Cozma-per még egyszer

A Veszprém Megyei Bíróságon ma kezdődik a Cozma gyilkosság hét vádlottjának pere. Az eljárás párhuzamosan folyik majd azzal a tárgyalással, amely az idén júniusban, garázdaság miatt indult 25 vádlottal szemben. A két perben sok lesz az átfedés.

Valószínűleg déja vu érzése lesz mindazoknak, akik június 16-án a Cozma-ügyben a Veszprémi Városi Bíróságon indult per első napján végighallgatták annak a vádiratnak az ismertetését, amely alapján az ügyészség 25 személlyel szemben emelt vádat csoportosan, és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt.

Hétfőn ugyanis ugyanabban a tárgyalóteremben, a Veszprém Megyei Bíróság előtt megkezdődik a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak pere. Ezúttal egy másik ügyész szinte szóról szóra ugyanazt a vádiratot fogja felolvasni, amit három hónappal ezelőtt a kollégája, a vádlottak padjára ülő hét személyből pedig öten – Rafael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba – a garázdaság miatt folyó perben is vádlottak.

A két per különválasztását a Fejér Megyei Főügyészség kezdeményezte „a terheltek és a tanúk nagy száma, valamint a bizonyítási eljárás szerteágazó volta” miatt. Ez azt jelenti, hogy a vádlottaknak, a tanúknak és a szakértőknek mindkét perben meg kell jelenniük előbb a városi, majd a megyei bíróság előtt. Mindez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy mostantól az egyik héten a garázdasággal kapcsolatos pert tárgyalják, a másik héten az emberölés ügyét.

Kamarás Gábor ügyvéd, Rafael védője, kérelmet nyújtott be a megyei bírósághoz, hogy a két ügyet egyesítsék, ám a beadványát elutasították. Kamarás többek között arra hivatkozott, hogy a garázdasággal kapcsolatos perben vádlottként szereplő személyek közül az emberölési ügyben sokan tanúkká válnak, így a két eljárás során akár eltérő tartalmú vallomásokat is tehetnek, mivel a törvény csupán tanúként kötelezi őket az igazmondásra.

A Cozma-ügyben benyújtott mindkét vádirat azt tartalmazza, hogy 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt a nyílt utcán Rafael Sándor szúrta le Marian Cozmát, azt megelőzően a bár pinceszintjén lévő diszkóban kitört verekedés során szintén ő döfte vesén a román kézilabdást. A gyilkosság pillanatában Németh Győző és Sztojka Iván is közrefogta az áldozatot, így őket társtettesként szintén emberöléssel vádolják. Ezen kívül a vádiratokban az áll, hogy az utcai verekedésben Németh szúrta vesén a horvát Ivan Pesicset, valamint ő rúgta fejbe az éppen Cozma fölé hajoló szerb Zsarko Sesumot. Az emberölési ügyben két újabb személy is a vádlottak padjára került, őket – akik ugyan nem voltak jelen Veszprémben, de később segítettek Rafaelnek és Némethnek külföldre szökni – bűnpártolással vádolják.

A tragédia után – megemlékezés Marian Cozmáról
A tragédia után – megemlékezés Marian Cozmáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.