Kós Károly tér: korhű szépség

Befejeződött a kispesti Kós Károly tér és környékének teljes rekonstrukciója, miután múlt csütörtökön átadták a XIX. kerület legnagyobb közparkját. A beruházás csaknem egymilliárd forintba került.

Az építészeti örökségéről híres Wekerle-telep főtere, a Kós Károly tér a XIX. kerület legnagyobb közparkja, egyúttal Budapest egyik legszebb közterülete. A felújítással korhűvé varázsolt főteret Gajda Péter polgármester múlt csütörtökön adta a helyiek birtokába.

Mint arról már beszámoltunk, a nagyszabású rekonstrukció február elején kezdődött. A XIX. kerület a helyi közösséggel karöltve valósította meg régóta dédelgetett tervét: aWekerle-telepi Munkás Szent József Plébániával és a Wekerlei Társaskör Egyesülettel konzorciumot alakított, hogy külső támogatással felújíthassák a Kós Károly teret és környékét. Ezért 2008-ban európai uniós pályázatot nyújtottak be Wekerle, ahol értéket őriz az idő címmel, melyen összesen mintegy 714 millió forintot nyertek. Az összeget Kispest további kétszázmillió forinttal toldotta meg.

A program négy kiemelt fejlesztési területet tartalmazott tehát: a Kós Károly tér teljes átalakítását, a Wekerlei Gyermekház felújítását és tetőterének beépítését, a Wekerle-telepi Munkás Szent József-templom homlokzatának felújítását, valamint a Gutenberg téri piac árusítópavilonjainak cseréjét.

Megújult a Kós Károly teret övező járda és kerítés, a parkban és a téren kandelábereket helyeztek ki. A Wekerle-szobor környékén kis teret alakítottak ki szökőkúttal. Kicserélték a parkbútorokat, térfigyelőkamerákat szereltek fel. A kisgyerekek játszóterét korszerűsítették, a szánkózódombba pedig nyilvános mosdót építettek. A tér szemben lévő részén új játszóteret és műfüves focipályát építettek a nagyobb gyerekek számára. Az Életfa tere mellett Kós Károly elképzelései szerint valósult meg a Zenepavilon. A tér teljes zöldfelülete megújult anélkül, hogy mérete csökkent volna. Díszvilágítást kapott a Kós-kapu, a szökőkút, a Kós-szobor, illetve a körülötte lévő kisplasztikák és aWekerle-szobor. A Kós Károly tér rekonstrukciója önmagában több mint ötszázmillió forintba került, hiszen az eredeti, száz esztendővel ezelőtti tervek alapján állították helyre.

A polgármester lapunknak korábban elmondta, az önkormányzat már a ciklus elején szerette volna elindítani a beruházást, 2007-ben a tervezés is megkezdődött, ám a hatósági engedélyezés hosszú időt vett igénybe. Az ötlet, hogy visszaadják a tér korabeli hangulatát, külső megjelenését, elnyerte az ott élők tetszését is, akik az elejétől támogatták a programot.

Múltra néző ablakok

A Wekerle-telepi lakások tulajdonosai, használói, illetve haszonélvezői még szeptember 15-ig pályázhatnak a fa nyílászárók eredetivel megegyező felújítására vagy cseréjére. A bruttó tízmillió forintos, lakásonként legfeljebb 300 ezres, vissza nem térítendő keretet a kispesti önkormányzat biztosítja a Norvég Alap támogatásával.

Különlegesen szépre sikeredett a Wekerle-telep főtere
Különlegesen szépre sikeredett a Wekerle-telep főtere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.