Orbán intelmei: nyugalom, megfontoltság, óvatosság

Nem biztos, hogy ősszel a kormány előáll a második akciótervvel, információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tapolcán, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség zárt ülésén azt érzékeltette: az önkormányzati választások után „már a 2011-es költségvetésre fordulnak rá”. Lázár János ősztől „csattogtatni fogja frakcióvezetői ostorát”.

„Rossz hírem van” – mondta Lázár János tegnap Tapolcán, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség kihelyezett ülése közben tartott sajtótájékoztatón. Ironikus megjegyzése arra vonatkozott, hogy a miniszterelnök korábban ugyan azzal biztatta az ellenzéket, hogy az ősz könnyebb lesz, de – így Lázár – lehet, hogy még nehezebb lesz, mint az előző ülésszak.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség, Orbán Viktor miniszterelnök a kormánytagok és Kövér László házelnök részvételével az elmúlt száz napot értékelte, és az őszi törvényalkotási munkára készült fel Tapolcán. Lázár János tegnap, amikor emlékeztették Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy „lesznek harcok” a 2011-es költségvetés körül, akár a Fidesz-frakcióban is, és az sem elképzelhetetlen, hogy lesznek „dezertőrök” is, leszögezte: a Fidesz-frakció teljes egészében egységes. „A tavaszi és a rendkívüli ülésszak alatt a frakció minden kényes kérdésben száz százalékban hozta a szavazatokat. Ez a frakció nemcsak személyi kérdésekben képes erre, hanem gazdasági döntések esetén is.”

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az esetleges vitákra vonatkozó kérdésre úgy reagált: ilyen méretű frakciója még soha senkinek nem volt a parlamentben, továbbá „ilyen intenzív és érdekes belpolitikai helyzet sem állt még előttünk, mint az elkövetkező időszakban”. Szerinte a frakció eddig is jól, fegyelmezetten működött, és azokat a törvényjavaslatokat, amelyek fontosak voltak, elfogadták. „Természetesen a helyzetből adódóan vannak, adódhatnak viták, de ezek konszenzussal, megállapodással eddig is mindig nyugvópontra jutottak” –hangoztatta.

Tapolcán a képviselőket szigorúan elzárták az újságíróktól. A lapunkhoz eljutott hírek szerint Orbán Viktor a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők előtt sem titkolta, hogy az őszi időszak nehéz lesz, és az egység megőrzésére figyelmeztetett. A 2011-es költségvetés részleteiről nem beszélt. Amikor az egyik képviselő azt kérdezte tőle, hogy jövő hétfőn a parlamentben ismerteti-e a kormány kettes számú akciótervét, akkor, az egyik résztvevő tájékoztatása szerint, a miniszterelnök azt érzékeltette: egyáltalán nem biztos, hogy ősszel lesz második akcióterv, az önkormányzati választások után ugyanis „már a 2011-es költségvetésre fordulnak rá”.

„Nyugalom, megfontoltság, óvatosság.” A frakcióülésen állítólag ezekkel a tanácsokkal látta el Orbán Viktor az önkormányzati választásokra készülő jelölteket. Információnk szerint úgy fogalmazott, hogy „csak semmi nagyképűség, bicskanyitogató megnyilvánulás. Ezekre semmi szükség.”

Lázár János figyeli Szijjártó Pétert
Lázár János és Szijjártó Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.