A várospolitikának a családokról kell szólnia

Egyetlen ciklus kivételével a rendszerváltás óta szocialista polgármester vezette Erzsébetvárost, ahol a párt jelenlegi polgármester-jelöltje, Kispál Tibor szerint a vitathatatlan fejlődés az eddigi, szövetségi politikára alapozott városvezetés eredménye.

– Mielőtt bármit kérdez, mindenekelőtt szeretnék valamit elmondani, hiszen így is, úgy is megkerülhetetlen. Nevezetesen: Erzsébetvárosban nincs „hunvaldozás”, a kopogtatócédulák gyűjtésekor sem ért sem engem, sem társaimat semmiféle negatív élmény a másfél éve távollévő polgármesterünk miatt. Ezzel szemben azzal találkoztam: egyre többen vélik úgy, hogy valami nem stimmel az ügyben, hiszen hat évvel ezelőtti ügyekről van szó, négy éve tart a nyomozás, és van olyan érintett, aki lassan két éve van előzetes letartóztatásban csupán gyanúk alapján. Az ügyészség ennyi idő alatt sem tudott eljutni a vádemelésig.

Kispál Tibor
Kispál Tibor

– Ha a Hunvald Györggyel történtek esetleg nem is csökkentik a helyi szocialisták esélyeit, a parlamenti eredményeket nézve mégis azt gondolhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával készül október 3-ra.

– Éppen ellenkezőleg. Erzsébetváros esélyes város, ahol a tények magukért beszélnek. Az elmúlt nyolc év munkáját, küzdelmeit, eredményeit a helyiek ismerik és elismerik, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, és meglepően kevés kritikát. Önkormányzati képviselőinkre eleve jellemző a személyes kapcsolattartás, körzetükben a többségüket keresztnevükön szólítják, vagyis jól ismerik az emberek. A legtöbb politikus csak kampányidőszakban jelenik meg a választói között, mi a két kampány közötti négyéves periódusokban is naponta kint vagyunk a körzetünkben, foglalkozunk az ott élőkkel, és ezt ők pontosan tudják. Én 375 lakásban jártam az elmúlt napokban. Még olyanoktól is kaptam ajánlószelvényt, akik tavaszszal a jobboldalra szavaztak, ám helyben a szocialista jelöltet látnák szívesen polgármesterként. Többek között ezek a pozitív élmények adnak önbizalmat, és ezek miatt gondolom magam esélyesnek.

– Az első ciklus kivételével végig MSZP-s polgármester vezette a kerületet, miért az elmúlt nyolc évre hivatkozik?

– 2002-ben csatlakozott a jelenlegi csapatunkhoz a többség. Akkor alakult ki az a szakembergárda, amelynek tagjai ízigvérig közösségi emberek, szívvel-lélekkel politizálnak, és elhivatottak a helyi közösség érdekében. Akkor indult el azon fejlesztések többsége, melyek eredményei jól láthatók Erzsébetvárosban, és amely programok a jövőbeni terveinket is megalapozzák. Folytatni szeretnénk őket. Erzsébetvárosban a szövetségi politikának mindig is fontos szerepe volt, olyannyira, hogy a tizenkettőből négy körzetben más jelölteket támogatunk. Civil szervezetekét és függetleneket, olyanokat, akiket az itt lakók is ismernek, elismernek, kiérdemelték a bizalmat.

– A kerület gazdaságilag, avagy gazdálkodásilag nincs rossz helyzetben, vagyis nincs vészesen eladósodva, költségvetése nem a hiányra épül. Vajon tisztában vannak-e ezzel a választók, és értékelik-e ezt?

– Remélem, hogy tudják, mert a város jó minőségben működik. A kampányban biztosan el fogjuk mondani, hogy egy stabil gazdálkodású kerülettel büszkélkedhetünk. Vannak hiteleink, ám ezeket a többi várossal ellentétben nem működésre, hanem fejlesztésre költjük, olyan beruházásokra, amelyek a kerület vagyonát gyarapítják, az itt élők életminőségét javítják. Még a gazdasági válság kellős közepén is képesek voltunk milliárdos kölcsönhöz jutni, mert a bankok is stabil hátterű, pontosan törlesztő kerületnek ismerik Erzsébetvárost. A hitelképesség manapság óriási elismerés.

– A stabilitás megőrzése mellett van-e, vagyis lesz-e a jövőben terepe a fejlesztéseknek?

– Hogyne. Itt egy dinamikus, kreatív döntésekre alapozott városvezetés működik, ahol a fejlesztési programok egymásra épülnek, komplexek. Éppen ezért mi nem új programokkal kampányolunk, nem veszünk részt az ígérgetési versenyben. Célunk, hogy folytassuk az elkezdett fejlesztéseket, fenntartsuk azokat a vívmányokat, kedvezményeket, amelyekkel csak a mi városunk lakói büszkélkedhetnek. Erzsébetvárosban hagyománya van annak, hogy a fejlesztések megtervezése lakossági párbeszéden alapul. Utcafelújítások előtt épp úgy kikérjük a lakók véleményét, mint óvoda, lakóház vagy piacközpont építése előtt.

– Választást Magyarországon már többször sikerült hangzatos ígéretekkel nyerni, amelyek mögül persze utóbb kihátrált a győztes párt.Mi az, amit felelősen nem tud megígérni?

– A Kánaánt. De inkább nem a beválthatatlan, hanem a beváltható ígéretekkel foglalkozom. A várospolitikát családpolitikának tekintem, mert a településeken különböző korú szülők és gyermekek, aktívak és időskorúak élnek, és az a fontos, hogy mindannyian jól és otthon érezzék magukat Erzsébetvárosban. Mindenkinek más kell, mást vár el: a kisgyerekes szülők például kulturált játszótereket, a tinik pezsgő, élő környezetet, az idősek gondoskodást, és mindannyian élhető, nyugodt, szép környezetet. Erzsébetvárosban van esély a megkezdett fejlesztések folytatására, a szociális és egészségügyi ágazatban, az oktatásban, a kultúrában ugyanúgy, mint a társasházak felújításának támogatása terén.

A fővárosban elsőként...

Erzsébetváros számos kezdeményezésével élen jár a fővárosban. Évekkel ezelőtt itt alakították ki először a kerület egészét lefedő térfigyelő rendszert, amelynek hatásaként ma ez Budapest egyik legbiztonságosabb kerülete. Ma is egyedülálló kezdeményezés a társasházakban működő háztól házig menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, így a lakóknak nem kell elgyalogolniuk a lakhelyüktől olykor távol eső gyűjtőszigetek valamelyikéhez. Szintén élen jártak abban, hogy jóval a kötelező határidő előtt EU-konform játszótereket alakítottak ki a közterületeken és a nevelési-oktatási intézményekben. Itt szerezhettek először ingyen, önkormányzati forrásból nyelvvizsgát, számítástechnikai vizsgát és jogosítványt a kerületi középiskolások. Főként a fiatal korosztály számára nyújt segítséget az ötven helyszínen kihelyezett mintegy 300 biciklitároló, illetve a közterületeiken biztosított ingyenes WIFI. A társasházaknak nyújtott évi több száz millió forintos társasház-felújítási pályázattal szintén nem dicsekedhet más kerület. A belvárosi kerület elszántan harcol a kutyapiszok és az utcai szemetelés ellen. Itt helyeztek ki elsőként a főbb útvonalakon csikkgyűjtő tárolókat, és a kutyacsiprendszert is itt vezették be először.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.