médiaalkotmánnyal” – még az idén lezárulhat a közmédia átalakítása.

Tizenegy ponton alkotmánysértő a törvény?

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szerint legalább 11 ponton alkotmánysértő az idén módosított médiatörvény, ezért a Majtényi László elnök, volt adatvédelmi biztos, Szabó Máté Dániel igazgató és Polyák Gábor szakértő által jegyzett beadványukban az alaptörvénnyel ellentétes részek megsemmisítését kérték az AB-tól. Az indítvány aláírói szerint egyebek közt azért alkotmánysértő a törvény, mert az AB korábbi állásfoglalásai ellenére nem oldotta meg a legfontosabb médiahatóság döntéseinek hatékony bírói felülvizsgálatát, és mert a Médiatanács nem visel semmiféle jogkövetkezményt saját esetleges műsor-szolgáltatási pályáztatási jogsértéseiért. Sérti a műsorszolgáltatók függetlenségét is, hogy a közszolgálati részvénytársaságok vagyona felett a tulajdonosi jogokat a Műsor-szolgáltatási Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.