Polt Pétert legfőbb ügyésznek kilenc évre?

Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása – tájékoztatták a Népszabadságot fideszes politikusok.

Elmondásuk szerint Orbán Viktor „jónak látná", ha az első kormánya alatt, 2000-ben Györgyi Kálmánt váltó ügyész ismét a vádhatóság élére kerülne. A legfőbb ügyész személyére az alkotmány szerint a köztársasági elnök, Schmitt Pál tehet javaslatot.

A kérdés azért is aktuális, mert az annak idején Sólyom László által jelölt Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma december 13-án lejár, ekkor lesz ugyanis hetvenéves. A Fidesz–KDNP kormánytöbbség ugyanakkor – fideszes forrásaink szerint – a személyi kérdést, azaz a legfőbb ügyész megválasztását összekötné egy alkotmánymódosítással. Így nem a jövő tavaszra tervezett új alkotmányban változtatnák meg az alaptörvény legfőbb ügyészszel kapcsolatos passzusait, hanem még az idén, az őszi ülésszak alatt. Az erre vonatkozó alkotmánymódosítás már körvonalazódik is, állítólag személyesen a miniszterelnök kérésére.

Lapunk úgy értesült, hogy fideszes szakértők és alkotmányjogászok az ügyészség kormány alá rendelését nem tervezik, viszont korlátoznák a parlament legfőbb ügyésszel kapcsolatos jogosítványait. Állítólag olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben. A jelenlegi, nem hivatalos elképzelések szerint a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát megemelnék, megbízatása több ciklusra, kilenc évre szólna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.