Kirúgások az MTV-nél: „Te is a papírért jöttél?”

Egymásnak adták a kilincset Élő Gábor hírigazgatónál kedd reggel a Híradó és Az Este munkatársai – információnk szerint tegnap hat tévés újságírónak, szerkesztőnek mondtak fel azonnali hatállyal átszervezésekre hivatkozva.

Bánhidi Emese és Somos András, Az Este riporterei, Horváth Csaba és Madarász Gábor híradós szerkesztők, Novák András, a Híradó riportere, valamint Molnár János, a Panoráma vezető szerkesztője kapta meg a felmondólevelét kedden Élő Gábortól; nekik szerdán már be se kell menniük. „Te is a papírért jöttél?” – az egyik érintett szerint így „köszöntötték” egymást az Élő Gábor irodája előtt várakozók.

A társaság nem tervez további elbocsátásokat, és nem vesznek fel új embereket, tájékoztatták lapunkat az MTV vezetőségénél.

A folyamat Bednárik Imre korábbi hírigazgatónak a választási iroda éléről történt év eleji leváltásával kezdődött. Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke Dobos Menyhértet, a közéleti főszerkesztőség addigi vezetőjét nevezte ki a választási iroda élére, aki lecserélte a tévé választási stábjának kipróbált, tapasztalt tudósítóit (köztük Krizsó Szilviát és D. Bányász Gergőt). A választások után Bednárik Imre hírigazgató távozott, és májusban Medveczky Balázs Élő Gábort tette meg hírigazgatóvá.

A közelmúltban további vezetőket is elküldtek: nemrég mondtak fel Varga Gergőnek, a Híradó vezető szerkesztőjének; Az Estét pedig az ugyancsak leváltott műsorvezető, Mészáros Antónia helyett hétfő óta Szöllősi Györgyi vezeti (információnk szerint Mészáros Antónia más pozíciót kaphat az MTV-nél). A Reggel című műsort pedig Obersovszky Péter vezeti Jegyes-Tóth Krisztinával párban (illetve Krizsó Szilvia Süveges Gergővel).

Az elbocsátásokat költségcsökkentéssel, átszervezésekkel indokolta a tévé vezetősége, miközben új műsorok indítását is bejelentették a közelmúltban.

Az új műsorstruktúrát beharangozó múlt heti közleményében az MTV azt írta, „lesz, amit már szeretünk – Híradó, Ma Reggel, Panoráma, Magyarország története, Hogy volt!? –, és lesz, amit megszeretünk: Jelfogó, Aranymetszés, Szempont másképp – az önkormányzati választásokra és október 23-ára is készül a köztévé”. A Szempont másképp című riportműsor a megszűnő Szólás szabadsága helyén, tehát vasárnap este jelentkezik majd Gulyás István szerkesztésével; az Aranymetszés pedig az ugyancsak megszűnő Kultúrház helyét veszi át, ugyancsak vasárnap este. A csütörtöki Jelfogót – az új műsorok egyikét – Halász Zsuzsa vezeti.

Az új tévések közös nevezője a jobboldali kötődés. Dobos Menyhért a 2002-es választások alatt az elnöki kabinet vezetője volt az MTV-ben – abban az időszakban, amikor a választásokon megfigyelőként részt vett EBESZ jobboldali részrehajlás miatt elmarasztalta a tévétársaságot. Élő Gábor, aki abban az időben a Híradónál, majd az Echo TV-nél hírigazgatóként, utána pedig a Lánchíd Rádió ban főszerkesztőként dolgozott. Az ominózus EBESZ-intőt elsősorban a Hét című műsor miatt kapta az MTV, amelynek akkoriban Gulyás István volt a főszerkesztője, Halász Zsuzsa pedig a műsorvezetője volt – mielőtt a KDNP szóvivőjeként folytatta volna. Szöllősi a Hír TV-nél, majd a Duna TV-nél dolgozott, Obersovszky pedig – tévés múltját követően – korábban a Fidesz kulturális tagozatában tevékenykedett.

Újabb EBESZ-intő – Martonyi nem is érti

„Én a magam részéről nem úgy látom, hogy a közszolgálati médiát bármifajta veszély is fenyegetné” –nyilatkozta az MTI-nek Martonyi János külügyminiszter arra reagálva, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője keddi közleményében ismét a magyar médiacsomag módosítását szorgalmazta.

Dunja Mijatovic a Martonyinak címzett levelében úgy fogalmazott, „nagyon komoly aggodalomra ad okot” a médiacsomag, különösen a közszolgálati médiát fenyegeti a közvetlen politikai irányítás veszélye. Az EBESZ-szakértő annak az aggodalmának is hangot adott, hogy a médiára vonatkozó magyar törvénycsomag ellentmond a hatalmi ágak elválasztása elvének, mivel a médiaszabályozás és -felügyelet olyan új jogi, intézményi és szabályozási keretét teremti meg, amelylyel könnyedén vissza lehet élni politikai céllal. Martonyi János erre azt felelte: „ezt a felvetést nem is tudom értelmezni”, de alaposan tanulmányozni fogják a levelet, és válaszolni fognak rá.

Az MTV műsora a választás éjszakáján
Az MTV műsora a választás éjszakáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.