Fidesz-KDNP belharc: Kinek a jelöltjei?

Bíróságon támadta meg a Fidesz–KDNP közös sümegi listáját a Kereszténydemokrata Néppárt helyi elnöke, aki szerint – mivel a KDNP saját listát is állított a városban – a Fidesszel közösnek feltüntetett névsor félrevezeti a szavazókat.

Ma dönt a Veszprém Megyei Bíróság Nagy Lászlónak, a KDNP sümegi elnökének a keresetéről, amelyben a kereszténydemokrata politikus azt kéri, hogy a bíróság tiltsa el a sümegi Fidesz–KDNP-listán nyilvántartásba vett jelölteket a KDNP-logó és -címer használatától.

Az ügy előzménye, hogy a helyi választási bizottság döntése alapján Sümegen két olyan jelöltlistát is nyilvántartásba vettek, amelyeken KDNP-s képviselőjelöltek szerepelnek. Elsőként az a lista készült el, amelyet Lasztovicza Jenő tapolcai parlamenti képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke hagyott jóvá. Nagy László szerint azonban ezt a listát a Fidesz előzetes egyeztetés nélkül állította össze, a rajta szereplő személyeket annak ellenére a két párt közös jelöltjeként tüntették fel, hogy a névsor kialakításába a helyi KDNP-szervezetnek semmilyen beleszólást sem engedtek.

Válaszul a sümegi kereszténydemokraták úgy döntöttek, hogy saját listát állítanak az önkormányzati választásokra. Az önálló KDNP-listára elsőként Nagy László neve került fel, ám ezt Lasztovicza Jenő előbb a helyi, majd a megyei területi választási bizottságnál is megtámadta. Információink szerint a fideszes politikus arra hivatkozott, hogy a két pártelnök – Orbán Viktor és Semjén Zsolt – megállapodása alapján Molnár Ágnestől, a Fidesz észak-dunántúli regionális politikai igazgatójától felhatalmazást kapott arra, hogy ő tehessen javaslatot a Fidesz–KDNP-listák összeállítására.

Nagy László viszont azt állítja, hogy Semjén a KDNP megyei vezetőit is felhatalmazta arra, hogy jóváhagyhassák a települési jelöltlistákat. Márpedig a sümegi elnök beszerezte Hardi Mózesnek, a párt megyei vezetőjének a jóváhagyását saját listájukhoz. A helyi és a megyei területi választási bizottság is elutasította Lasztovicza kérelmét arra hivatkozva, hogy a Fidesz is és a KDNP is megfelelő felhatalmazással rendelkezett a közös, illetve az önálló sümegi lista összeállításához.

Ezek után Nagy László ellentámadásba ment át: néhány napja kifogást nyújtott be a helyi választási bizottságnál azt kérve, hogy a Fidesz–KDNP-listán szereplő képviselőjelölteket tiltsák el a KDNP logójának és címerének a használatától. Indoklásában egyebek mellett az áll, hogy a választókat megtéveszti a közös lista, azon ugyanis egyetlen olyan jelölt sincs, akit ténylegesen a helyi KDNP támogatna, ráadásul a sümegiek által közösnek vélt lista rontja a valódi kereszténydemokrata jelöltek esélyeit. Nagy László kérelmét a helyi és a megyei területi választási bizottság is elutasította, ezért a KDNP-s politikus a megyei bírósághoz fordult. Lasztovicza Jenőt nem sikerült elérnünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.