Várfalon az egészségügy

Lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, hangzott el tegnap egy szakmai konferencián, nem először és valószínűleg nem utoljára. Továbbra is bizonytalan, hogy kapnak-e a kórházak többletforrást adósságaik rendezésére.

– Ez a kormány sem kívánja felvenni kesztyűt – jelentette ki tegnap Sinkó Eszter közgazdász egy szakmai konferencián. Hozzátette: noha a Fidesz programjának öt kiemelt területe között szerepel az egészségügy, mégis a mai napig nem tudni, hogy a kormány ad-e pluszforrást, és ha igen, mennyit és mikor az ágazat számára. Az egészségügy jövő évi költségvetési pozícióját pedig végképp homály fedi. A szakember jelezte, hogy az ágazatért felelős politikusoknak minden költségvetési fillérért meg kell harcolniuk a kormánnyal. Így még az a 22 milliárd sem biztos, amit az előző kabinet a kórházak konszolidációjának év eleji forrásaként betett a költségvetésbe. Sinkó úgy véli: a kormányon számon kell kérni az ígéreteit.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azonnal védelmébe vette a kabinetet, s közölte, az államadósság akkora terhet ró az országra, hogy nagyon nehéz körülmények között kell lavírozni. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy a beszállítók türelme is véges. Hozzátette azt is, hogy a helyzet ennél rosszabb szerinte már nem is lehet, amit azzal illusztrált, hogy ha az ötéves várólistákra tekint, akkor nyugodt szívvel jelenthető ki, hogy az ellátás gyakorlatilag megszűnt.

Paller Judit országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a kormány által szorgalmazott közigazgatási reform ellehetetleníthetné az ágazatot, amennyiben az ÁNTSZ-t és az OEP-et is integrálják a szerveződő megyei kormányhivatalokba. Azt mondta: szerdán is volt egy kormányülés, ahol elvileg tárgyaltak erről a kérdésről, de ő nem tudja, mit döntöttek.

„Vagy együtt halunk meg a várfalon, vagy együtt megyünk tovább”, mondta Cserháti Péter helyettes államtitkár, aki elismerte: jogosak a szakma elvárásai, de az sem kevés, amit eddig a tárca tett. Szerinte „több ellátási katasztrófát”, köztük a fi atal orvosok elvándorlását akadályozták meg az első száz napban.Most jutottak el addig, hogy érdemi, az ágazatot előrevivő munkával tudnak foglalkozni. Elképzelhető, hogy a formálódó ágazati reformot Semmelweis-programként hirdetik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.