Szétesett közösség az árvíz ellen se véd

„Víz-hang” az elnevezése annak az új ötletnek – és nonprofit kft.-nek –, amelyben civilek segítenének az árvíz sújtotta településeknek abban, hogy ne csak házaik épüljenek újjá, de ők maguk is más emberként, a sorsukat az eddiginél erőteljesebben kezükbe véve éljenek tovább.

A napokban az Edelény melletti Szőlősardón az érintett polgármesterek és a program kiötlői arra kerestek választ: hogyan lehetne ezt a halmozottan hátrányos észak-borsodi területet, s ezen belül is különösen a csereháti térséget az árvíz után új fejlődési pályára állítani.

– Ez nem egy felzárkóztatási program, mi az országnak szeretnénk olyan példát mutatni, ami egyedülálló – mondta Kopcsó Tibor, a cél érdekében létrehozott Csereháti Vízhang Nonprofit Kft. titkára. Hozzátette: noha pár napja alakították meg a szervezetet, máris látványos fejlesztéssel tudnak hozzájárulni a térség gyarapodásához, ugyanis egy cég rajtuk keresztül ajánlott fel az érintett 63 önkormányzat részére ingyenesen egy általa fejlesztett ügyviteli rendszert, amelynek értéke önkormányzatonként négy millió forint.

A Víz-hang tervezetét a Varga Csaba vezette Stratégiai Kutatóintézet dolgozta ki: olyan komplex fejlesztést javasolnak, amely a helyi társadalom cselekvőképességét javítaná, s eközben az árvíz okozta mentális traumákat csökkentené.

– Az árvíz okozta károk nagysága és súlyossága csak részben függ az árvíz erejétől és váratlanságától, legalább ugyanennyire függ a helyi társadalmak felkészültségétől, a családok gyors reakciókészségétől és együttműködésétől, az önkormányzatok és intézményeiknek az előre kidolgozott és begyakorolt védekező és elhárító készségétől. Éppen a közösségi gondolkodás hiányának is köszönhető, hogy az egyébként is nagy baj ennyire súlyossá vált – olvasható a kutatóintézet elemzésében. Ezért – teszik hozzá – az árvíz elleni védelemben kulcskérdés a települési közösségek állapota és cselekvőkészsége.

A károk csak részben függenek az áradat erejétől
A károk csak részben függenek az áradat erejétől

Minden településen létrehoznának önsegítő, egymást is erősítő utcaközösségeket, amelyek egy közelgő katasztrófa idején, vagy a már bekövetkezett katasztrófa esetén azonnal tevékenységképesek, mindenki előre tudhatja, s „békeidőben” begyakorolhatja a saját feladatát. Olyan szimulációs gyakorlatokat végeznek majd a helybéliekkel, amely éles helyzetben gördülékenyebbé teszi a megelőzést, vagy ha ez nem lehetséges, úgy legalább megkönnyíti a mentést, kárelhárítást. Ehhez egy új információs-kommunikációs rendszert dolgoznak ki, amely a gyors és interaktív érintkezést lehetővé teszi.

– Az ország kétharmada árvíztől veszélyeztetett térségben él, szinte bármelyikünkkel megtörténhet a katasztrófa – érvelt Kopcsó Tibor a Vízhang-program mellett. A civilek kedvét az sem szegte, hogy az önkormányzati választások előtt három héttel tartott nyitórendezvényükre csak a polgármesterek egy része ment el, s írta alá a szándéknyilatkozatot, hogy támogatja a közös program elindítását, amelynek célja az árvízkárok elhárítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.