Orbán-beszéddel nyit a parlament

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az őszi parlamenti ülésszak – a miniszterelnök, fideszes források szerint, nem a kettes számú akcióterv bejelentésére készül, hanem politikai helyzetértékelést ad. Beszédére a frakciók meghatározott időkeretben reagálhatnak.

A T. Ház az MSZP és a Jobbik tiltakozása ellenére is csak kétnapos ülést tart ma és kedden. Aztán – az október 3-i önkormányzati választásra tekintettel – kéthetes szünet következik. Aztán legközelebb október 4-én ül össze az Országgyűlés. Az ellenzéki kritikus hangokra Kövér László házelnök a hírek szerint azt mondta: „Ez mindig így volt.” Azaz a választások előtt mindig volt néhány hét parlamenti szünet.

Ma az ülésnap – amelyen részt vesz az államfő is – a frakciószövetségben Schmitt Pált váltó KDNP-s Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával kezdődik. A Ház ezt követően megemlékezik a szeptember elején elhunyt Bánffy Györgyről, volt MDF-es országgyűlési képviselőről és az augusztusi afganisztáni támadás két magyar katona áldozatáról. A T. Ház a határozathozatalok között dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szóló határozati javaslatokról. Így a közalapítvány létrejöttével megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete. (A Közszolgálati Közalapítvány a Magyar Televízió Közalapítvány átalakításával jön létre.)

A határozathozatalok után annak a fideszes és KDNP-s javaslatnak a részletes vitája következik, mellyel az Országgyűlés felkéri a kormányt: készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a trianoni döntéssel kapcsolatban. Kedden a Ház megemlékezik a demokrácia nemzetközi napjáról. Aztán következik a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény általános vitája. Az adatokból kitűnik, hogy a tényleges bevétel 24 milliárd forinttal meghaladta az előirányzatot, a kiadási összeg 107 milliárd forinttal volt nagyobb az előirányzatnál. A hiány csaknem 83 milliárd forinttal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.

A szocialisták szerették volna a múlt héten elérni, hogy az Országgyűlés már ma tűzze napirendre a devizahitelesek megsegítését célzó Kósa–Rogán-javaslatcsomagot. A Fidesz viszont Tapolcán egyértelművé tette: ezen az ülésen erre még nem kerül sor.

A parlament hivatalos honlapján közölt adatok szerint Kövér László, aki augusztus 6-tól hivatalosan is az Országgyűlés elnöke, jelenleg is tagja a parlament nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának. Ez nem összeférhetetlen a házelnökséggel – mondták munkatársunknak parlamenti jogi források. De „szokatlan” lenne, ha a parlament elnöke bizottsági tagságát is megtartaná, és el is járna az ülésekre. Kövér Lászlót a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon választották meg a T. Ház elnökének, mivel Schmitt Pál köztársasági elnök lett.

Azóta nem ülésezett a parlament; így a Fidesz-frakció nem is tudott mást delegálni helyette, hiszen a bizottsági tagcserékről is a parlamentnek kell döntenie.

A miniszterelnök ma is szót kért
A miniszterelnök ma is szót kért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.