Milliárdos kárpótlás 'fideszes kórházaknak'?

Négy intézménynek – a Békés megyei Pándy Kálmán, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, a Keszthelyi Városi Kórház – ajánlhat peren kívüli egyezséget és milliárdos kárpótlást a kormányzat – tudta meg a Népszabadság.

Cserháti Péter, az egészségügyi tárca helyettes államtitkára lapunkkal közölte: a kórházi konszolidációs programból kiemelve, külön egyeznének meg azokkal az intézményekkel, amelyek a Molnár Lajos-féle ágyszámkarcsúsítás miatt perlik az államot, és a Legfelsőbb Bíróság hiába adott helyt panaszuknak, mégsem kaphatták vissza ágyaikat, mert az azóta hatályba lépett jogszabályváltozások miatt arra már nem volt lehetőség. Részben politikai gesztust gyakorolnak, másrészt igazságot szolgáltatnak, mert utóbb az elszámolásokból is jól látszik, hogy ezek az intézmények az előző kormányzattól „extra” pofonokat is kaptak.

A 2006-os kórházi karcsúsítással kapcsolatos miniszteri döntést első körben 54 intézmény támadta meg. A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt indult valamennyi pert megnyerte az egészségügyi miniszter. Ezután tíz esetben kezdeményeztek a kórháztulajdonosok rendkívüli perorvoslatot az ágyszámcsökkentés miatt. Két esetben a Legfelső Bíróság elutasította a kérelmezőket, hat esetben hatályon kívül helyezte Molnár Lajos akkori miniszter döntését. Két esetben új eljárást kell lefolytatni, két esetben még nincs döntés. De ez a négy kórház kártérítési pert indított az állam ellen, amelyben az eredeti és a meglévő kapacitás után elmaradt finanszírozást követelik. A tárca az évekig elhúzódó perlekedés helyett a peren kívüli egyezséget választaná –már ha sikerül alkut kötniük.

Cserháti Péter elmondta, a formálódó egyezségre elvben azokat a szabályokat alkalmaznák, mint az október 23-i és az augusztus 20-ai sérültek kártalanításánál. Azaz, ha az érintett intézmények visszavonják az állammal szembeni követelésüket és sikerül megállapodni az összegről, a költségvetési tartalékalap terhére kártalanítják őket. A négy nagy kórház körülbelül tízmilliárd forintot követel, az összeg felét tartja méltányosnak a szaktárca. A peren kívüli egyezség további feltétele, hogy a kártalanított kórházak később nem vesznek részt a várható konszolidációs programban.

Cserháti Péter elismerte: a kárpótlandó intézmények „a kormánypártok mentén érintett kórházak”. Vagyis: mindegyik jó érdekérvényesítő képességű fideszes önkormányzati vezető birodalmához tartozik. Így Békés megyében Domonkos László, az ÁSZ-elnöke érintett, hiszen a kapacitásokért még megyei elnökként harcolt. A hódmezővásárhelyi kórházért Lázár János a város polgármestereként küzdött. A keszthelyi kórháznál Manninger Jenő képviselő, a debreceni Kenézy kórház esetében Kósa Lajos a befolyásos kijáró ember. Ez utóbbi intézmény kapcsán érdemes megjegyezni: a Kenézy kórház annak idején nem írta alá az új kapacitásról szóló szerződését, így 2007 óta OEP-szerződés nélkül, azaz jogellenesen kap közfinanszírozást.

2006., tüntetés Hódmezővásárhelyen
2006., tüntetés Hódmezővásárhelyen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.