Szigorítás a Fidesz-frakcióban: 'Nem lehetnek üres padsorok'

Világossá szeretné tenni, elébe vágva a költségvetési vitának és az őszi ülésszak találgatásainak, hogy a Fidesz-frakció teljes egészében egységes. „A tavaszi és a rendkívüli ülésszak alatt minden kényes kérdésben hozta a frakció száz százalékban a szavazatokat. És ez a frakció nemcsak személyi kérdésekben képes erre, hanem gazdasági döntések esetén is.” Ezt Lázár János mondta a múlt héten Tapolcán.

A frakcióvezető hozzátette: „csattogtatni fogja ostorát”, hiszen október 3-a, a választások utáni időszakban a frakció működésében jelentős változásokat tervezek. Ez elsősorban a „fegyelmezési kérdés” lesz, ami a parlamenti jelenlétre, aktivitásra vonatkozik.

Nos, a szigorítás meglehetősen nehéz lesz, hiszen már most is kiszabhatnak akár 150 ezer forintos pénzbírságot is arra a Fidesz-képviselőre, aki igazolatlanul hiányzik fontos szavazásokról vagy bizottsági ülésekről. A kétharmados többséghez legalább 258 honatya szavazata szükséges, a Fidesz–KDNP-frakciószövetségnek pedig 263 képviselője van, vagyis a kormánypárti padsorokból hat képviselő már nem hiányozhat kétharmados törvények módosításakor. Az előző ciklusban volt olyan eset, hogy már szólt a szavazásra hívó csengő a Házban, és Orbán Viktor, illetve Matolcsy György még a parlament folyosóján sietett az ülésterem felé, vagyis elkéstek. Akkor a Fidesz elnöke sem volt kivételezett, rá is kirótták a pénzbüntetést.

Lapunkat fideszes képviselők úgy tájékoztatták: a frakcióvezetés várhatóan nem a „büntetési tételt” emeli. Lázár János frakcióvezető a jelenléten szigorítana, azaz akkor is kötelezően az ülésteremben kell lennie a jövőben meghatározott számú képviselőnek, ha épp nincs szavazás. „Nem lehet, hogy a tévénézők üres parlamenti padsorokat lássanak” – indokolt az egyik honatya. A jelenlétszigorítást minden bizonnyal a KDNP-frakció is bevezeti – tudtuk meg.

Információink szerint a Fidesz-frakció vezetésének már a ciklus elején feltett szándéka volt, hogy szigorúan kontrollálja a képviselők gazdasági lobbitevékenységét is; azóta a képviselőnek számot kellett adnia arról, hogy gazdasági társaságok (gyógyszergyártók, bankok stb.) számára végez-e lobbitevékenységet. Az a költségvetési vita során is érdekessé válhat. A Fidesz–KDNP-frakciószövetség október 15-e után külön frakcióülésen tárgyal a 2011-es költségvetésről, mivel az előterjesztést a kormánynak október vé géig kell letennie a T. Ház asztalára. Az előzetes tervek szerint a parlament közvetlenül karácsony előtt, december 23-án szavaz a büdzséről.

Kormánypárti konzultáció
Kormánypárti konzultáció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.