Szócska Miklós: Ember vagyok, nem messiás

Megértésre, türelemre, együtt gondolkodó cselekvésre kérte meglehetősen fásult hangulatú hallgatóságát Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szombaton, a XII. járóbeteg szakellátási konferencián.

Az államtitkár a helyzetet a chilei bányakatasztrófa mentési munkálataihoz hasonlította: az ágazat bent rekedt a gödörben, ő pedig felülről ás. „Keresem a bennrekedtekhez vezető utat. De ha odalenn kitör a pánik, és azonnal ki akarnak jutni, akkor abból polgárháborús állapot lesz, és a szűk térben csak egymást taposhatják agyon” – fogalmazott. Közölte: kampányidőszak van, ezért a jövő költségvetési kondíciókkal, az egészségügy átalakításával kapcsolatos kérdésekre csak október harmadika után adhat választ.

A csodaváróknak az államtitkár azt üzente: sokan gondolták, hogy majd a következő kormány vagy miniszter afféle megváltóként azonnal megoldja a problémákat. Csakhogy jelezné: ő nem megváltó, mindössze egy 87 kilós hús-vér ember.

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós azt közölte: mindenképpen ösztönözni szeretnék az olcsóbb ellátási formákat, köztük az egynapos beavatkozásokat. A biztosítási csomagok esetleges szűkítését firtató érdeklődésre azt mondta: nem gondolkodik a kormány ilyesmiben, abban viszont igen, hogy miként lehet különböző kiegészítő biztosítások formájában szervezettebbé tenni a magánpénz mozgását a rendszerben.

Az államtitkár „csontvázként” emlegette az uniós forrásokból épülő 23 új, kistérségi járóbeteg-központot. Ezekről egyebek mellett azt mondta: igaz, hogy az egyik átadásán ő személyesen is részt vett, de ettől azok még fenntarthatatlan beruházások.

Extra pénz kiemelteknek

Tíz kórház kapott extra finanszírozást a nemzeti erőforrás minisztertől a év hátralévő hónapjaira – tudta meg a Népszabadság. A tatabányai Szent Borbála Kórház havonta mintegy 35 millió forinttal költhet többet a szakrendelésekre, s hasonló kiegészítéshez jutott a Miskolci Városi Kórház szakrendelése 43 millió 800 ezer forinttal. A kanizsai Dorottya, az Irgalmasrendi, a Főváros Szent János, az egyesített Szent István és Szent László külön-külön 14,6 millió forintot kapott a várólisták mérséklésére. A fővárosi Károlyi kórház több járó és fekvő beteget láthat el összesen 23,3 millió forintos többletéből.

Ezek voltak a kisebb összegek, ennél lényegesen nagyobb kiegésztéshez jut a miniszteri leirat szerint a Péterfy Sándor utcai baleseti központ, ez az intézmény 45 millió 406 ezer forint extra finanszírozáshoz jut. A debrecni Kenézy kórház szintén az extra pénzhez jutók listáján van, az intézmény a járó- és a fekvőbeteg-ellátásra összesen 116,8 millió forint többletet kap szeptembertől. A Honvéd kórház 160,6 millió extra bevételt kap a miniszter döntése alapján. A Réthelyi Miklós által az egészségbiztosítónak küldött levélből nem derül ki, hogy a miniszter milyen szempontok alapján döntött az említett kórházak extra finanszírozása mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.