Félezer tonna élelmiszer-adomány

Évente 2500 rászoruló háztartást lát el élelmiszerrel ingyenesen a 2006 óta működő terézvárosi Szolidaritási Központ. Néhány hetes szünet után a következőszállítmány októberben érkezik.

Budapesten egyedülálló kezdeményezést indított négy évvel ezelőtt a VI. kerület, amikor megnyitotta Szolidatitási Központját. Az elmúlt években hetente kétszer, kedden és csütörtökön reggeltől kora délutánig lehetett átvenni az élelmiszercsomagokat a Hunyadi téri vásárcsarnoktól egy kőhajításnyira található intézményben, melyet a nagycsaládosok kedvéért havonta egy teljes napon át nyitva tartottak. Idén viszont annyit változott a helyzet, hogy szállítmányonként van lehetőség élelmiszerhez jutni. Így elkerülhető a hosszas sorban állás, ami sokak számára amúgy is kínos volt. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyszerre akár húsz kilogramm élelmiszert kell hazaszállítani, ami a többségében egyedül élő nyugdíjasnak újabb nehézséget jelenthet. Lénárt László, a program vezetője elmondta, ezt a problémát az érintettek többsége végül megoldotta, de amiben tudott, az önkormányzat is segített nekik.

Nem selejtáru
Nem selejtáru

A rászorultságot és annak mértékét különböző szempontok alapján állapítják meg. A jogosultak között kisnyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok, nagycsaládosok és munkanélküliek vannak, de számít az egy főre jutó jövedelem és az eladósodottság is. Az elbírálásban az önkormányzat ugyan szabad kezet kap, de a rendszer működését évente ellenőrzi az adományokat gyűjtő segélyszervezet, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vagy a Vám- és Pénzügyőrség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szúrópróbaszerűen végiglátogatnak 10-15 háztartást, ellenőrzik, hogy az életkörülmények indokolják-e a segélyhez jutást, és azt is, hogy az érintettek valóban térítésmentesen kapták-e meg az élelmiszereket.

Visszaélésre eddig nem derült fény, a rászorultság megállapítását ugyanis egy alapos elbeszélgetés előzi meg az igénylővel. Az önkormányzat számítógépes nyilvántartást vezet a jogosultakról, akik egy kis könyvecskét kapnak, melyben feltüntetik a csomagok átvételének időpontját és az öszszetételét, a kiosztott élelmiszerekről ugyanis tételesen, „dekára” el kell számolni.

A csomagok főleg gabonából készült minőségi, magyar élelmiszereket (lisztet, tésztát, kekszeket) tartalmaznak, de kerül melléjük konzerv, cukor, ömlesztett sajt, a gyerekes családoknak pedig némi nyalánkság is. A termékek minőségére és szavatosságára különösen ügyelnek, ezek tehát nem élelmiszer-ipari maradékok és selejtáruk. Az európai uniós programban, mely a frissen csatlakozott tagországok felzárkóztatását szolgálja, évenkénti pályáztatással lehet részt venni. Az adományok három segélyszervezeten keresztül jutnak el a terézvárosi központba, idén a Gyermekétkeztetési Alapítvány biztosítja az ellátást. Az elmúlt négy évben 430 tonna élelmiszert osztottak szét. A központban mind az elbírálás, mind az elosztás kulturált körülmények közt zajlik annak érdekében, hogy rászorultsága miatt senki ne érezze magát kellemetlenül. Az idősekre és a betegekre való tekintettel a raktárban kialakítottak egy kis váróteremet is, ahol le lehet ülni, a nyári kánikulában pedig vízadagoló automatát szereztek be.

Az életkörülményeik javítását szolgáló programjaival Terézváros 2007-ben nyerte el az Idősbarát Önkormányzat címet. A VI. kerület tavaly mintegy háromszázmillió forintot fordított szociális célokra, és ezen idén sem spóroltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.